Norul radioactiv de la Fukushima se indreapta spre Romania - Vezi ce riscuri exista

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 17:12
14169 citiri
Norul radioactiv de la Fukushima se indreapta spre Romania - Vezi ce riscuri exista
Foto: Arhiva

Particule radioactive, emise de reactoarele avariate ale centralei nucleare japoneze Fukushima, au fost depistate in Islanda si in Franta si, in urmatoarele zile, vor ajunge si deasupra Romaniei, potrivit expertilor.

Cu toate acestea, tara noastra este in afara unui pericol radioactiv, iar riscul la care se expun romanii este nesemnificativ, garanteaza Lucian Biro, expert in securitate nucleara.

"Acest nor incarcat cu particule radioactive a ajuns deasupra Frantei, a ajuns deasupra Islandei, se indreapta spre noi, dar nu exista absolut niciun pericol radioactiv pentru populatie", a subliniat Lucian Biro pentru Ziare.com.

De aceeasi parere este si Ionel Purinca, expert in energie nucleara, care spune ca, desi este posibil ca frontul de aer radioactiv, format in urma emanatiilor de la Fukushima, sa fi ajuns deja desupra tarii noastre, riscurile sunt neglijabile.

"Eu cred ca norul a ajuns deja deasupra Romaniei. Ce a iesit de la Fukushima este o cantitate mica prin comparatie cu ce a iesit de la Cernobil. Dupa ce a ajuns sa se disperseze in atmosfera, parerea mea este ca ce ajunge deasupra Europei este nesemnificativ din punct de vedere al impactului asupra sanatatii", a explicat Ionel Purica.

El a precizat ca perioada de radioactivitate a iodului 131 este de doar 8 zile. Potrivit specialistului roman, nivelul de radiatii din Japonia a fost mai ridicat in momentul exploziilor de la Fukushima, insa, intre timp, concentratia s-a diminuat, astfel ca acum nu reprezinta o amenintare la adresa cetatenilor.

"Cu alte cuvinte, radioactivitatea se injumatateste dupa o perioada de 8 zile, in 24 de zile ar trebui sa fie nesemnificativ iodul care a fost eliberat in Japonia", a mai spus expertul in energie nucleara.

De asemenea, Teodor Chiric, membru in conducerea Forumului Atomic European, contactat de Ziare.com, a asigurat ca Romania nu este afectata de radiatiile care provin din Japonia.

"Concentratia nu este deloc periculoasa, este o dispersie foarte mare. Si oricum distanta este foarte mare. Probabilitatea ca Romania sa fie afectata de emisiile radioactive din aceste zile de la Centrala Fukushima este zero", a adaugat expertul roman.

Accidentul nuclear de la centrala Fukushima s-a produs pe 12 martie, la o zi dupa ce Japonia a fost lovita de un cutremur puternic, urmat de tsunami-uri devastatoare care au atins chiar si zeci de metri inaltime. Autoritatile japoneze nu au reusit nici pana acum sa rezolve toate problemele aparute la centrala nucleara de la Fukushima.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...