Ziare.com

Raportul final privind catastrofa de la Fukushima: Dezastrul putea fi evitat

de Adriana Toma
Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:22

   

Raportul final privind catastrofa de la Fukushima: Dezastrul putea fi evitat
Un raport privind catastrofa de la Fukushima, publicat luni, critica in termeni duri Guvernul japonez si compania TEPCO pentru ca, potrivit documentului elaborat de catre Execuitvul nipon, au ignorat riscul producerii unui accident nuclear.

In raport se subliniaza ca masurile luate de compania de electricitate Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) si de autoritatea japoneza care reglementeaza energia nucleara au fost "insuficiente", iar reactia la criza produsa a fost "inadecvata", transmite pagina de Internet a postului de televiziune CNN.

Tragedia de la Fukushima, dezastru creat de om. Putea fi prevazuta

Chiar si acum, dupa un an de la dezastru, TEPCO nu pare sa depuna niciun efort pentru a investiga cu exactitate cauzele accidentului de la uzina Fukushima Daiichi, se mai arata in raport.

Raportul de luni este al patrulea si ultimul privind tragedia de la uzina nucleara de la Fukushima si este publicat intr-o perioada in care protestele anti-nucleare sunt in crestere in Japonia.

Documentul publicat la inceputul acestei saptamani a fost precedat de un alt raport, intocmit de Parlamentul japonez, potrivit caruia ce s-a intamplat la Fukushima reprezinta un dezastru cauzat de om.

Totodata, parlamentarii cred ca TEPCO si autoritatea de reglementare a energiei nucleare ar fi trebuit sa previna dezastrul si sa se pregateasca pentru o asemenea probabilitate.

Pesti radioactivi in apele SUA, in urma accidentului Fukushima

Un alt raport, la care au lucrat cercetatori independenti si jurnalisti, publicat in luna februarie a acestui an, atrage atentia ca atat TEPCO, cat si Guvernul japonez ar fi trebuit sa faca mai mult.

Pe de alta parte, conform unui raport intern al TEPCO, publicat in luna mai, compania nu avea cum sa prezica magnitudinea cutremururlui si nici tsunamiul devastator ce i-a urmat. Cu toate astea, cei de la TEPCO au recunoscut ca nu au fost pe deplin pregatiti pentru o asemenea tragedie.

Dezastrul de la Fukushima a fost provocat de cutremurul din 11 martie 2011 si de tsunamiul care l-a urmat. In urma calamitatilor au murit sau au disparut aproximativ 20.000 de persoane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor