Tensiuni Israel-Italia dupa ce un oficial evreu a spus ca seimul de miercuri a fost o pedeapsa divina

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 19:45
4507 citiri
Tensiuni Israel-Italia dupa ce un oficial evreu a spus ca seimul de miercuri a fost o pedeapsa divina
Foto: Arhiva Hepta.ro

Viceministrul Cooperarii Regionale din Israel a spus ca seismul de miercuri din Italia a fost o "pedeapsa divina", ceea ce a creat tensiuni intre cele doua state, inaintea unei vizite la Tel Aviv a presedintelui Sergio Mattarella.

Ambasada Israelului la Roma a dat asigurari ca declaratiile nu reprezinta pozitia oficiala a Israelului.

"Declaratiile atribuite viceministrului (Ayooub - n.red.) Kara nu reprezinta pozitia statului Israel si Ministerului de Externe. Va exista o ancheta in acest dosar. Israelul are un respect maxim pentru relatiile sale importante si amicale cu Italia si este alaturi de Guvern si de poporul italian dupa cutremurele tragice", se arata intr-un comunicat al Ambasadei, relateaza La Repubblica.

Guvernul de la Roma a cerut, insa, scuze oficiale din partea Executivului israelian, a anuntat sambata un purtator de cuvant al Ministerului italian de Externe.

"Sunt convins ca seismul a avut loc din cauza deciziei (Italiei - n.red.) la UNESCO", a spus Ayooub Kara, in cursul unei vizite la Vatican.

Iata de ce a fost atat de distrugator ultimul cutremur din Italia: O bucata de scoarta terestra s-a scufundat

Tensiunile diplomatice vin in conditiile in care presedintele italian Sergio Mattarella pleaca duminica la Tel Aviv, pentru o vizita de stat.

UNESCO a adoptat luna aceasta o rezolutie cu privire la Ierusalimul de Est, initiata de tari arabe, cu privire la protectia patrimonului cultural palestinian, in pofida protestelor israelienilor, care apreciaza ca textul neaga o legatura milenara intre evrei si acest oras. Italia a ales sa nu blocheze textul.

Ierusalimul de Est - partea palestiniana a orasului - este ocupat din 1967 de Israel si ulterior anexat - o anexare denuntata ca ilegala de ONU. Acolo se afla vechiul oras si vestigiile sale, un sit inscris pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Acolo - si in centrul conflictului israeliano-palestinian - se afla ultrasensibila Esplanada a Moscheilor - al treilea loc sfant al islamului, dar totodata cel mai sacru loc al evreilor pe care-l venereaza sub numele de Muntele Templului.

Printr-o mostenire istorica, Iordania continua sa administreze esplanada, insa Israelul controleaza accesul.

Documentul UNESCO nu face vreo referire la esplanada sub numele de Muntele Templului si desemneaza locul sub numele sau arab - al-Buraq - curtea Zidului Plangerii si pune "zidul Plangerii" intre ghilimele.

In opinia unor oficiali politici israelieni, aceasta terminologie inseamna o negare a legaturii intre evrei si Muntele Templului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Israel cutremur Italia pedeapsa divina , #Israel
Comentarii