Imparatul Akihito abdica marti, in cadrul unui ritual organizat in premiera in ultimii 200 de ani

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 07:15
10266 citiri
Imparatul Akihito abdica marti, in cadrul unui ritual organizat in premiera in ultimii 200 de ani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Imparatul Akihito va renunta marti la Tronul Crizantemei, marcand astfel prima abdicare inregistrata in ultimele doua secole in Japonia.

Succesiunea imperiala va insemna totodata inceputul unei noi ere pentru aceasta tara, in care exista cea mai veche monarhie din lume, relateaza DPA.

In Japonia va fi organizat un ritual traditional la Palatul Imperial din centrul orasului Tokio, pe 30 aprilie, in timpul caruia imparatul Akihito va renunta la tron, dupa o domnie de 30 de ani.

In cadrul ceremoniei, imparatul nipon, in varsta de 85 de ani, va purta o tinuta traditionala si va semnala stramosilor decizia lui de abdicare.

Aceasta va fi prima abdicare inregistrata in Japonia dupa ce imparatul Kokaku a renuntat la tron in 1817.

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989, la varsta de 55 de ani, dupa moartea tatalui sau, imparatul Hirohito, in numele caruia Japonia a luptat si a pierdut Al Doilea Razboi Mondial.

Aproximativ 300 de persoane, inclusiv premierul Shinzo Abe si cabinetul sau de ministri, vor participa la ceremonia de marti, in timpul careia premierul tarii isi va exprima gratitudinea fata de imparatul Akihito, a anuntat Guvernul de la Tokyo.

In ziua urmatoare, pe 1 mai, va fi organizata o a doua ceremonie, in care printul mostenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron si va mosteni insemne imperiale traditionale, precum o sabie sacra si o bijuterie, considerate o dovada a succesiunii sale.

Naruhito considera ca discutiile cu publicul larg au reprezentat "un stalp important" al rolului sau oficial si a precizat ca va continua sa aiba astfel de discutii si dupa ce va deveni imparat.

Publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul imparat, sotia lui - printesa Masako, in varsta de 55 de ani - si pe alti membri ai familiei imperiale pe data de 4 mai, cand ei vor aparea intr-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta multimea, a precizat Agentia Casei Imperiale.

Imparatul Akihito si imparateasa Michiko, care dupa abdicare vor deveni imparat emerit respectiv imparateasa emerita, nu vor participa probabil la acel eveniment.

Debutul unei noi ere

Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a imparatului Naruhito inseamna debutul unei noi ere. Cu o luna inainte de acest eveniment, Guvernul de la Tokio a anuntat ca viitoarea era imperiala se va numi "Reiwa".

Presedintele american Donald Trump si sotia lui, Melania, vor calatori in Japonia luna viitoare si vor deveni primii oaspeti care vor ajunge in aceasta tara intr-o vizita de stat dupa intronarea lui Naruhito.

Mai tarziu in acest an, guvernul japonez va invita diversi oaspeti din 195 de tari care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra intronarea imparatului Naruhito.

Date importante din viata imparatului japonez Akihito

Jurnalistii de la AFP au publicat recent un rezumat ce contine evenimente importante din viata imparatului japonez Akihito.

23 decembrie 1933: Se naste Akihito, primul dintre cei doi fii ai imparatului Hirohito si imparatesei Nagako, care au avut in total sapte copii.

1945: Hirohito anunta pe 15 august capitularea fara conditii a Japoniei in Al Doilea Razboi Mondial, dupa bombardamentele nucleare americane de la Hiroshima si Nagasaki si intrarea in razboi a Uniunii Sovietice. Constitutia adoptata in 1947 retrage imparatului orice rol politic.

1952: Akihito devine print mostenitor.

1959: Se casatoreste cu Michiko Shoda, o femeie fara origini aristocrate si fiica a unui industrias bogat. In anul urmator se naste primul dintre cei trei copii ai lor, viitorul imparat Naruhito.

1989: Devine imparat dupa moartea tatalui sau, pe 7 ianuarie. Ceremonia de intronare s-a desfasurat in anul urmator.

1992: Viziteaza China, unde isi exprima, intr-un discurs care a facut istorie, "durerea profunda" fata de amintirea "momentelor grele indurate de populatia chineza din cauza Japoniei" in timpul razboiului.

2011: Pe 16 martie, a sustinut o alocutiune televizata exceptionala, adresata unei populatii aflate in stare de soc dupa un tsunami produs in nord-estul Japoniei, in urma caruia au murit aproximativ 18.500 de persoane si care a lovit centrala nucleara de la Fukushima.

2012: La varsta de 78 de ani, a suferit in luna februarie un pontaj coronarian, incredintand pentru scurta vreme indatoririle sale oficiale printului mostenitor Naruhito. Imparatul nipon suportase deja in 2003 o operatie chirurgicala cauzata de un cancer la prostata.

2015: Akihito exprima "remuscari profunde" pentru Al Doilea Razboi Mondial cu ocazia ceremoniei ce a marcat implinirea a 70 de ani de la incheierea conflagratiei.

2016: Intr-o alocutiune televizata, imparatul nipon s-a declarat preocupat de capacitatea lui de a se achita de obligatiile sale oficiale, deschizand astfel calea spre o dezbatere despre posibila lui abdicare. Guvernul a anuntat apoi ca imparatul Akohito se va retrage de pe tron pe 30 aprilie 2019

Cine este viitorul imparat

Naruhito, nascut pe 23 februarie 1960, a devenit mostenitor al tronului nipon in ianuarie 1989 dupa decesul bunicului sau, imparatul Hirohito. El a primit in mod oficial titlul de Print Mostenitor in cadrul unei ceremonii care a avut loc in februarie 1991.

Printul Naruhito a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokio in 1982 si in anul urmator s-a inscris la Merton College din cadrul Universitatii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de inca trei ani. A finalizat, de asemenea, prima parte a unui doctorat in stiinte umaniste la Universitatea Gakushuin in 1988.

In 1993, Naruhito a aparut pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga dupa ce Palatul Imperial a anuntat logodna lui cu Masako Owada, absolventa a Universitatii Harvard care a facut cariera in diplomatie si care detinea o specializare in economie. Ceremonia lor de nunta a avut loc in luna iunie a aceluiasi an.

Naruhito si printesa mostenitoare Masako au impreuna o fiica de 17 ani, printesa Aiko, care s-a nascut in 2001, la opt ani dupa nunta lor. In timp ce Masako a suferit din cauza stresului provocat de adaptarea la protocolul imperial si a fost nevoita sa urmeze tratament medical, Naruhito, spre deosebire de multi dintre tatii japonezi, a jucat un rol activ in cresterea fiicei sale.

Imbracati casual, Naruhito si Masako au vizitat zonele devastate de seism, inundatii si tsunami in 2011, ce au provocat explozia de la centrala nucleara Fukushima, si au stat de vorba cu locuitorii din acele regiuni.

"Vreau sa ma achit de indatoririle mele de simbol al statului si voi fi mereu prezent pentru poporul japonez, alaturi de care voi impartasi bucuriile si tristetile", la fel cum au facut imparatul Akihito si imparateasa Michiko, a declarat printul mostenitor intr-o conferinta de presa organizata in luna februarie.

Naruhito este cunoscut si pentru studiile sale ce vizeaza o serie de chestiuni din domeniul apei si a sustinut mai multe discursuri in cadrul unor conferinte organizate in lumea intreaga.

Printului mostenitor al Japoniei ii place sa joace tenis, sa faca jogging si apreciaza drumetiile montane, fiind in acelasi timp pasionat de viola si sustinand deja concerte in public.

Dorind sa contribuie la dezvoltarea relatiilor bilaterale, Naruhito a calatorit deja in peste 30 de tari, inclusiv in Malaysia in 2017, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Japonia si aceasta tara din sud-estul Asiei.

In timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a diminuat importanta atrocitatilor si crimelor de razboi comise de Japonia in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fapt care a dus la tensionarea relatiilor cu alte state din Asia, in special cu China si cu Coreea de Sud, printul mostenitor a lasat impresia ca respinge acea atitudine a premierului nipon.

"Este important sa privim spre trecut intr-o maniera umila si sa transmitem in mod corect tragicele experiente ale razboiului si cunostintele noastre despre cursul istoriei", a declarat el intr-o conferinta de presa in februarie 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#abdicare imparat Akihito Japonia , #Japonia