Trump isi dezvaluie planul de pace in Orientul Mijlociu si evoca o solutie "realista cu doua state" (Video)

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 20:37
8545 citiri
Trump isi dezvaluie planul de pace in Orientul Mijlociu si evoca o solutie "realista cu doua state" (Video)
Foto: captura video Twitter / Donald Trump

Donald Trump si-a dezvaluit marti planul de pace in Orientul Mijlociu, "cel mai detaliat" prezentat vreodata, un document de 80 de pagini laudat de presedintele american, care evoca o solutie "realista cu doua state", relateaza AFP si Reuters.

"Viziunea mea prezinta o ocazie reciproc avantajoasa pentru ambele parti, o solutie realista cu doua state, care rezolva riscul pe care il reprezinta un stat palestinian la adresa securitatii Israelului", a declarat el intr-o alocutiune la Casa Alba.

Acest plan va permite un "pas urias" catre pace intre israelieni si palestinieni, a apreciat el.

Presedintele american a adaugat ca acest plan de pace face posibil, in opinia premierului israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu, alaturi de care a vorbit, o reluare a "negocierilor directe" cu palestinienii, aflate intr-un punct mort din 2014.

"Astazi (marti) Israelul a facut un pas urias inainte catre pace", a declarat Donald Trump.

"Premierul Netanyahu m-a informat ieri (luni, n.red.) ca este pregatit sa adere la aceasta viziune ca baza a unor negocieri directe (...) cu palestinienii, un progres istoric", a adaugat Trump, subliniind ca liderul opozitiei israeliene Benny Gantz, pe care l-a primit de asemenea la Casa Alba, a sustinut, la randul sau, "foarte puternic" acest plan.

Daca presedintele palestinian Mahmoud Abbas alege pacea, Statele Unite si alte tari vor face totul pentru a-l ajuta, a continuat Donald Trump la Casa Alba, unde nu a fost prezent niciun reprezentant palestinian.

Washingtonul urmeaza sa recunoasca coloniile din teritoriile palestiniene ocupate ca facand parte din Israel, s-a felicitat Benjamin Netanyahu, care a salutat "o zi istorica".

Planul recunoaste suveranitatea Israelului in Valea Iordanului.

"Este un mare pas catre pace", a salutat presedintele american, in viziunea caruia Ierusalimul va ramane capitala indivizibila a Israelului, iar Ierusalimul de Est va deveni capitala statului palestinian.

Palestinienii "merita o viata mai buna", a mai dat asigurari presedintele american, care a prezentat planul in prezenta premierului israelian in execitiu Benjamin Netanyahu.

"Acest plan este o cale realista catre o pace durabila", a apreciat el.

Este necesar ca palestinienii sa recunoasca Israelul ca "stat evreu", a subliniat, la randul sau, Benjamin Netanyahu.

Seful statului american a salutat, la randul sau, prezenta ambasadorilor Omanului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) si Bahrainului, marti, la eveniment.

Planul Trump, pregatit sub conducerea ginerelui si consilierului sau Jared Kushner, prevede ca Ierusalimul sa fie capitala indivizibila a Israelului si ofera o cale "realista" in vederea solutiei cu doua state, aflata la baza procesului de pace israeliano-palestinian.

Acest plan, a carui parte economica a fost prezentata deja de Washington, urmeaza sa puna capat dependentei palestinienilor de ajutorul strain si de organizatii umanitare, a promis presedintele american.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....