Canicula din Japonia a omorat 80 de oameni si a bagat in spital alti 35.000 (Foto)

Marti, 24 Iulie 2018, ora 14:02
4296 citiri
Canicula din Japonia a omorat 80 de oameni si a bagat in spital alti 35.000 (Foto)
Foto: Arhiva Ziare.com

Valul de caldura sufocant care s-a abatut asupra Japoniei a ucis 80 de persoane, iar alte 35.000 au fost spitalizate in trei saptamani, potrivit datelor oficiale publicate marti.

Saptamana trecuta, cand temperaturile au trecut mult peste 35 de grade Celsius la umbra in principalele zone, a fost cea mai grava, cu 65 de victime, potrivit estimarii Agentiei de gestiune a incendiilor si dezastrelor.

15 oameni au murit doar in ultimele doua saptamani, potrivit AFP.

Temperaturile au atins valori intre 35 si 40 de grade Celsius la umbra in multe orase japoneze.

"Observam temperaturi fara precedent in multe regiuni", a explicat responsabilul Agentiei de meteorologie, Motoaki Takekawa, intr-o conferinta de presa sustinuta luni seara. Acest val de caldura "este fatal si estimam ca este o catastrofa naturala", a adaugat el.

Majoritatea deceselor sunt la persoane in varsta, insa si copii figureaza printre victime, intre care un baiat de sase ani, care a murit din cauza ca a participat la activitati scolare in exterior si a faptului ca sala de clasa nu avea aer conditionat.

"Masuri de urgenta sunt necesare pentru a proteja copiii", a declarat marti purtatorul de cuvant al Guvernului, Yoshihide Suga. Guvernul va subventiona instalarea de aparate de aer conditionat in scoli, facultati si licee incepand de vara viitoare.

La 1 aprilie 2017, mai putin de jumatate dintre salile de clase din scolile publice dispuneau de climatizare.

Extinderea duratei concediilor de vara figureaza printre dispozitiile aflate in discutie, a indicat Suga.

Temperaturi neobisnuite au fost atinse in toata tara, in special in orasul Kumagaya, la nord de Tokyo, care a batut recordul national luni afisand in termometru 41,1 grade Celsius.

In localitatea Ome, din prefectura Tokyo, au fost 40,3 grade Celsius, o premiera in interiorul metropolei care nu a cunoscut niciodata temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.

Potrivit Agentiei de meteorologie, temperaturile de 35 de grade Celsius sau mai mult ar putea persista pana la inceputul lunii august, in ciuda scaderii lor pentru cateva zile.

Agentia de gestionare a catastrofelor le-a cerut oamenilor sa foloseasca aparatele de aer conditionat (instalate in cele mai multe locuinte), sa bea apa si sa faca pauze de munca regulate.

Si locuitorii din regiunile din vest, devastate de ploi torentiale la inceputul lunii, sunt atentionati in special, mai ales ca isi curata casele si in exterior.

Recordurile de temperatura atinse anul acesta starnesc ingrijorare in privinta Jocurilor Olimpice din 2020, care vor avea loc la Tokyo in plina vara, din 24 iulie pana pe 9 august.

Citeste si Ce e cu vremea asta nebuna? Pentru prima data, am reusit sa influentam pana si schimbarea anotimpurilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#canicula Japonia 80 morti , #Japonia