Contaminare record la pestii din apropierea centralei Fukushima

Joi, 23 August 2012, ora 09:21
2546 citiri
Contaminare record la pestii din apropierea centralei Fukushima

Cantitati record de cesiu radioactiv au fost descoperite in pestii pescuiti la 20 de km distanta de centrala nucleara de la Fukushima Daiichi, din nord-estul Japoniei, a precizat miercuri pentru presa japoneza operatorul electric TEPCO, care exploateaza centrala nucleara in cauza.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company) a comunicat ca a descoperit un nivel de radioactivitate de 25.800 becquereli de cesiu pe kilogram, la pestii pescuiti din apropierea centralei, ceea ce inseamna un nivel de 258 de ori mai ridicat decat normele de securitate din alimentatie fixate de autoritati, informeaza 7sur7.be.

Precedentul record de radioactivitate a fost de 18.700 becquereli de cesiu pe kilogram, inregistrat cu ocazia masuratorilor efectuate asupra somonilor din zona Fukushima.

Aceste recorduri alarmante reprezinta urmarile catastrofei nucleare cauzate de puternicul cutremur de pamant si tsunami-ul care au afectat Japonia in martie 2011. La mai putin de o luna de la aceasta catastrofa, TEPCO a deversat in Oceanul Pacific 11.000 de tone de apa reziduala care continea elemente radioactive.

Referitor la aceasta problema grava, un membru japonez al organizatiei de protejare a mediului Greenpeace a declarat ca Guvernul trebuie sa efectueze o cercetare amanuntita in ceea ce priveste contaminarea radioactiva a apelor din apropierea centralei.

Rezultatele unui alt studiu efectuat de Greenpeace sunt ingrijoratoare. Astfel, s-a descoperit un nivel ridicat de radioactivitate si la pestii si algele marine din alte parti ale oceanului, indepartate de centrala nucleara incriminata. Greenpeace a explicat ca acest lucru a fost posibil ca urmare a curentilor marini si configuratiei fundului oceanului, care favorizeaza propagarea contaminarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#nivel radioactivitate record pesti Fukushima, #urmari dezastru nuclear Fukushima, #contaminare apa deseuri radioactive Fukushima , #Japonia