Scenariu de razboi: ce sanse de reusita ar avea Israelul, daca ar ataca Iranul?

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 21:56
8818 citiri
Scenariu de razboi: ce sanse de reusita ar avea Israelul, daca ar ataca Iranul?
Foto: DW

Speculatiile despre un atac israelian asupra instalatiilor nucleare iraniene devin tot mai frecvente. Sunt, insa, capabile fortele armate israeliene sa neutralizeze potentialul nuclear al Iranului?

Iata ce parere are expertul german in tehnologie atomica si militara, Hans Ruhle, citat de Deutsche Welle:

In Iran exista 25-30 de obiective care lucreaza, exclusiv, sau in principal pentru programul atomic al tarii. Sase dintre ele sunt obiective prioritare: combinatul pentru imbogatirea uraniului de la Natanz, centrul de prelucrare din Isfahan, reactorul pentru apa grea din Arak, fabrica de armament nuclear din Parchin, combinatul de imbogatire a uraniului Fordu si reactorul pentru apa usoara Bushehr. Amplasamentul, dimensiunile si tipul de sisteme de protectie sunt, in general, necunoscute, crede expertul.

Cea mai distrugatoare bomba aflata la dispozitia Israelului este GBU-28, cu o greutate de 2,3 tone, care poate strapunge un zid de beton armat cu grosimea de 30 metri. In Natanz, unde halele de productie sunt partial subterane, israelienii ar trebui sa foloseasca doua din aceste bombe, intr-un bombardament succesiv: a doua va mari craterul provocat de primul atac, ceea ce cu siguranta va aduce succes.

Pentru distrugerea tuturor centrifugelor nu ar fi de ajuns cateva bombe. Deoarece aceste ultracentrifuge, care executa 1.500 rotatii pe secunda, nu tolereaza nici cel mai mic soc. Explozia unei singure centrifuge are efectul exploziei catorva grenade de mana. Pentru a fi distruse toate cladirile din acest loc ar fi necesare cateva GBU - 28. Tipul de bombardament depinde si de cate avioane F-15 E sunt disponibile, ele fiind singurele capabile sa transporte astfel de "monstri". In orice caz, ar fi nevoie de 20 - 40 aparate de zbor, continua Hans Ruhle.

Obiectivele de la Isfahan si Arak reprezinta cea mai mica problema pentru Israel. Acestea se afla la suprafata, nefiind dotate cu sisteme de protectie performante. Un obiectiv industrial central al programului iranian de imbogatire a uraniului este combinatul de la Fordu, a carui existenta a fost tinuta in secret timp indelungat.

Fordu ar pune foretele israeliene in fata celei mai dificile misiuni. Complexul a fost construit sub un munte, fiind aparat de 70 metri de stanca si, prin urmare, ar fi impenetrabil de catre actualele resurse aeriene ale Israelului. Singura varianta, in faza initiala a operatiunii, ar fi ca cele doua intrari in tunel sa fie lovite cu GBU-28 si, in acest fel, sa fie blocate pentru ceva timp.

Ulterior, patrunderea unor forte speciale in complex, care ar distruge instalatiile aflate acolo, ar putea asigura succesul unei asemenea operatiuni. Nici macar americanii nu dispun de o bomba conventionala care sa poata strapunge Fordu: GBU-57 A/B strapunge beton armat cu o grosime de pana la 40-60 metri.

Pentru Israel, ar fi o greseala daca nu ar incerca distrugera productiei de focoase nucleare din Parchin. Acest amplasament este compus din peste 100 cladiri, sub unele dintre ele aflandu-se tunele. Mai multe detalii nu se cunosc. Mai intai, insa, Israelul ar trebui sa-si concentreze intreg potentialul asupra obiectivelor Natanz, Isfahan, Arak, Fordu si reactorul din Bushehr. De-abia dupa aceea ar veni randul complexului Parchin, mai spune Ruhle.

Cea mai buna aviatie

Israelul dispune de avioane performante, capabile sa-l ajute in a distruge potentialul nuclear al Iranului. O problema este faptul ca toate avioanele israeliene ar trebui alimentate cu combustibil, atat la plecarea, cat si la intoarcerea din misiune. Israelul, din nefericire pentru el, nu are suficiente aeronave de tip cisterna. In ceea ce priveste sistemul de aparare antiaerian iranian, acesta este limitat. Toate avioanele sunt invechite si, daca reusesc sa zboare, nu ar fi decat o tinta facila pentru modernele aparate israeliene.

Israelul se poate baza pe fortele sale armate. Militarii sunt bine pregatiti iar moralul acestora este mare. Astfel ca Israelul ar putea porni un atac asupra Iranului, care sa impiedice dezvoltarea programului nuclear al acestui stat, chiar daca cu multe riscuri. Putem sa ne permitem urmatoarea prognoza: daca Israelul reuseste sa neutralizeze elementele de baza ale programului iranian nuclear, acesta va fi scos din functiune pentru cel putin o generatie, incheie expertul militar german.

Citește și:
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară, 29 septembrie, că a demisionat din funcția de ministru al Educației, ”din proprie inițiativă”. În anunțul făcut pe Facebook, Cîmpeanu a...