Moment istoric: Japonia si Rusia discuta, dupa 70 de ani, despre semnarea unui tratat de pace

Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 11:03
6218 citiri
Moment istoric: Japonia si Rusia discuta, dupa 70 de ani, despre semnarea unui tratat de pace
Foto: japantimes.co.jp

Premierul japonez Shinzo Abe a facut apel sambata la presedintele rus Vladimir Putin sa 'puna capat' celor 70 de ani de tensiuni intre Japonia si Rusia care dateaza din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si 'sa deschida o noua epoca' in relatiile dintre cele doua tari, transmite AFP.

"Nu putem califica decat anormal faptul ca Japonia si Rusia, doua tari vecine cu un potential nelimitat, nu au incheiat niciodata un tratat de pace", a declarat Abe la Forumul Economic al Estului la Vladivostok, in Extremul Orient rus.

"Sa punem capat acestei situatii anormale care a durat 70 de ani si sa incepem impreuna sa construim o noua epoca" in relatiile ruso-japoneze, a spus el.

Relatiile dintre Moscova si Tokyo sunt afectate de o disputa privind patru insule din Arhipelagul Kurile ocupate de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre Uniunea Sovietica. Japonia revendica aceste insule, iar diferendul a impiedicat pana acum semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari.

Negocierile privind cele patru insule vulcanice, numite Teritoriile de Nord de catre Japonia, se afla in punct mort dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in martie 2014, condamnata de catre Tokyo, care s-a alaturat pozitiei Occidentului.

Daca Rusia si Japonia "lasa situatia asa cum este acum, nici tu, nici eu nu vom putea lasa cele mai bune oportunitati viitoarelor generatii", a afirmat Abe, adresandu-se lui Putin, traducerea in rusa folosind persoana a doua singular, noteaza AFP.

"Vladimir, sunt hotarat sa-mi folosesc toate fortele pentru ca, impreuna cu tine, sa fac ca relatiile dintre Japonia si Rusia sa avanseze", a dat asigurari premierul japonez, propunandu-i liderului rus sa se intalneasca o data pe an pentru a evalua starea legaturilor dintre Moscova si Tokyo.

La randul sau, Putin a spus ca "este extrem de dificil de gasit o solutie", deoarece fiecare priveste problema "prin prisma intereselor sale nationale". "Insa suntem uniti in privinta unui lucru: trebuie rezolvata problema", a adaugat el.

"Pentru a o rezolva, este nevoie de un inalt nivel de incredere si ca niciuna dintre parti sa nu se simta perdanta", a precizat Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#japonia Rusia tratat pace, #premier Abe Putin tratat pace , #Japonia