Japonia: Numaratoare inversa pana la catastrofa nucleara

Joi, 17 Martie 2011, ora 23:47
39111 citiri
Japonia: Numaratoare inversa pana la catastrofa nucleara

Lupta contra cronometru pentru racirea celor sase reactoare nucleare de la centrala japoneza Fukushima Daiichi este urmarita cu sufletul la gura de intreaga lume. Nimeni nu poate da asigurari ca Japonia nu se indreapta spre un dezastru nuclear.

Potrivit specialistilor francezi, japonezii mai aveau joi dimineata doar 48 de ore la dispozitie inainte ca un nou Cernobil sa aiba loc. Numaratoarea inversa continua, iar situatia nu pare sa se fi imbunatatit pana joi noaptea.

Guvernele straine au inceput sa-si evacueze in regim de urgenta cetatenii si unii japonezi pleaca si ei din tara, in vreme ce altii prefera sa nu cedeze panicii si sa astepte desfasurarea evenimentelor.

La Fukushima Daiichi, specialistii continua eforturile de racire a reactoarelor, cu ajutorul elicopterelor militare si tunurilor cu apa.

Iata situatia reactoarelor joi seara

Reactorul 1 - Nu mai functioneaza sistemul de racire, a suferit o topire partiala a miezului radioactiv. Cladirea in care se afla reactorul a fost avariata sambata de o explozie de hidrogen.

Reactorul 2 - Nu mai functioneaza sistemul de racire, se pompeaza apa de mare. Barele de combustibil au ramas complet descoperite pentru o perioada de timp si s-au degajat vapori. Cladirea in care se afla reactorul a fost avariata luni de o explozie care a survenit la reactorul nr. 3. Exista temeri ca recipientul in care se afla combustibilul a fost fisurat.

Reactorul 3 - Sistemul de racire nu functioneaza si exista temeri ca s-a produs o topire partiala a miezului radioactiv. Au avut loc emisii de vapori si s-a pompat apa de mare pentru racire. Cladirea in care se afla reactorul a fost avariata luni de o explozie de hidrogen.

Marti nivelul de radiatii a crescut si miercuri s-au observat coloane de fum care se presupune ca au venit din bazinul de stocare a combustibilului uzat. Joi s-a turna peste reactor apa de mare atat din elicoptere, cat si de la sol.

Reactorul 4 - Un incendiu s-a produs marti, probabil din cauza unei explocii de hidrogen la bazinul pentru combustibil uzat. S-a inregistrat o crestere de temperatura in bazinul pentru bare de combustibil uzat, unde se crede ca a scazut nivelul de apa.

Reactoarele 5 si 6 - Temperatura apei din bazinele de stocare a combustibilului uzat a crescut joi.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor de joi din Japonia:

- Mai multi producatori de vin din Republica Moldova au decis sa vina in ajutorul locuitorilor din Japonia, oferindu-le 28.000 de sticle de vin rosu, despre care specialistii cred ca pot opri efectele radatiilor, prin compusul polifenolic, arata agentia INFOTAG.

- Secretarul general al OCEMN, Leonidas Chrysanthopoulos, a declarat, joi, referindu-se la seismele din Japonia, ca planeta isi arata furia pentru modul in care este tratata.

- Nivelul radiatiilor de la centrala Fukushima a scazut, anunta televiziunea japoneza NHK.

- Franta anunta ca si-ar putea revizui regulamentele cu privire la exportul de reactoare nucleare, acestea urmand sa fie livrate doar tarilor care pot face fata unei crize similare cu cea din Japonia.

- Presedintele american, Barack Obama, a sustinut o declaratie pe tema situatiei din Japonia si a declarat ca nu se asteapta niveluri mari de radiatii pe coastele Americii si nu se recomanda masuri de preventie pentru cetatenii americani.

"Poporul japonez nu este singur", a declarat presedintele, asigurand ca armata americana, care a distribuit pana acum cantitati mari de alimente si apa in Japonia, va continua eforturile de ajutorare a victimelor dezastrelor.

- IAEA anunta ca Japonia intentioneaza sa restabileasca alimentarea cu energie electrica la reactorul 2, dupa ce vor fi finalizata racirea cu apa de mare a reactorului 3, informeaza Reuters. Potrivit ultimelor informatii, un cablu de a fost deja adus la Fukushima.

- Un membru al Comitetului International al Crucii Rosii a declarat ca, pe langa pericolul nuclear, Japonia se confrunta si cu o trauma umana de proportii. "Am intalnit un cuplu de batrani care si-au pierdut si copiii si nepotii. Au renuntat sa mai lupte", spune Patrick Fuller.

- Un expert rus de la Institutul pentru Fizica si Inginerie din Obninsk sfatuieste Japonia sa isi concentreze eforturile pe restabilirea alimentarii cu energie electrica a centralei nucleare, pentru a repune in functiune sistemele de racire de la reactoare, in loc sa incerce sa le raceasca cu apa de mare.

- Presedintele Obama a sustinut o declaratie pe tema situatiei din Japonia, sustinand ca este nevoie de urgenta de ajutor in aceasta tara si ca este increzator in capacitatea japonezilor de a construi. Presedintele Obama a facut o vizita inoinata la ambasada japoneza din Washington, informeaza BBC.

- Prima cursa cu pasageri americani care au dorit sa plece din Japonia a decolat joi, avand la bord 100 de persoane, printre care si oficiali guvernamentali.

- Membrii G20 au cerut o conferinta speciala pentru a discuta criza din Japonia, insa potrivit surselor Reuter, aceasta se va limita la discutii privind riscurile economice si la o declaratie de solidaritate.

- Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a oferit sa viziteze Japonia, in semn de solidaritate cu poporul japonez.

- 20% dintre locuitorii orasului Rikuzen Takad din Japonia si-au pierdut o ruda in dezastrul din 11 martie. Intreg orasul este in doliu, fiind distruse primaria, politia, dar si sediul pompierilor, anunta BBC.

- Actrita Sandra Bullock a donat un milion de dolari pentru Japonia.

- In timp ce lumea urmareste cu sufletul la gura eforturile de racire a reactoarelor nucleare, nu trebuie uitat ca in Japonia se desfasoara o criza umanitara severa. Aproape jumatate de milion de persoane au ramas fara case sau au fost evacuate si si-au petrecut ultimele nopti in adaposturi temporare, la temperaturi care au coborat sub zero grade Celsius.

Aproximativ 850.000 de locuinte din nordul tarii raman fara electricitate, iar alimentarea cu apa este intrerupta in cele mai afectate regiuni, peste 1.500.000 de oameni confruntandu-se cu aceste probleme. In zonele izolate, japonezii loviti de cutremur si tsunami nu au acces la mancare si asteapta ajutorul autoritatilor, care ajung foarte greu la ei, din cauza ca drumurile sunt impracticabile si apa nu s-a retras complet.

- Compania germana E.ON spune ca, la cererea Guvernului, a inchis centrala nucleara Isar 1 si va inchide o a doua vineri.

- Seful AIEA spera sa viziteze centrala nucleara Fukushima Daiichi, "insa vom discuta asta cand ajunge acolo", a spus Yukiya Amano la plecarea din Viena spre Tokio - Reuters.

- Tepco a anuntat ca a reusit sa conecteze un cablu de energie electrica cu Fukushima Daiichi, ceea ce i-ar putea permite sa restarteze sistemele de racire a doua reactoare. Va relua stropirile cu apa cu ajutorul elicopterelor si tunurilor de apa vineri.

- Un nou seism a lovit Japonia in regiunea Chiba, in jurul orei 14.50 ora Romaniei, cu o magnitudine de 4 pe scara japoneza.

- Nivelul radiatiilor la Fukushima Daiichi a crescut dupa ce camioanele armatei au inceput sa stropeasca cu apa reactorul 3, a anuntat Compania Tokyo Electric Power.

- Tepco a organizat o conferinta de presa in care a anuntat ca stropirea cu apa a reactoarelor are efect, intrucat s-a observat o coloana de aburi ridicandu-se din cladirile afectate.

- Televiziunea NHK relateaza ca s-a reluat operatiunea stropirii reactoarelor de la Fukushima Daiichi cu ajutorul tunurilor cu apa. "Cea mai inalta prioritate este sa turnam apa in reactoarele 3 si 4, in special acolo unde se afla combustibilul nuclear epuizat", a explicat Hidehiko Nishiyama, purtator de cuvant al Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala.

-In Japonia se discuta de inchiderea bursei si a pietei valutare, pentru o saptamana, din cauza confuziei create de puternicul cutremur si tsunamiul care au afectat tara, acum cateva zile. Ideea a fost inaintata de unul din purtatorii de cuvant ai Parlamentului japonez - Reuters.

- Orasul Minamisoma, care se afla in zona de excludere de langa centrala Fukushima Daiichi, se declara, prin primarul localitatii, "abandonat de autoritati", in vreme ce cetatenii au fost "lasati sa moara", deoarece nu au mai primit nicio informatie de la Guvern dupa ce li s-a spus sa stea in case.

- Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a declarat ca Guvernul Romaniei va adopta o hotarare prin care sa se constituie un fond destinat unei eventuale repatrieri a cetatenilor romani din Japonia, dar le recomanda acestora sa plece mai degraba pe cont propriu, folosind curse de linie.

- Norul radioactiv de la centrala Fukushima Daiichi ar putea ajunge joi in insulele Aleutine si vineri seara in California.

- Presedintele rus Dmitri Medvedev descrie situatia din complexul nuclear Fukushima Daiichi din Japonia drept "un dezastru national colosal" si o catastrofa, si spera ca nu va cauza probleme in alta parte - Reuters.

- Politia japoneza nu a putut folosi tunul de apa pentru a raci reactoarele de la Fukushima, din cauza nivelelor ridicate ale radiatiilor - AFP.

- Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, se declara "foarte foarte ingrijorat" de criza din Japonia.

- Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca nu se asteapta ca economia globala sa fie lovita in mod semnificativ de catastrofa din Japonia, iar Germania nu se poate descurca, pe termen scurt, fara putere nucleara - Reuters.

- Directorul sectiei de inginerie nucleara de la Imperial College, Londra, Profesorul Robin Grimes, nu este de parere ca folosirea elicopterelor este cea mai buna cale de a raci reactoarele: "Apa se disperseza la impactul cu reactorul. Din alte puncte de vedere, este bine deoarce nu doresti sa ai toata forta acelei cantitati de apa, care ar insemna multe, multe tone de apa care sa loveasca intr-un singur loc".

- AIEA a facut un bilant al problemelor suferte de angajatii de la Fukushima Daiichi in lupta cu reactoarele nucleare: doua persoane sunt date disparute, 23 au fost ranite si peste 20 au fost expuse la radiatii.

- NHK Tv relateaza ca prefectura Fukushima a verificat 10.000 de locuitori si a descoperit radiatii doar pe pantofi si haine. Nimeni nu a necesitat decontaminare.

- Bilantul oficial al cutremurului de vineri si tsunami-ului a depasit 5.300 de morti si 9.300 de disparuti.

- Un doctor de la Crucea Rosie care activeaza in orasul nordestic Otsuchi, lovit de cutremur si tsunami, spune ca medicii se confrunta cu bolile pe care le contracteaza supravietuitorii. "Este rece astazi deci multe persoane se imbolnavesc, au diaree si alte simptome", a spus Takanori Watanabe.

- Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a repetat, miercuri dimineata, ca masurile luate de guvern sunt in continuare corecte: o zona de evacuare de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare, in vreme ce pe o raza de 20-30 de kilometri oamenii sunt sfatuiti sa stea in case.

- "Pe baza dovezilor stiintifice, nu este absolut niciun motiv pentru a pleca din Tokio", a spus un oficial japonez, in contextul exodului din Capitala - NBC News.

- Catastrofa din Japonia ii sperie pe israelieni, care prevad ca s-ar putea confrunta in curand cu o penurie de sushi, unul din felurile lor preferate de mancare - Ynetnews.

- Evelyn Bromet, profesor de psihiatrie si medicina preventiva la Universitatea Stony Brook din New York sustine, pentru CNN, ca unul din cele mai importante efecte ale catastrofei din Japonia va fi asupra sanatatii mentale a japonezilor. Problemele psihologice "nu vor fi doar raspandite, ci si pe termen lung".

- Mici concentratii de particule radioactive se indreapta spre est din Japonia, inspre Nordul Americii, spun oficialii suedezi; deocamdata nu reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor - Reuters.

- Trei din cele sase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi sunt acum relativ stabile, anunta oficialii niponi. "Prima unitate este relativ stabila, deocamdata", a anuntat Hidehiko Nishiyama, inalt oficial al Administratiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala. Acesta a mai spus ca reactoarele 5 si 6 au energie electrica de la un generator pe baza de diesel.

- Ministrul Industriei, Banri Kaieda, a avertizat ca zona Tokio ar putea fi lovita de pene de curent masive si imprevizibile, daca nu se reduce consumul de electricitate. Guvernul a cerut cailor ferate sa reduca serviciile pentru a face economie la electricitate - Kyodo.

- O explicatie pentru faptul ca multe adaposturi de urgenta nu au acces la alimente, combustibil si alte produse esentiale: rezervele ajung la depozitele de unde urmeaza sa fie distribuite, oficialii se lupta ca acestea se ajunga la oameni, insa lipsa combustibililor si starea impracticabila a multor drumuri dupa cutremur si tsunami face ca aprovizionarea sa intarzie.

- Washingtonul si-a exprimat preocuparea fata de criza de la complexul nuclear Fukushima Daiichi. Armata SUA a livrat pompe de apa de mare presiune Japoniei, pentru a ajuta la racirea reactoarelor.

- Unii militari americani din Japonia au primit pastile de iod pentru a contracara efectul radiatiilor, iar SUA si-au sfatuit cetatenii care traiesc pe o raza de 80 de kilometri de centrala sa plece de acolo; comparativ, zona de excludere impusa de Japonia este de 20 de kilometri.

- Bilantul oficial al victimelor cutremurului si tsunami-ului a ajuns la 5.178 de morti si 8.606 disparuti. Aproape jumatate de milion de persoane si-au petrecut ultimele nopti in adaposturi temporare, la temperaturi sub zero grade Celsius.

- Ministrul japonez al Apararii a anuntat ca 11 vehicule speciale vor arunca apa peste reactoare.

- Nivelul radiatiilor a ramas neschimbat la centrala nucleara, chiar si dupa ce elicopterele si-au eliberat incarcatura de apa, anunta Tepco.

- In China se inregistreaza o crestere exponentiala a vanzarilor de sare iodata, oamenii crezand ca ii va ajuta sa contracareze efectele radiatiilor.

- O femeie din Singapore a donat un milion de dolari Japoniei, deoarece familia sa are o afacere miniera, in Indonezia, care importa echipamente din Japonia si livreaza carbune centralelor electrice nipone.

- SUA inchiriaza avioane private pentru a-si scoate din Japonia cetatenii care vor sa plece acasa - Reuters.

- Presiunea este in crestere din nou la reactorul 3, care are un amestec de combustibil de plutoniu si uraniu.

- Temperatura reactorului 5 da motive de ingrijorare oficialilor japonezi, deoarece nivelul apei scade, crescand presiunea.

- Secretarul american de Stat Hillary Clinton a spus ca problema de la Fukushima "ridica intrebari" despre utilizarea energiei nucleare in tara.

- Aproximativ 850.000 de locuinte din nordul tarii raman fara electricitate, iar alimentarea cu apa este intrerupta in cele mai afectate regiuni.

- Un efort international masiv are loc in Japonia, pentru gasirea din ce in ce mai putin probabil a a supravietuitorilor. 114 tari si 24 de organizatii internationale si-au oferit ajutorul. Peste 440.000 de persoane au fost evacuate, iar sute de persoane asteapta ajutor in zonele izolate, unde nu au acces la mancare.

- Peste 100.000 de cladiri au fost distruse, din care 7.400 au fost complet rase de pe fata pamantului - NHK.

- Citigroup se asteapta ca pagubele aduse locuintelor si infrastructurii sa se ridice la 5-10 trilioane de yeni, in vreme ce Barclays Capital estimeaza pierderile economice la 15 trilioane de yeni (183 miliarde de dolari), sau 3% din PIB-ul Japoniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Japonia, #japonia pericol nuclear, #japonia nuclear, #japonia fukushima, #Japonia centrala nucleara , #Japonia