Japonia: Pericolul apei contaminate cu radiatii se extinde

Autor: Ana Ilie
Joi, 24 Martie 2011, ora 10:21
2200 citiri
Japonia: Pericolul apei contaminate cu radiatii se extinde

Nivele ingrijoratoare de radiatii in apa au fost gasite din nou in Japonia, de aceasta data la o centrala de purificare a apei, in Kawaguchi, prefectura Saitama, in apropiere de Tokio.

Oficialii japonezi fac eforturi deosebite pentru a creste aprovizionarea cu apa imbuteliata in zonele afectate, in conditiile in care oamenii cumpara in cantitati mari, de teama iradierii.

Pe fundalul revenirii de pe urma dezastrului natural declansat de cutremurul si tsunami-ul din 11 martie, autoritatile continua sa se lupte cu criza de la centrala nucleara Fukushima Daiichi, scrie Kyodo.

Radiatiile eliberate de centrala cu mari probleme de stabilizare afecteaza apa potabila, asa ca autoritatile au sfatuit populatia din cinci orase - Musashino, Mitaka, Machida, Tama si Inagi - sa nu dea bebelusilor apa de la robinet.

Guvernul metropolitan din Tokio a inceput joi distribuirea a 240.000 de sticle de apa, fiecare continand 550 de militri, familiilor cu bebelusi. Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yukio Edano, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul va cere companiilor sa produca mai multa apa imbuteliata, pentru a acoperi necesarul.

Edano nu exclude nici posibilitatea de a importa apa, insa insista asupra riscului redus de iradiere, reiterand ca nivelele detectate pana acum nu pun nicio problema pentru sanatatea copiilor si adultilor. Edano i-a rugat pe cei care nu au bebelusi sa nu cumpere apa imbuteliata.

Operatorii centralei nucleare cu probleme au anuntat ca lucreaza in continuare la restabilirea alimentarii cu energie electrica, necesara pentru repornirea sistemelor de racire a reactoarelor. In acelasi timp, doi dintre "cei 50" de muncitori voluntari de la centrala au fost expusi la radiatii in timp ce se luptau sa stabilizeze miezul nuclear si au fost spitalizati.

Intr-o evolutie separata, liderul nord-coreean Kim Jong-il a trimis un milion de dolari expatriatilor din Japonia, pentru a-i ajuta, dupa cutremur si tsunami, potrivit agentiei nord-coreene oficiale.

Desi Coreea de Nord este o tara saraca (in care liderii traiesc in lux, ca in orice dictatura), si Japonia, fostul stapan colonial, nu este privita cu ochi buni, Kim Jong-il a gasit de cuviinta sa-si ajute compatriotii din aceasta tara cu 500.000 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul japonez al Apărării, adăugând că a fost găsit cadavrul...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Japonia, #pericol nuclear Japonia, #Japonia centrala nucleara , #Japonia