Schimbare de strategie - Palestinienii ataca granitele Israelului sub obladuirea Siriei

Marti, 07 Iunie 2011, ora 11:56
3027 citiri
Schimbare de strategie - Palestinienii ataca granitele Israelului sub obladuirea Siriei
Foto: Day Life

37 de ani, in urma unui acord de incetare a focului acceptat de Israel, granita dintre Siria si Inaltimile Golan a fost cea mai linistita zona de frontiera.

In ultimul timp insa, situatia pare sa se fi schimbat, mai ales dupa ce in weekendul care a trecut, protestatarii palestinieni au incercat sa forteze granita.

A fost pentru a treia oara, in ultimele trei saptamani, cand frontiera a fost scena unor lupte violente, chiar in ziua in care palestinienii sirieni marcau aniversarea sfarsitului razboiului de sase zile din 1967.

"Inaltimile Golan nu mai sunt cea mai linistita zona de frontiera din Israel", este de parere analistul Alex Fishman, citat de Monsters and Critics.

Protestatarii au insistat ca au dreptul sa se intoarca la casele lor, parasite de parinti sau bunici in timpul razboiului arabo-israelian din 1948-1949. Autoritatile israeliene, de cealalta parte, vad lucrurile diferit.

Israelul crede ca regimul lui Bashar al Assad se afla in spatele demonstrantilor, incercand astfel sa abata atentia de la masacrul facut de soldatii sai in randul celor care cer inalturarea puterii si instaurarea democratiei in Siria.

"Atata vreme cat presedintele Assad lupta pentru regimul sau, si poate chiar pentru viata sa, Inaltimile Golan nu vor avea parte de pace. Sirienii ii vor indemna pe palestinieni sa se lupte cu soldatii israelieni astfel incat sa abata atentia de la criza din Siria", mai scrie Fishman, intr-un editorial publicat marti in cotidianul Yediot Ahronot.

Chiar daca implicarea lui Assad in protestele de la granita este discutabila, cert este ca nu a facut nimic pentru a le impiedica. De exemplu, guvernul libanez a instaurat zona militara la granita cu Israelul, ceea ce inseamna ca se fereste de proteste.

In cazul in care manifestatiile de la frontiera continua, Israelul are de-a face cu o dilema majora: sa-si mentina controlul frontierelor si, in acelasi timp, sa limiteze efectul violentelor din timpul demonstratiilor.

O alta intrebare pe care Israelul si-o pune ar fi daca recentele manifestatii din Inaltimile Golan nu pot fi considerate ca un semn de schimbare a strategiei palestiniene.

Se prea poate ca in toamna, manifestatiile sa se intensifice, avand in vedere ca palestinienii planuiesc sa ceara ONU recunoasterea statului lor.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#israel inaltimi golan, #palestinieni inaltimi golan, #proteste inaltimi golan , #Israel