Norul radioactiv de la Fukushima se indreapta spre Romania - Vezi ce riscuri exista

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 17:12
14307 citiri
Norul radioactiv de la Fukushima se indreapta spre Romania - Vezi ce riscuri exista
Foto: Arhiva

Particule radioactive, emise de reactoarele avariate ale centralei nucleare japoneze Fukushima, au fost depistate in Islanda si in Franta si, in urmatoarele zile, vor ajunge si deasupra Romaniei, potrivit expertilor.

Cu toate acestea, tara noastra este in afara unui pericol radioactiv, iar riscul la care se expun romanii este nesemnificativ, garanteaza Lucian Biro, expert in securitate nucleara.

"Acest nor incarcat cu particule radioactive a ajuns deasupra Frantei, a ajuns deasupra Islandei, se indreapta spre noi, dar nu exista absolut niciun pericol radioactiv pentru populatie", a subliniat Lucian Biro pentru Ziare.com.

De aceeasi parere este si Ionel Purinca, expert in energie nucleara, care spune ca, desi este posibil ca frontul de aer radioactiv, format in urma emanatiilor de la Fukushima, sa fi ajuns deja desupra tarii noastre, riscurile sunt neglijabile.

"Eu cred ca norul a ajuns deja deasupra Romaniei. Ce a iesit de la Fukushima este o cantitate mica prin comparatie cu ce a iesit de la Cernobil. Dupa ce a ajuns sa se disperseze in atmosfera, parerea mea este ca ce ajunge deasupra Europei este nesemnificativ din punct de vedere al impactului asupra sanatatii", a explicat Ionel Purica.

El a precizat ca perioada de radioactivitate a iodului 131 este de doar 8 zile. Potrivit specialistului roman, nivelul de radiatii din Japonia a fost mai ridicat in momentul exploziilor de la Fukushima, insa, intre timp, concentratia s-a diminuat, astfel ca acum nu reprezinta o amenintare la adresa cetatenilor.

"Cu alte cuvinte, radioactivitatea se injumatateste dupa o perioada de 8 zile, in 24 de zile ar trebui sa fie nesemnificativ iodul care a fost eliberat in Japonia", a mai spus expertul in energie nucleara.

De asemenea, Teodor Chiric, membru in conducerea Forumului Atomic European, contactat de Ziare.com, a asigurat ca Romania nu este afectata de radiatiile care provin din Japonia.

"Concentratia nu este deloc periculoasa, este o dispersie foarte mare. Si oricum distanta este foarte mare. Probabilitatea ca Romania sa fie afectata de emisiile radioactive din aceste zile de la Centrala Fukushima este zero", a adaugat expertul roman.

Accidentul nuclear de la centrala Fukushima s-a produs pe 12 martie, la o zi dupa ce Japonia a fost lovita de un cutremur puternic, urmat de tsunami-uri devastatoare care au atins chiar si zeci de metri inaltime. Autoritatile japoneze nu au reusit nici pana acum sa rezolve toate problemele aparute la centrala nucleara de la Fukushima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#explozie fukushima japonia, #explozie japonia centrala nucelara, #nor radiactiv japonia romania , #Japonia