Summit extraordinar dupa decizia lui Trump privind Ierusalimul: Israelul e stat terorist!

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 16:30
4334 citiri
Summit extraordinar dupa decizia lui Trump privind Ierusalimul: Israelul e stat terorist!

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a indemnat miercuri comunitatea internationala sa recunoasca Ierusalimul de Est drept "capitala Palestinei".

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a apreciat ca nu va fi "nici pace si nici stabilitate" fara acest lucru, relateaza AFP.

"Invit tarile care apara dreptul international si justitia sa recunoasca Ierusalimul ocupat drept capitala Palestinei", a declarat seful statului turc in deschiderea summit-ului extraordinar al Organizatiei Cooperarii Islamice (OCI), la Istanbul.

In cadrul acestei reuniuni, consacrate recunoasterii de catre presedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, Erdogan, un aprig aparator al cauzei palestiniene, a catalogat Israelul drept un "stat de ocupatie" si un "stat terorist".

La randul sau, Mahmoud Abbas spune ca decizia lui Donald Trump este o "crima grava" si o incalcare flagranta a legii internationale, scrie Reuters.

"Ierusalimul este si va fi intotdeauna capitala Palestinei", a sustinut presedintele palestinian la o intalnire a liderilor tarilor musulmane, desfasurata in Turcia.

Abbas a adaugat ca SUA au cedat Ierusalimul, ca si cum ar fi un oras american. "Trece peste toate liniile rosii", a avertizat Abbas.

De asemenea, el a precizat ca este inacceptabil ca Statele Unite sa aiba un rol in procesul de pace din Orientul Mijlociu pentru ca favorizeaza evident cauza Israelului.

Trump a "oferit Ierusalimul cadou miscarii sioniste", "ca si cum i-ar fi dat unul dintre orasele americane", a apreciat Abbas intr-un discurs de o rara vehementa, in deschiderea summit-ului.

Prin urmare, "noi nu acceptam vreun rol al Statelor Unite" in procesul de pace, a continuat presedintele palestinian, apreciind ca Washingtonul este "paria!".

In acelasi timp cu summit-ul extraordinar al OCI are loc si sesiunea anuala a Majlis al-Shoura, o adunare consultativa.

Potrivit AFP, in cadrul adunarii, regele saudit Salman a sustinut ca palestinienii au dreptul sa faca Ierusalimul de Est capitala statului la care aspira.

"Regatul indeamna neincetat la solutii politice la crize si la probleme din regiune si in primul rand la problema palestiniana", a declarat suveranul saudit, insistand asupra "dreptului palestinienilor de a-si obtine drepturile legitime, inclusiv dreptul de a proclama un stat independent cu capitala la Ierusalimul de Est".

La Riad, suveranul saudit a "repetat condamnarea regatului si profundele sale regrete in urma deciziei americane cu privire la Ierusalim, care este profund partinitoare si contrara drepturilor istorice ale poporului palestinian asupra Ierusalimului".

Aceste drepturi au fost "garantate prin decizii internationale sii au primit sprijinul si sustinerea comunitatii internationale", a subliniat Salman.

Citeste si

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...