Dezastrul de la Fukushima: Catastrofa s-ar putea repeta

Duminica, 11 Martie 2012, ora 19:20
4378 citiri
Dezastrul de la Fukushima: Catastrofa s-ar putea repeta
Foto: Au Feminin

Centrala nucleara Fukushima, din Japonia, ramane inca sub observatie, iar o noua explozie nu este inca exclusa, la un an de la producerea catastrofei, sustine un inalt oficial din domeniul controlului radioactivitatii.

La 11 martie 2011, un seism urmat de un tsunami au provocat fuziunea partiala a 3 reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima si emisii de particule radioactive.

Potrivit Au Feminin, s-ar parea ca, la un an dupa, tot pericolul nu este inca indepartat, in opinia lui Rolland Desbordes, presedintele Comisiei de Cercetare si Informatii Independente asupra Radioactivitatii (CIIRAD).

"Situatia este foarte incerta. Anul trecut, in iunie, cand ne-am deplasat la fata locului, expertii nostri au constatat ca radioactivitatea in casele locuitorilor era la fel de importanta ca cea de afara. Astazi, ea a scazut, dar izotopi radioactivi sunt mereu aruncati de centrala.

Ba mai mult, discursul Companiei Tokyo Electric Power (Tepco), care exploateaza centrala este 'foarte contradictoriu si impiedica aflarea realitatii'", a explicat Rolland Desbordes, in interviul acordat publicatiei L'Express.

Pentru moment, autoritatile japoneze par ca asteapta ca orasul sa fie mai putin expus, ca sa treaca la luarea unor masuri. Nu pot fi elaborate decat scenariii mai mult sau mai putin optimiste.

"In cel mai bun caz", a continuat presedintele CIIRAD, "inimile reactoarelor ar putea sa se raceasca singure, dar le vor fi necesare mai multe luni. Pe de alta parte, explozia este inca posibila, daca se tine cont de prezenta unei mari cantitati de combustibili".

Si, referindu-se la Franta, presedintele institutiei mentionate a adaugat: "Se estimeaza ca centralele din Franta sunt cele mai sigure din lume, dar evaluarile complementare de siguranta nu prevad nimic impotiva amenintarilor teroriste sau seismelor cu magnititide puternica. Chiar accidentele mai putin probabile risca sa se produca. Prin urmare, trebuie imbunatatite metodele de evaluare a sigurantei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Fukushima dezastru, #Fukushima Japonia, #centrala atomica Japonia , #Japonia
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Forba lu' Murphy: Orice posibilitate negativă va deveni efectivă. Ni