Japonia, de la iradiere la contaminare - De la cititori

Vineri, 18 Martie 2011, ora 15:06
3085 citiri
Japonia, de la iradiere la contaminare - De la cititori

Toti locuitorii planetei au auzit din mass-media despre accidentele petrecute la centrala nucleara de la Fukushima Daiichi, cauzate de seimul major urmat de tsunami si sunt informati permanent despre starea celor 6 reactoare nucleare.

Exploatarea unei centrale nucleare presupune si riscuri, dar acestea trebuie asumate, iar in cazurile extreme sunt luate masuri care diminueaza efectele negative ale radiatiilor nucleare. Masurile intreprinse de specialistii niponi au fost corecte si mai ales cele care se impugn in astfel de situatii, si anume: controlarea reactiei de fisiune in lant a uraniului, evitarea atat cat este posibil a dispersarii produsilor de fisiune gazosi sau in solutie, evacuarea energiei eliberate sub forma de caldura din reactor prin racirea intensa a acestuia.

In cazul unui accident nuclear, care implica consecinte potentiale asupra populatiei din zona, se aplica masuri conform planurilor de interventie in stari de urgenta, prin evacuarea si adapostirea populatiei din zona afectata, distribuirea de iod populatiei, iar instalatia reactorului trebuie sa fie confinata(invelita). Toate actiunile in cazul unor astfel de situatii nedorite sunt conform unor standarde internationale si sunt aplicate de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in cazul niponilor, Japan Atomic Energy Commission.

Intre iradiere si contaminare?

In aceasta perioada, in care toata lumea se vorbeste despre catastrofele in lant care s-au abatut asupra Japoniei, se fac si confuzii majore intre radiatiile nucleare si contaminare nucleara. Adesea sunt confundate aceste notiuni, totusi acesti termeni sunt distincti. Iradierea este rezultatul direct al expunerii externe a unui organism la radiatii ionizante.

Putem vorbi de contaminare doar in cazul in care o persoana inhaleaza sau ingereaza substante iradiate. In caz de iradiere, efectul inceteaza atunci cand persoana este indepartata de sursa de radiatie. In caz de contaminare, productia de radioactivitate este continua si de durata pana cand sursa de contaminare nu va fi eliminata.

In caz de accident nuclear, in special lucratorii centralei nucleare sunt cei mai expusi la radiatii. Contaminarea se mai poate produce, de asemenea, indirect, si prin tractul digestiv prin ingerarea de alimente contaminate. Iradierea cu radiatii ionizante are efecte nocive asupra fiintelor vii, gradul de nocivitate depinde nu numai de cantitatea de energie absorbita, ci si de tipul si energia radiatiei care produce efectul biologic, dar si de tipul tesutului si organului uman.

Efectele biologice asupra organismului uman se produc atat in plan somantic cat si genetic. Efectele somantice cuprind leziuni directe la nivelul organelor iradiate sau leziuni indirecte, care se vor manifesta in timpul vietii individului iradiat.

Boala de iradiere (boala actinica) are manifestari la nivelul sistemului hermatopoetic, al sistemului nervos sau poate fi cu efect intarziat, prin aparitia neoplasmelor (cancerului). Dupa un anumit nivel, intervine insa decesul individului. Daca nivelul de iradiere nu este prea ridicat, organismul se adapteaza, iar dupa un timp revine la normal.

Tratamentul bolii actinice cuprinde in special interventii chirurgicale, prin grefe de maduva osoasa, pentru a regenera capacitatea organismului de a produce elemente figurate ale sangelui, administrandu-se in acelasi timp si antibiotice cu spectru larg pentru prevenirea infectiilor, deoarece nivelul leucocitar este marit.

Efectele genetice cuprind modificari ale caracterelor ereditare, prin deteriorarea codului genetic transmis generatiilor urmatoare. Riscurile producerii unor efecte biologice severe nu sunt aceleasi pentru diferitele tesuturi si organe ale organismului uman. Doza maxima admisa se calculeaza cu o formula empirica, fiind considerata admisibila pentru un individ sanatos, doza de 50 mSv/an, recomandandu-se sa nu se depaseasca 600 mSv pana la varsta de 30 de ani.

*1mSv (milisievert) = 0,1 rem si masoara doza biologica, fiind o marime biofizica, care reflecta dimensiunea efectului biologic produs prin iradiere.

Fiecare tara dispune de masuri de radioprotectie legiferate care se supun prevederilor si normelor unor tratate internationale.

Sa speram si trebuie sa fim optimisti ca in cazul reactoarelor japoneze nu vom asista la o reactie in lant divergenta, procesul fiind o explozie nucleara, prin care se elibereaza instantaneu energii imense.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#pericol nuclear Japonia, #efecte contaminare nucleara, #efecte radiatii corp uman , #Japonia