Declaratiile martorilor de la Fukushima vor fi desecretizate. Ce vom afla?

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 09:00
2432 citiri
Declaratiile martorilor de la Fukushima vor fi desecretizate. Ce vom afla?
Foto: Deviant Art

Guvenul japonez a anunat oficial luni ca va face publica transcrierea audierii martorilor care au asistat la dezastrul tehnic de la centrala nucleara Fukushima, din anul 2011.

Probabil ca marturiile vor scoate la iveala multe aspecte inca necunoscute, care pana in prezent au constituit informatii clasificate, fie din necesitatea de a nu influenta cercetarile, fie la solicitarea expresa a martorilor, care doreau discretie cu privire la propriile declaratii date in fata oficialitatilor, informeaza portalul 20 Minutes.

S-ar putea ca printre cele mai concludente si interesante declaratii cu privire la fenomenele care au dus la dezastrul centralei nucleare sa figureze chiar cele ale directorului acesteia, Masao Yoshida. El cunostea in acel moment cele mai complexe detalii privind tot ce se intampla in uriasa uzina pe care o conducea.

Fara sa fie cunoscute declaratiile acestuia, opinia publica japoneza a comentat multa vreme nesupunerea sa fata de ordinele superioare de a nu injecta apa de mare pentru racirea reactorului, intrucat aceasta nu era indicata ca solutie prin prescriptiile tehnice.

Ordinele proveneau de la persoane autorizate sa dispuna, dar care nu aveau un nivel de specializare necesar pentru a putea discerne. Ele se bazau exclusiv pe prescriptiile tehnice din cataloage si pe obligatia formala de a le respecta intocmai. Dar, chiar si contraindicata fiind, lipsa oricarei ape ar fi dus la un colaps.

Desi, in conformitate cu opinia multor specialisti, injectarea apei de mare era ultima solutie care evita colapsul, directorul Yoshida a fost sanctionat pentru sfidarea disciplinei care in relatiile de munca japoneze este mai presus de orice.

Dupa ce opiniei publice i se vor aduce la cunostinta informatiile, ca urmare a publicarii cercetarilor din acea vreme, s-ar putea ca fostul director sa fie proslavit ca un adevarat erou care a evitat exacerbarea tragediei sau sa fie desconsiderat pentru nesupunerea sa.

Deocamdata insa informatiile pe care le detine presa sunt "pe surse". Numai declaratiile fostului director si ale altor martori vor fi revelatoare. El insusi de altfel a fost atat de activ la locul exploziei, incat iradierea si-a facut efectul si a murit ulterior, urmare unui cancer la esofag in iulie 2013.

In perioada iulie-noiembrie 2011, Masao Yoshida a fost interogat intensiv de experti guvernamentali, cu privire la cele petrecute in timpul dezastrului. Este foarte probabil ca dezvaluirile sale vor scoate la lumina multe aspecte inca necunoscute.

De altfel, chiar si cetatenii, indeosebi cei care au avut de suferit atunci, sunt dornici sa afle amanunte din declaratiile martorilor, aflati la fata locului in timpul catastrofei.

Saptamana trecuta, unii din ei au depus plangeri la un tribunal din Tokio, dispusi sa traga la raspundere chiar si autoritatile.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#dazastru Fukushima, #accident nuclear martori, #declaratii martori oculari, #cancer esofag , #Japonia