Japonia: Radiatii mai grave decat se credea, alerta si evacuare la reactorul 3

Autor: Ana Ilie
Luni, 21 Martie 2011, ora 11:16
6491 citiri
Japonia: Radiatii mai grave decat se credea, alerta si evacuare la reactorul 3

Situatia la centrala nucleara japoneza Fujushima Daiichi se imbunatateste incet, a anuntat premierul Naoto Kan, in vreme ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca detectarea radiatiilor in alimente este o problema mai serioasa decat se credea.

"Este limpede ca este o situatie serioasa. Este mult mai serioasa decat credea oricine in primele zile, cand consideram ca acest gen de problema poate fi limitata la o raza de 20 pana la 30 de kilometri", a spus Peter Cordingley, purtatorul de cuvant al biroului regional din Manila al OMC.

Pe langa contaminarea legumelor, aerului, laptelui si apei, japonezii traiesc in continuare cu spaima ca reactoarele de la Fukushima Daiichi ii vor expune la radiatii grave.

Luni dimineata, in pofida asigurarilor oficialilor, care sustin ca situatia este pe cale de a se stabiliza, la reactorul 3 al centralei s-a inregistrat o noua emisie de fum gri, in urma careia muncitorii au fost evacuati.

Cel mai serios avariate sunt reactoarele 3 si 4, ambele lovite de explozii saptamana trecuta. Daca nu se va reusi restartarea pompelor de racire, japonezii se gandesc foarte serios sa ingroape reactoarele in nisip si ciment.

La reactoarele 2, 5 si 6, tehnicienii au restabilit cablurile de electricitate si urmau sa le testeze in cursul zilei de luni. Mai mult, inginerii au anuntat ca au sperante ca vor reusi sa reporneasca unele functii in camera de control a reactorului 2.

Nimeni nu se bazeaza insa pe eventualitatea stabilizarii centralei nucleare si nici nu-si imagineaza ca aceasta va reveni vreodata la starea de dinainte de cutremur si tsunami. Muncitorii sunt deja antrenati sa acopere cu ciment reactoarele de la Fukushima Daiichi.

Luni, un oficial al agentiei japoneze de siguranta nucleara a declarat ca se fac teste pentru a folosi o "pompa de ciment" care sa introduca un amestec de mortar si apa in zona in care sunt depozitate barele de combustibil nuclear epuizat, cel mai probabil in reactorul 4 al centralei.

Aceasta este doar una dintre masurile luate de japonezi pentru a raci miezul radioactiv al reactoarelor: in decurs de doar doua ore, luni, 13 masini au pompat aproximativ 90 de tone de apa in reactoare pentru a incerca sa le scada temperatura.

"Cei 50", muncitorii voluntari de la centrala nucleara, care se lupta cu radioactivitatea de zece zile, au fost expusi la nivele periculoase de radiatii. Unul dintre ei, spre exemplu, a fost expus la radiatii de 150 milisieverti pe ora. Prin comparatie, o persoana dintr-o tara dezvoltata este expusa, anual, la 3 milisieverti de radiatie pe an - desi Japonia a ridicat limita la care pot fi expusi muncitorii de la Fukushima Daiichi la 250 de milisieverti.

Intreaga Japonie ii priveste cu admiratie pe acesti oameni, pe care ii numeste si "Luptatorii samurai", care si-au sacrificat, probabil, viata, pentru a limita pericolul la care este expusa populatia.

Desi mai multe voci au sustinut ca se stia ca centrala nucleara are probleme de siguranta inca dinainte de cutremur si tsunami, agentia nipona pentru siguranta nucleara a precizat ca nu avea la cunostinta ca operatorul centralei, Tepco, ar fi sarit vreo inspectie la Fukushima Daiichi.

Intr-o evolutie paralela, politia estimeaza ca bilantul victimelor cutremurului de 9 grade pe scara Richter si a tsunami-ului care i-a urmat va depasi 18.000 de morti.

Bilantul oficial al cutremurului din 11 martie, din Japonia, si al tsunamiului care i-a urmat a ajuns la 8.450 de morti si 12.931 de disparuti.

In plus, eforturile de cautare din prefectura Miyagi, unde seful politiei crede ca bilantul final ar putea ajunge la 15.000 de morti, sunt ingreunate de ploaie. De asemenea, aproape 900.000 de locuinte nu sunt alimentate deocamdata cu apa, iar peste 35.000 de persoane se afla in continuare in centre de evacuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Japonia, #cutremur Japonia, #tsunami Japonia, #centrala nucleara Japonia, #dezastru nuclear Japonia , #Japonia