Japonia, revoltata dupa ce un ziar sud-coreean a numit bombele atomice "pedepse divine"

Joi, 23 Mai 2013, ora 16:05
3955 citiri
Japonia, revoltata dupa ce un ziar sud-coreean a numit bombele atomice "pedepse divine"
Foto: Arhiva

Oficialii japonezi condamna un cotidian din Coreea de Sud, pentru ca a publicat un editorial care compara bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki cu niste "pedepse divine".

Articolul aparut luni, in publicatia Joongang Ilbo, atat in variana coreana, cat si in limba engleza, sustine ca bombele nucleare lansate de avioanele americane in 1945, care au ucis peste 200.000 de oameni, au fost justificate.

"Uneori, Dumnezeu imprumuta indemanarea umana pentru a pedepsi faptele diabolice comise de oameni", scrie in editorialul care aminteste de programul Unit 731 - un laborator de cercetare biologica si chimica al japonezilor, tinut ascuns, unde aveau loc experimente letale facute pe oameni, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Bomba nucleara care a schimbat istoria moderna a lumii

"Plansetele victimelor au ajuns in ceruri, apoi mai multe bombe au cazut peste Tokyo, iar armele atomice au lovit Hiroshima si Nagasaki", se mai arata in materialul de presa. Autorul mai precizeaza ca bombele nucleare din Japonia si cea care a lovit orasul german Dresden au fost niste "pedepse divine".

In cazul orasului german, jurnalistul a spus ca a fost vorba despre o revansa a Holocaustului, iar in cazul Japoniei, autorul a afirmat ca armele nucleare au fost razbunarea pentru "suferinta asiaticilor din cauza nationalismului militarist al Japoniei".

Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez a precizat, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Tokyo, ca observatiile ziarului sunt "dezonorante". "Am protestat puternic fata de echipa editoriala a cotidianului sud-coreean Joongang Ilbo. Tara noastra este singura care a fost lovita de bombe atomice. Nu vom ierta niciodata asemenea vorbe", a adaugat acesta.

Imagine in premiera a exploziei bombei de la Hiroshima (Galerie foto)

Mai mult, editorialul acuza Guvernul japonez de negarea celor mai groaznice abuzuri din timpul razboiului, conchizand cu urmatorul avertisment: "Dumnezeu s-ar putea sa simta ca razbunarea pe Japonia nu a fost completa".

Articolul a fost publicat in contextul cresterii tensiunilor dintre cele doua tari, dupa ce un oficial japonez a spus ca fortarea femeilor sa ofere servicii sexuale in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a reprezentat o necesitate.

Aproximativ 200.000 de femei din Coreea de Sud, China, Filipine si alte tari, au fost aduse fortat in bordeluri si obligate sa ii satisfaca pe militarii japonezi in acea perioada, sustin istoricii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#bombe atomice Japonia, #bombe atomice razbunare Japonia, #ziar Coreea Sud bombe Japonia , #Japonia