Dezastru nuclear la Fukushima: Ce a mers prost, minut cu minut

Autor: Ana Ilie
Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 16:26
4285 citiri
Dezastru nuclear la Fukushima: Ce a mers prost, minut cu minut
Foto: Arhiva

La o luna dupa triplul dezastru ce a lovit Japonia, cutremurul de 9 grade pe scara Richter, valul seismic urias provocat de seism, care a maturat toata coasta de nord-est a tarii, si dezastrul nuclear de la centrala avariata Fukushima Daiichi, incep sa iasa la iveala amanunte despre "Cernobilul japonez".

Publicatia nipona Asahi Shimbun a reexaminat evenimentele din jurul accidentului de la Fukushima 1, din perspectiva conducatorilor tarii si ai companiei care opereaza centrala avariata.

- 2:50 p.m, la scurt timp dupa producerea cutremurului, guvernul dadea semne de haos, dupa ce au fost chemati toti ministrii la resedinta premierului, doar pentru a fi retrimisi la birourile lor, in regim de urgenta. Nimeni nu stia cine a emis ambele ordine.

- Reactoarele 1 si 3 de la Fukushima 1, care functionau la momentul producerii seismului, s-au oprit automat. Peste o ora, s-a anuntat ca toate sursele de electricitate din reactoarele 1 si 5 au fost pierdute.

- 3:42 p.m., 11 martie. La 56 de minute dupa marele cutremur, un singur generator de urgenta mai functiona la centrala nucleara Fukushima 1 Daiichi, dupa ce un val seismic ce a depasit 14 metri in inaltime a trecut peste cele sase reactoare ale centralei.

Un oficial al Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala (ASNI), care isi are birourile in Ministerul Economiei, Comertului si Industriei, a iesit pe hol in fuga si a citit cu voce tare: "Toate sursele de electricitate de la reactoarele 1 si 5 de la Fukushima 1 au fost pierdute! Doar generatorul de urgenta B de la reactorul 6 mai functioneaza!".

Toate luminile si instrumentele in camerele centrale de control ale Fukushima Daiichi s-au stins. Lucratorii au conectat baterii de masina la instrumente si au citit datele cu ajutorul lanternelor pentru a vedea ce se intampla in miezul reactoarelor.

La sediul operatorului centralei, Compania Tokyo Electric Power (Tepco), directorii au fost anuntati ca miezul reactoarelor nu poate fi racit fara electricitate. Cei mai importanti doi oameni din Tepco, presedintele Masataka Shimizu si seful consiliului de administratie, Tsunehisa Katsumata, erau plecati in calatorii de afaceri.

Cei sapte oficiali ai Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala, aflati la centrala, au plecat la centrul de control aflat la cinci kilometri de centrala, cu scopul de a asigura monitorizarea acesteia daca este lovita de un dezastru natural. Datorita caderii de curent electric si a canalelor de comunicatii, acestia nu au primit date despre ce se intampla la fata locului.

- 4.30 p.m., in reactoarele 1 si 2 nu se mai pompa apa de racire. Oficialii Tepco l-au anuntat oficial pe premierul Naoto Kan ca "nu vor exista probleme in urmatoarele opt ore daca nu se racesc reactoarele". Opt ore pot fi folosite bateriile pentru racirea reactoarelor, iar Tepco spera repuna in functiune sistemele de racire in acest interval.

- 5 p.m., Kan se adreseaza natiunii, spunand ca "desi unele centrale nucleare si-au oprit automat operatiunile, nu a existat pana acum nicio confirmare a efectelor materialelor radioactive in afara atmosferei". Comentariile sale reflecta opiniile expertilor guvernamentali.

- 5:45 p.m., reprezentantul ASNI Koichiro Nakamura spune intr-o conferinta de presa: "Continuam sa turnam apa in miezul reactoarelor, insa nu stim care este nivelul apei". In acest moment, reactoarele incepeau sa iasa de sub control. Inspre seara, Haruki Madarame, presedintele Comisiei de Siguranta Nucleara din Japonia l-a vizitat pe Kan si i-a spus: "Situatia nu e una in care radiatiile se scurg in atmosfera. Desi avem probleme cu sursa de electricitate, reactia nucleara a fost complet oprita. Ne mai ramane sa racim reactoarele".

- 7:45 p.m., intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, a explicat ca executivul a emis o declaratie a starii de urgenta la Fukushima Daiichi. "Daca se poate raspunde intr-o anumita perioada de timp, temerile si problemele vor fi rezolvate. In prezent, este posibil un dezastru. Pentru ca efectele din ceea ce s-ar putea intampla sunt atat de severe, am raspuns prin emiterea starii de urgenta pentru ca nimic rau sa nu se intample".

- 8.50 p.m., guvernul prefecturii Fukushima a decis ca nu mai poate astepta o decizie a guvernului central si a cerut rezidentilor care locuiesc pe o raza de 2 kilometri de Fukushima sa evacueze zona.

- Functiile de racire nu au fost repuse in functie nici dupa opt ore.

- 1:30 a.m., 12 martie, Madarame si oficiali ai Tepcu l-au informat pe Kan si pe ministrul Industriei, Banri Kaieda, ca presiunea creste in reactorul 1. Au spus ca e nevoie de aerisiea reactorului, cu riscul de a elibera in atmosfera elemente radioactive, iar premierul a admis ca este o masura necesara.

- 3 a.m., Edano anunta ca se va face o aerisire a reactorului.

- 6 a.m., premierul nu a primit inca nicio veste despre procedura. Cand au fost intrebati, oficialii Tepco au spus ca nu pot incepe deoarece sursa electrica necesara a fost scoasa din uz si muncitorii nu pot actiona manual, din cauza pericolului de iradiere.

- 7 a.m., Kan decide ca nu mai poate astepta si pleaca spre Fukushima 1 cu un elicopter al armatei. Bate cu pumnul in masa, cerand rezultate.

- 9 a.m., Tepco incepe operatiunile in vederea aerisirii reactorului, la o ora dupa ce premierul a parasit locatia.

- 10 a.m., incepe deschiderea efectiva a valvelor, iar presiunea scade, pericolul parand indepartat.

- 3:36 p.m., are loc o explozie de hidrogen la reactorul 1, acoperisul reactorului este distrus.

- 6:22 p.m., se raspandeste informatia conform careia exista posibilitatea ca barele de combustibil nuclear sa fie expuse deasupra apei.

- 8:22 p.m., oficialii sunt informati ca exista posibilitatea unei topiri a miezului reactorului.

- 10:22 p.m., se anunta posibilitatea ca vasul in care se afla miezul reactoruluis a fi fost avariat. La aceeasi ora, oficialii din resedinta premierului sunt informati ca Tepco vrea sa-si evacueze muncitorii din centrala avariata. Kan si-a ridicat vocea si i-a amenintat ca, daca pleaca, Tepco isi poate lua adio de la rolul de companie de electricitate. De la cutremur, Kan nu si-a parasit resedinta, asumandu-si tot mai multe decizii grele.

- In dimineata de 14 martie, se raporteaza ca un fum alb iese din reactorul 2 de la Fukushima. O a doua explozie de hidrogen are loc la reactorul 3. Ii urmeaza o noua explozie, la reactorul 2 si un incendiu la reactorul 4. Fum alb se ridica din reactoarele 3 si 4. Volume mari de elemente radioactive sunt aruncate in continuare in atmosfera.

- La interventia premierului Kan, in 15 martie, oficialii Tepco, nehotarati pana atunci cu privire la cea mai buna cale de actiune, decid sa arunce apa peste reactoare din elicopterele armatei.

- 4 p.m., 15 martie, elicopterele care trebuiau sa arunce apa pe reactoare abandoneaza operatiunea, din cauza nivelului ridicat al radiatiilor.

- in dimineata de 17 martie, doua elicoptere varsa 30 de tone de apa pe reactorul 3. Se incepe si operatiunea de stropire a reactoarelor cu ajutorul unui tun cu apa.

- 3:20 p.m. 18 martie, 30 de unitati, inclusiv o unitate speciala de salvare, cu un total de 139 de membri, pleaca din Tokio spre Fukushima. Sunt in special barbati peste 40 de ani, care si-au dat acordul sa ia parte la operatiune. Dupa interventia lor, centrala a fost relativ stabilizata, dupa deversarea a peste 2.400 de tone de apa.

Cu lacrimi in ochi, la intoarcerea la Tokio, Toyohiko Tomioka, seful unitatii de salvare, a spus: "Toti au dat tot ce au putut. Vreau sa-mi cer scuze familiilor lasate in urma. Vreau sa ma folosesc de aceasta ocazie pentru a le oferi scuzele si multumirile mele".

Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul japonez al Apărării, adăugând că a fost găsit cadavrul...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Japonia, #pericol nuclear Japonia, #japonia fukushima , #Japonia