Japonia: Nivele periculoase de izotopi radioactivi la 40 de km de centrala Fukushima

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Martie 2011, ora 09:53
1988 citiri
Japonia: Nivele periculoase de izotopi radioactivi la 40 de km de centrala Fukushima

Nivele periculoase de izotopi radioactivi au fost descoperite la 40 de kilometri de centrala nucleara japoneza Fukushima Daiichi. Izotopul, cesium 137, a fost masurat, intr-o localitate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, la un nivel care depaseste standardul folosit de Uniunea Sovietica pentru a recomanda abandonarea terenului din jurul centralei Cernobil.

Intr-o alta localitate, neidentificata, nivelul izotopului radioactiv este dublu fata de standardul soviectic, scrie New York Times.

Masuratorile inregistrate nu sunt suficient de mari pentru a cauza simptome acute de iradiere, insa depasesc cu mult standardele pentru reducerea riscului de cancer. Cu toate ca riscul imediat la adresa sanatatii nu este atat de important, daca oamenilor li s-ar permite sa locuiasca acolo, doza anuala ar fi prea periculoasa, explica Edwin Lyman, cercetator la Union of Concerned Scientists, o organizatie americana critica la adresa regulilor de securitate din domeniul nuclear.

Trebuie amintit si ca cesiul persista in mediu timp de secole, injumatatindu-se la fiecare 30 de ani.

AIEA a subliniat, la randul sau, ca nivelele de radiatii variaza considerabil de la un loc la altul, iar locurile gasite cu nivele ridicate ar putea fi nereprezentative pentru zone mai mari.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a anuntat, joi dimineata, ca oficialii studiaza nivelele de contaminare insa deocamdata nu exista planuri de evacuare.

Pamantul poate fi curatat fie prin pavare fie pur si simplu prin excavarea unui strat, spun expertii, care mai arata totusi ca Japonia are o densitate a populatiei mai ridicata decat regiunea Cernobil.

Si apa de mare din apropierea centralei contine nivele ridicate de radiatii, au anuntat, miercuri, niponii. Nivelele sunt de 4.385 de ori mai ridicate decat limita normala, si sunt in crestere, ceea ce ar demonstra ca radiatiile continua sa se scurga din centrala avariata in mare.

Intr-o evolutie paralela, sinistratii continua sa se confrunte cu conditii dificile, locuind in continuare in adaposturi temporare. Ei au primit, miercuri, vizita imparatului Akihito si a imparatesei Michiko.

Sonda trimisă de japonezi pe lună, transmite noi imagini. A rezistat două nopți lunare, adică două săptămâni terestre FOTO
Sonda trimisă de japonezi pe lună, transmite noi imagini. A rezistat două nopți lunare, adică două săptămâni terestre FOTO
Sonda japoneză SLIM s-a trezit din nou după ce a supravieţuit temperaturilor scăzute din a doua sa noapte lunară, care durează două săptămâni terestre, şi a transmis noi imagini, a...
Japonia va începe să vândă avioane de luptă. Renunță la pacifismul stabilit după Al Doilea Război Mondial
Japonia va începe să vândă avioane de luptă. Renunță la pacifismul stabilit după Al Doilea Război Mondial
Japonia a aprobat exporturile de avioane de luptă, create în colaborare cu Marea Britanie și Italia, în anumite condiții. Acesta este primul parteneriat pentru dezvoltarea armelor de apărare...
#Japonia, #pericol nuclear Japonia, #cutremur Japonia, #radiatii Japonia , #Japonia