Ziare.com

Radioactivitatea a crescut puternic in Marea Japoniei

Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 22:42

   

Radioactivitatea a crescut puternic in Marea Japoniei
Nivelurile de radioactivitate au crescut puternic in apa de mare din apropierea centralei Fukushima, afectata grav de seismul din 11 martie, autoritatile vorbind despre posibile noi scurgeri radioactive.

Anuntul a venit dupa seismul de 5,9 grade care a zguduit Japonia sambata dimineata. Agentia de securitate nucleara a ordonat operatorilor de la centralele nucleare deja afectate sa fie in stare de alerta, pentru a preveni o repetare a crizei nucleare, informeaza AFP.

In urma seismului de sambata dimineata nu au existat rapoarte cu privire la producerea unor daune suplimentare.

Cresterea radiatiilor in apa marii este, cel mai probabil, efectul eforturilor de a tine sub control temperatura reactoarelor de la Fukushima, racite cu apa de mare.

Daca in jurul datei de 5 aprilie oficialii au anuntat ca nivelul radiatiilor a scazut, sambata, oficiali ai guvernului au declarat ca radioactivitatea in apa de mare a crescut din nou, in ultimele zile.

Nivelul de iod radioactiv-131 este de 6.500 de ori peste limita, au aratat probele prelevate vineri, fata de nivelul de 1.100 de ori peste limita, in esantioanele prelevate joi, cu doar o zi inainte.

Au crescut si nivelurile de cesiu-134, iar nivelul de cesiu-137 a crescut de aproape patru ori, in acelasi interval de timp. Oficialii explica ca aceasta noua crestere a nivelului de radioactivitate ar fi cauzata de manevrele de instalare, din cursul zilei de vineri, a unor panouri de otel, destinate blocarii scurgerilor de radiatii.

Oficialii sustin ca cel mai tare sunt ingrijorati de cresterea nivelului de iod radioactiv care, avand un timp de injumatatire de doar opt zile, ar putea indica, prin faptul ca a reaparut in cantitate mare, posibilitatea unor scurgeri din surse noi.

"Suntem in faza in care incercam sa determinam originea acestei cresteri de radiatii, dar trebuie sa recunosc ca este foarte dificil", a spus un oficial al Agentiei de securitate nucleara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1939 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fukushima Sushi

Hai la Sushi Bar!

 

unde? la Cernavoda?....

cine mai are curaj sa manince peste din Romania?...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor