Cum a ajuns un personaj din seria Harry Potter in centrul unei dispute politice China-Japonia

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 10:10
3055 citiri
Cum a ajuns un personaj din seria Harry Potter in centrul unei dispute politice China-Japonia

Geniul raului din saga Harry Potter a ajuns in centrul unei dispute politice intre China si Japonia.

In urma cu ceva timp, ambasadorul chinez la Londra, Liu Xiaoming, l-a comparat pe premierul nipon Shinzo Abe cu lordul Voldemort, inamicul de moarte al lui Harry Potter, acuzandu-l ca alimenteaza tensiunea dintre China si Japonia vizitand un loc controversat.

"De vreme ce militarismul este un Voldemort bantuitor al Japoniei, templul Yasukuni din Tokio nu poate fi decat un horcrux, care contine cele mai intunecate crampeie ale sufletului natiunii japoneze", a scris Liu Xiaoming, intr-un articol publicat de The Telegraph.

"Horcrux" este un soi de receptacul fictiv, unde personajele negative ale lui J.K. Rowling aduna suflete care se le asigure nemurirea.

La 26 decembrie, premierul nipon a declansat furia Beijingului si Seulului vizitand altarul Yasukuni din Tokio, unde sunt onorati 2,5 milioane de morti cazuti pentru Japonia, dar si 14 criminali de razboi condamnati dupa 1945.

A fost prima data cand un sef de stat nipon a vizitat acest altar, China si Coreea de Sud calificand pelerinajul drept o insulta adusa victimelor atrocitatilor comise de soldatii japonezi in prima jumatate a secolului trecut.

Chiar daca seful guvernului nipon a respins, la scurt timp dupa vizita, printr-un comunicat oficial, acuzatiile de "revizionism nationalist si omaginere a criminalilor de razboi", asigurand ca participare sa la ceremoniile de comemorare s-a dorit a fi un gest de "impacare cu trecutul", declaratiile "razboinice" dintre reprezentantii celor doua state nu au incetat.

La o saptamana dupa ce ambasadorul chinez la Londra l-a comparat pe Abe cu lordul Voldemort, ambasadorul Japoniei in Marea Britanie, Keiichi Hayashi, l-a invocat pe acelasi geniu malefic tot in cotidianul The Telegraph.

"Asia de Est este la rascruce. Exista doua cai pentru China. Prima, sa caute dialogul si legitimitatea, iar a doua, sa joace rolul lui Voldermort in regiune, lansand liber raul suprem al cursei inarmarilor si al escaladarii tensiunilor", a scris Keiichi Hayashi, intr-un articol aparut la 6 ianuarie.

Raspunsul pare evident, in viziunea lui Hayashi, acesta adaugand ca spera ca Beijingul sa "accepte un dialog intre liderii politici, in loc sa evoce fantoma militarismului".

Diplomatul nipon mai acuza China ca incearca sa "foloseasca forta pentru schimbarea status quo-ului in regiunea Asia-Pacific". "Este ironic modul in care tara care a sporit cheltuielile militare cu peste 10 la suta in fiecare an, in ultimele doua decenii, poate numi ca tara care a sporit cheltuielile sale militare cu peste 10% in fiecare an din ultimele doua decenii, poate numi un vecin militarist", mai scrie Keiichi Hayashi.

Relatiile dintre Beijing si Tokio sunt tensionate de peste un an din cauza unui contencios teritorial in Marea Chinei Orientale si a disputelor cu tenta istorica datand din ultimul razboi mondial si de la debutul secolului 20.

Problema este ca vizita premierului Japoniei la Yasukuni nu pare sa fi imbunatatit deloc situatia, aceasta putand sa degenereze intr-un adevarat razboi comercial.

Reuters mentioneaza, de altfel, un sondaj publicat pe site-ul Sina Weibo - echivalentul Twitter-ului din China, unde se arata ca 70 la suta dintre chinezi ar sustine un boicot impotriva marfurilor japoneze, in semn de protest fata de vizita lui Abe la templu.

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...