Supravietuitorii tsunamiului din Japonia isi vindeca traumele cu roboti-foca

Autor: Ana Ilie
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 21:45
2571 citiri
Supravietuitorii tsunamiului din Japonia isi vindeca traumele cu roboti-foca

Roboti de ultima generatie, ascunsi sub infatisarea unui pui de foca pufos, care raspund la atingerea umana, sunt cea mai noua arma in lupta impotriva depresiei supravietuitorilor dezastrului natural de a lovit Japonia in urma cu aproape un an: cutremurul de 9 grade pe scara Richter si tsunami-ul urias ce a maturat toata coasta de nord-est a tarii.

Robotul "Paro" este oferit celor care ar ramas fara casa in urma dezastrului si le aduce aduce un pic de alinare alintandu-se si batand din inotatoare atunci cand este atins, scrie AFP.

"E atat de dragut! Gangurese cand il mangai", spune Kosei Oyama, de 10 ani, care povesteste ca, "din cauza tsunamiului, avem mai putine jucarii decat inainte".

Nu copiii sunt insa tinta lui Paro. Tsuyako Kumagai, o casnica de 47 de ani, povesteste ca prietenii ei sunt fericiti sa stea in locuintele temporare impreuna cu Paro, care se substituie animalelor de casa pierdute in valurile uriase.

"Multi dintre vecinii mei nu vor sa aiba animale noi de casa deoarece nu vor sa-si aminteasca. Pentru ei, animalele de casa erau membri ai familiei", spune femeia.

Robotii foca au fost oferiti celor care traiesc in case temporare construite pe un stadion de baseball din orasul port Kesennuma, greu lovit de dezatsrul natural. Intr-o cladire comuna, animalutele sunt oferite cu imprumut supravietuitorilor, pe termen scurt.

"E grozav sa avem un astfel de loc, unde ne putem vindeca mental", apreciaza Hiroshi Onodera, de 51 de ani, care si-a pierdut un nepot si casa la cutremur si traieste impreuna cu mama sa intr-o casa temporara.

Foca este echipata cu senzori audio si tactili si este utilizata si in spitale si azile, ca adjuvant terapeutic pentru pacientii cu depresie sau dementa.

Cei care au organizat centrul de terapie pentru supravietuitori mai ofera si alte terapii: roboti care ii ajuta sa faca miscare si un prototip de robot care maseaza capul, chiar si un android-receptioner.

Cercetatorii niponi, care au constatat si in 1995, dupa cutremurul de la Kobe, cresterea alarmanta a traumelor mentale la supravietuitori, spun ca solutiile tehnologice pot ajuta la minimalizarea impactului mental al dezastrului.

"Speram ca robotii le vor oferi localnicilor o ocazie de a-si reconstrui comunitatea. Suportul mental va deveni o chestiune foarte importanta aici. Sper ca robotii pot ajuta", spune unul dintre acestia.

Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul japonez al Apărării, adăugând că a fost găsit cadavrul...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Japonia, #cutremur Japonia, #tasunami Japonia, #supravietuitori tsunami Japonia, #terapie roboti Japonia, #roboti Japonia , #Japonia