Alegeri Japonia: Partidul Democrat Liberal, dat drept castigator de exit poll-uri

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 14:50

   

Alegeri Japonia: Partidul Democrat Liberal, dat drept castigator de exit poll-uri
Partidul Democrat Liberal, condus de Shinzo Abe, ar fi castigat alegerile din Japonia, potrivit exit poll-urilor.

Partidul, cu orientare conservatoare, a fost la conducere timp de 50 de ani neintrerupt pana in 2009 si se estimeaza ca ar fi castigat, din nou, majoritatea parlamentara, relateaza BBC News.

Shinzo Abe a fost deja premierul Japoniei intre 2006 si 2007. Campania partidului sau s-a bazat pe promisiunea de a pune capat stagnarii economice din ultimii 20 de ani si de avea o politica externa mai dura, intr-un moment de tensiuni cu tara vecina, China, in privinta unor insule.

Abe a demisionat in 2007, invocand probleme de sanatate, dar si pe fondul scaderii masive a popularitatii.

Parditul Democrat Liberal ar castiga intre 275 si 310 locuri din Camera Deputatilor cu 480 de locuri. Aliatul sau, partidul mai mic New Komeito, ar putea castiga 30 de fotolii de parlamentar, alianta controland, astfel, doua treimi din Camera Deputatilor.

Astfel, partidul lui Abe ar putea trece peste hotararile din Senat, depasindu-se blocajul politic despre care se spune ca a blocat a treia economie din lume incepand cu 2007.

Partidul Democrat, condus de actualul premier, Yoshihiko Noda, ar putea castiga intre 55 si 77 de locuri in Camera Deputatilor. Noda a pierdut dupa ce propus dublarea taxelor, considerand aceasta masura necesara pentru reducerea datoriilor masive ale tarii.

De asemenea, el voia sa majoreze cheltuielile publice, o politica monetara mai relaxata si intentiona sa permita energiei nucleare sa joace un rol important in economia Japoniei, o tara fara prea multe resurse naturale, in ciuda dezastrului de la Fukushima de anul trecut.

Abe a avut succes si datorita promisiunilor de a avea o pozitie mai dura fata de disputa teritoriala cu China asupra insulelor din Marea Chinei de Est.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de1570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
red-nick
rank 2
[]]
alti pedelisti. de alta factura.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor