Lecția japoneză de sufocarea a mafiei. Membru Yakuza: „Eram dispus să fac totul, chiar să mor pentru organizația mea”

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 23:34
120571 citiri
Lecția japoneză de sufocarea a mafiei. Membru Yakuza: „Eram dispus să fac totul, chiar să mor pentru organizația mea”
Membru Yakuza. FOTO : Matamatanews.com

Bucătarul Takashi Nakamoto se mișcă atât de abil când fierbe supa sau aranjează farfuriile, încât este greu să-ți imaginezi trecutul brutal din viața sa.

De-a lungul a trei decenii, Nakamoto a crescut printre membrii Kudo-kai, un sindicat violent al Yakuza, odinioară puternică.

În urma acțiunilor eficiente ale forțelor de ordine japoneze, un număr mare de „pocăiți“ precum Nakamoto, care încearcă să se reinventeze după o viață în cadrul clanurilor Yakuza, conduse după cod strict de loialitate. Membrii sunt adesea vizibili, cu tatuaje pe tot corpul.

Ani la rând, Yakuza a funcționat oarecum la vedere. A fost monitorizată de poliție sub înțelegerea tacită că îi va lăsa în pace pe cetățenii obișnuiți. Dar acum, autoritățile japoneze aplică mai multă presiune pe măsură ce puterea Yakuza începe să se erodeze.

În 2015, în timp ce ispășea ultima sa pedeapsă cu închisoarea, Nakamoto a reflectat încotro s-o ia. Își pierduse încrederea în organizație și în viitorul acesteia. Era timpul să plece.

„Chiar dacă am părăsit lumea Yakuza, am învățat multe lucruri“, spune Nakamoto, în vârstă de 55 de ani, așezat în restaurantul său din Kitakyushu, un oraș din sudul Japoniei.

„Eram dispus să fac totul, chiar să mor pentru organizația mea”, spune fostul mafiot. „Și acum, în societatea normală, am aceeași mentalitate și determinare“, continuă el.

Dar găsirea normalității nu vine ușor pentru foștii membri Yakuza, care se confruntă cu stigmat social și bariere juridice semnificative. Unele programe guvernamentale oferă sprijin financiar pe măsură ce membrii renunță la viața de mafiot, dar multe uși rămân închise.

Tot mai puțin membri

Calitatea de membru al Yakuza este în scădere - rezultatul unui deceniu de intensificare a represiunilor care vizează criminalitatea organizată și atragerea Yakuza în activități ilegale, inclusiv trafic de droguri, spălare de bani și jocuri de noroc.

În 2011 erau aproximativ 70.300 de membri Yakuza cunoscuți, dar acest număr scăzuse la 25.900 până în 2020, potrivit Centrului Național pentru Eliminarea Organizațiilor Criminale. Exodul a făcut fezabil ca membrii de multă vreme, precum Nakamoto, să părăsească organizația fără teama de a fi pedepsiți pentru încălcarea codului loialității.

Pe 24 august, o instanță japoneză a pronunțat ceea ce se crede că este prima condamnare la moarte a unui șef Yakuza, liderul Kudo-kai, Satoru Nomura, care a fost condamnat pentru că a avut un rol în atacuri asupra a patru civili în urma căruia unul dintre ei chiar a murit. Verdictul a trimis un mesaj mai larg, potrivit căruia vremurile se schimbau pentru Yakuza.

„Cred că sentința are un impact asupra lumii Yakuza, întrucât restricțiile și reglementările pentru Yakuza în ansamblu vor continua să devină mai stricte”, a spus Garyo Okita, fost membru al organizației criminale, care acum scrie cărți semiautobiografice și supraveghează proiecte de film despre grupurile criminale japoneze.

Cu aproximativ un deceniu în urmă, grupurile de Yakuza deveniseră atât de puternice din punct de vedere financiar, încât autoritățile din Japonia au adoptat ordonanțe care interzic oricărei companii sau persoane să fie asociată cu un membru sau cu o activitate a Yakuza.

Legi pentru izolarea mafiei

Legile au fost concepute pentru a izola mafia de societate, supune Noboru Hirosue, un expert important în sociologia criminală și Yakuza, citat de sfgate.com.

Asta înseamnă că membrii Yakuza nu mai pot deschide conturi bancare, închiria case, încheia asigurări sau obține telefoane mobile. Okita, care a părăsit cel mai mare sindicat criminal, Yamaguchi-gumi, în 2014, a declarat că represiunile au restricționat, de asemenea, familiile membrilor Yakuza și alții din cercurile lor sociale.

Aceste schimbări au dus la retragerea anticipată a liderilor Yakuza mai în vârstă, iar mulți subalterni s-au dat deoparte. „Legea a avut un impact uriaș asupra lumii Yakuza”, spune Okita.

Dar Hirosue, care lucrează ca ofițer de probațiune la Ministerul Justiției, a declarat că schimbările au dus la o creștere a altor rețele criminale în afara Yakuza. Aceste grupuri s-au mutat acum în noi scheme, inclusiv fraude, criminalitate informatică și modalități de a profita de droguri legale, cum ar fi somniferele și morfina, a spus el. „Acum, lumea interlopă japoneză a intrat într-o nouă fază“, spune Hirosue.

Motohisa Nakamizo, care a părăsit Kudo-kai în 2011 când șeful său s-a retras, a fost angajat la compania imobiliară a părinților săi. A fost prima sa angajare legitimă după aproximativ 30 de ani de trafic de droguri. Dar astfel de oportunități sunt rare. Reglementările interzic foștilor membri activități precum deschiderea unui cont bancar sau semnarea unui contract de închiriere pentru cel puțin cinci ani după ce părăsesc rețeaua.

Potrivit analizei lui Hirosue privind cifrele de angajare ale Ministerului Justiției pentru foștii membri Yakuza care își înregistrează dezertările la poliție, doar 3% dintre cei care au plecat între 2010 și 2018 și-au găsit locuri de muncă. Unii care nu-și găsesc locuri de muncă se întorc la organizația lor, iar alții se alătură unor noi bande.

Mulți se confruntă cu un decalaj educațional greu de depășit. De exemplu, Ryuichi Komura a părăsit Yamaguchi-gumi la 38 de ani. Educația sa formală s-a încheiat cu școala medie și a executat patru pedepse cu închisoarea.

„Am vrut să-mi refac viața”, spune el. Dar șansele sale de a găsi un loc de muncă stabil erau slabe. Era interesat de Drept, dar, ca fost membru Yakuza, era aproape imposibil ca să devină avocat.

În schimb, el a decis să susțină testul pentru a deveni inspector judiciar. I-au trebuit opt ani de studiu și, la a șaptea încercare, a trecut. Avea 46 de ani.

A murit inventatorul karaoke. Japonezul Shigeichi Negishi avea 100 de ani
A murit inventatorul karaoke. Japonezul Shigeichi Negishi avea 100 de ani
Creatorul primului dispozitiv karaoke, Shigeichi Negishi, a murit la Tokyo la venerabila vârstă de 100 de ani. Vestea tragică a fost transmisă de jurnalistul Matt Alt, care l-a intervievat...
Boala care se răspândește înfiorător de repede și riscă să devină o epidemie. Primele simptome sunt confundate cu răceala
Boala care se răspândește înfiorător de repede și riscă să devină o epidemie. Primele simptome sunt confundate cu răceala
O infecție bacteriană considerată până de curând rară, dar periculoasă, se răspândește îngrijorător de repede în ultima perioadă, în Japonia, iar experții din sănătate nu...
#Japonia, #mafie, #Yakuza, #legi , #Japonia