Secretele crestinismului sunt tinute ascunse de catre Israel?

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 11:04
16547 citiri
Secretele crestinismului sunt tinute ascunse de catre Israel?
Foto: Sott

Morminte ale familiei si ale discipolilor lui Iisus, descoperite in urma cu 30 de ani, sunt tinute ascunse in Israel. Sa fie aceste secrete ale crestinismului o parte a unei conspiratii religioase si politice?

Controversa arheologica din jurul a doua morminte din epoca romana, aflate in Ierusalim, ramane de actualitate, potrivit The Times of Israel.

De o parte se afla reprezentantii Autoritatii de Antichitati din Israel si profesorul Amos Kloner de la Universitatea Bar-Ilan, sustinuti de diversi arheologi si oameni de stiinta. De cealalta parte se gaseste Simcha Jacobovici, un regizor de film care este sprijinit de un alt grup de arheologi si savanti de renume.

In anul 1981, profesorul Kloner a condus un studiu arheologic la mormantul din primul secol d.Hr. de la East Talpiot, Ierusalim, care a fost deschis in timpul lucrarilor de constructii din zona.

Kloner a petrecut doar cateva minute in interiorul mormantului, inainte de a fi alungat de catre un grup de evrei ultra-ortodocsi, care s-a opus "deranjarii" mormintelor iudaice. Un numar de casete de inmormantare si osuare au fost lasate in interiorul mormantului si resigilate.bApoi, ele au fost ascunse sub podeaua unui apartament nou construit.

Mormantul inspectat de Kloner se afla foarte aproape de un altul din aceeasi epoca, ce a fost expus un an mai devreme.

Acest mormant are 10 osuare, dintre care noua au inscriptii de identificare ale oaselor pe care le contin: "Yehoshua bar Yoseph", "Miriam" si "Yehuda bar Yeshua (Iisus)".

Devine arheologia o stiinta de lux, subjugata marilor interese?

Jacobovici a facut un film si a scris o carte despre fiecare dintre aceste locuri de inmormantare. El a numit prima oara "Mormantul familiei lui Iisus", bazandu-se pe colectia de nume care parea a fi a membrilor familiei lui Iisus. Savantii israelieni au sustinut insa ca aceasta colectie de nume a fost doar o coincidenta.

De asemenea, regizorul a sustinut ca un osuar inscriptionat "Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus", care a iesit la lumina in 2002, ar fi fost al zecelea osuar lipsa.

Profesorul Kloner si Jacobovici au participat recent la o conferinta arheologica la Universitatea Bar-Ilan. Regizorul a incercat sa puna o intrebare, dar nu i s-a permis sa vorbeasca.

In schimb, el l-a acuzat pe Kloner ca ascunde constatarile sale de acum 30 de ani si le pastreaza acasa in "dosare secrete".

Controversa dintre cei doi evidentiaza o alta problema, posibilitatea ca show-biz-ul sa corupa arheologia. In ultimii ani, exista o cursa pentru publicitate si popularitate, care a schimbat esenta arheologiei.

Costul sapaturilor si al asistentei de specialitate a crescut, iar arheologii s-au alaturat unor sponsori privati si unor organizatii comerciale, in expeditiile acestora. Publicitatea a devenit un instrument-cheie pentru obtinerea de fonduri.

Canalele de televiziune, precum National Geographic si Discovery, dar si producatorii de film independenti au oferit sume imense de bani pentru accesul in exclusivitate in locurile cele mai ascunse.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#secrete crestinism ascunse Israel, #surse secrete crestinism Ierusalim, #controverse arheologice morminte crestine, #morminte familie discipoli Iisus , #Israel