Ziare.com

Cutremur in Japonia: Continua cautarea celor disparuti

de Ana Ilie
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:32

   

Cutremur in Japonia: Continua cautarea celor disparuti
Masivul tsunami ce a urmat cutremurului de 9 grade pe scara Richter, la 11 martie, anul trecut, a cauzat 19.000 de morti in Japonia - si unul din sase morti nu a fost inca gasit. Cu toate ca a trecut aproape un an de la aceasta trauma colectiva, japonezii inca isi mai cauta mortii.

In orasul-port Ishinomaki si localitatea Onagawa, 20% dintre cele 4.700 de victime sunt oficial inregistrate ca disparute. Nimeni nu se asteapta ca acestea sa mai fie in viata, insa cautarea lor continua, scrie AFP.

Sub apele inghetate se afla sute, mii de corpuri, si ehipaje precum cele de pe nava Shimazake le cauta zi de zi. "Daca marea ar fi mai transparenta, am putea gasi mai multi oameni", spune Yoshifumi Suzuki, unul din cei cinci membri ai echipajului.

Acestia folosesc echipament submarin pentru a detecta masini scufundate sau alte resturi care ar putea prinde sub ele cadavre. Daca detecteaza ceva ce sugereaza a fi un corp uman, cheama scafandrii - insa apele inghetate si opace nu permit decat scufundari de cateva minute.

Chiar daca n-au mai gasit nicio victime din noiembrie, oamenii nu se lasa. "Daca nu face noi asta, nu o va face nimeni. Vrem sa continuam cautarea pana ii gasim pe toti. Vreau sa-i readuc pe oameni familiilor lor nu pentru ca este datoria mea oficiala, ci pentru ca este datoria mea ca om", spune Suzuki.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2511 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor