Radiatii la nivel maxim in Japonia: Nivelul dezastrului de la Fukushima, ridicat la 7

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 08:35
8245 citiri
Radiatii la nivel maxim in Japonia: Nivelul dezastrului de la Fukushima, ridicat la 7
Foto: Treehugger

Accidentul de la Fukushima a fost clasat, marti, de catre autoritatile japoneze, la nivelul 7, nivel maxim, pe scara dezastrelor nucleare, la fel ca si catastrofa de la Cernobil din 1986.

Agentia Pentru Siguranta Nucleara si Industriala din Japonia a anuntat, marti, ca nivelul a fost crescut, "provizoriu", pana la 7, dupa ce initial anuntase ca problemele de la Fukushima reprezinta nivelul 5 de pericol, informeaza CNN.

Autoritatile au stabilit ca numarul de iod radioactiv care este eliberat de reactoarele de la Fukushima Daiichi este de cel putin 15 ori mai mare decat cel considerat suficient pentru ca accidentul sa fie clasat ca fiind de nivel 7 (din 7) pe scara internationala privind dezastrele nucleare. Cu toate acestea, nivelul de iod radioactiv reprezinta doar 10% din cantitatea de iod radioactiv eliberata la Cernobil.

Cesium 137, o alta substanta radioactiva eliberata la Fukushima, este insa mai periculoasa pentru ca are o durata de viata de 30 de ani. Cantitatea de Cesium 137 este insa de sapte ori mai mica decat cea eliberata la Cernobil, potrivit agentiei.

Hidehiko Nishiyama, seful Agentiei pentru Siguranta Nucleara, a declarat ca nivelul final al dezastrului nu va fi stabilit pana cand nu a trecut pericolul, precizand ca a fost declansata o ancheta detaliata.

Un expert in energie nucleara a comentat afirmatiile, sustinand ca declaratia nu are impact asupra crizei - este insa un semn ca autoritatile japoneze si-au schimbat pozitia cu privire la criza.

Un accident de nivelul 5 reprezinta un eveniment care a dus la eliberarea de substante radioactive, dar si la moartea unor persoane in urma radiatiilor, dupa avarierea unui reactor nuclear.

Un accident de nivelul 7 reprezinta insa o scurgere majora de substante radioactive, cu efecte asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului, care necesita masuri planificate extinse.

Japonia a anuntat luni ca a inceput evacuarea in mai multe orase in afara zonei de pericol de la Fukushima Daiichi, avertizand ca locuitorii ar putea fi iradiati in urmatoarele luni.

Guvernul a anuntat ca in orase s-ar putea inregistra niveluri crescute de radiatii pe termen lung si a avertizat ca situatia este in continuare grava.

Seismul cu magnitudinea de 9 grade care a avut loc in Japonia pe 11 martie a fost urmat de un tsunami care a lasat sute de mii de oameni fara locuinte.

Citește și:
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară, 29 septembrie, că a demisionat din funcția de ministru al Educației, ”din proprie inițiativă”. În anunțul făcut pe Facebook, Cîmpeanu a...