Nunta prințesei Japoniei, departe de a fi desprinsă dintr-un basm

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 23:55
4975 citiri
Nunta prințesei Japoniei, departe de a fi desprinsă dintr-un basm

Acum aproape 30 de ani, împărăteasa Michiko şi-a pierdut capacitatea de a vorbi, după ce a fost criticată public în legătură cu felul cum s-a ocupat de rolul său de soție a Împăratului. Zece ani mai târziu, nora lui Michiko, actuala Împărăteasă Masako, s-a retras din serviciul public, ca să-şi poată trata depresia, după ce presa japoneză a apostrofat-o că nu a putut să ofere un moştenitor de sex masculin.

La începutul acestei săptămâni, casa imperială a dezvăluit că nepoata lui Michiko, Prințesa Mako, în vârstă de 30 de ani, suferă de sindrom post-traumatic, din cauza criticilor constante ale publicului la adresa logodnicului său, Kei Komuro, proaspăt absolvent de drept, cu care se va căsători pe 26 octombrie.

“A simțit că demnitatea ei ca fiinţă umană a fost călcată în picioare. Se consideră o persoană fără valoare”, a dezvăluit psihiatrul lui Mako, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fie că se căsătoresc cu o figură imperială sau se nasc în familia imperială, femeile regale japoneze sunt condamnate la standarde dure, nu numai de către presă şi societate, ci şi de oficialii curţii, care le controlează vieţile cotidiene în amănunt.

Femeile din familia imperială nu sunt eligibile pentru preluarea tronului, dar criticile pe care le primesc sunt deseori mai severe decât la adresa bărbaţilor, care sunt protejaţi de apropierea lor de linia de succesiune.

“În afară de a avea rolul de consoartă, trebuie să ai o ţinută frumoasă şi după ce te măriţi, scopul tău este să produci moştenitori”, spune Rika Kayama, profesoară şi psihiatru la Universitatea Rikkyo din Tokyo.

“Oamenii vor întreba: eşti o mamă bună? Ai o relaţie bună cu soacra ta? Cum îi susţii pe bărbaţii din viaţa ta? Foarte multe îndatoriri trebuie îndeplinite fără cusur. Nu cred că bărbaţii din familie sunt urmăriţi cu atât de mare atenţie”.

Japonia se schimbă încetul cu încetul, două femei fiind printre candidatele la funcţia de prim-ministru, în alegerile care au avut loc recent. Şi multe companii fac eforturi pentru a permite unui număr mai mare de femei să acceadă la poziţii de conducere.

Însă, în multe feluri, societatea japoneză încă îşi tratează femeile ca pe cetăţeni de mâna a doua. Cuplurilor căsătorite nu le este permis să aibă nume de familie diferite. Femeile sunt încă sub reprezentate în management, în parlament şi în cele mai prestigioase universităţi din ţară.

Iar cele care protestează faţă de tratamentul nedrept la care sunt supuse sau care pledează pentru egalitate sunt deseori apostrofate.

Tipul de critici la care este supusă Prinţesa Mako pe reţelele de socializare reflectă tratamentul femeilor care s-au exprimat în public în legătură cu abuzurile sexuale sau chiar cu regulile de la locul de muncă, prin care femeilor li se impune să poarte pantofi cu toc, notează New York Times.

În familia imperială, există așteptări ca femeile să adere la valorile unor epoci trecute.

"Există ideea că familia imperială este atemporală și nu face parte din societatea modernă", explică Mihoko Suzuki, fondatoare a Centrul pentru Știițe Umaniste al Universității Miami, care a scris în detaliu despre femeile din casele regale. Tradiționaliștii, spune ea, "vor să protejeze această idee mai veche, mai stabilă și mai liniștitoare legată de rolurile femeii și bărbatului din familia imperială".

Prinţesa are dreptul la aproximativ 1,35 milioane de dolari pentru a-şi începe o nouă viaţă. Însă aceasta va renunţa la bani, va respinge tradiţia şi după nuntă se va muta la New York.

Nunta imperială a fost plănuită pentru 2018, însă a fost amânată după ce au apărut dezvăluiri legate de mama lui Komuro, care nu ar fi returnat un împrumut de 36 de mii de dolari fostului său logodnic. Scandalul a adus în atenţia publică fiecare detaliu din viaţa familiei mirelui.

Odată cu plecarea Prinţesei Mako, familia imperială a Japoniei continuă să se micşoreze. Mai există un singur succesor la tron: fratele mai mic al lui Mako, în vârstă de 15 ani.

Citeste si:
Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis luni, 6 decembrie, un mesaj în care se laudă cu deschiderea unui tronson de 4,5 de kilometri de autostradă. La comentarii, mulți cititori...
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat luni, 6 decembrie, în Senat, că liberalii nu doresc ca deficitul de la pensii să crească și că impactul bugetar al pensiilor speciale ale primarilor...
Comentarii