Triplu dezastru in Japonia: cutremur, tsunami si accident nuclear - Retrospectiva 2011

Autor: Ana Ilie
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 20:09
23519 citiri
Triplu dezastru in Japonia: cutremur, tsunami si accident nuclear - Retrospectiva 2011

11 martie 2011 va ramane, probabil, in istorie, drept ziua in care lumea s-a cutremurat: un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter, a avut loc la orele diminetii, in Japonia.

Seismul a fost urmat de un tsunami urias, care a maturat insulele japoneze cu brutalitate. In fine, masivul val seismic a avariat reactoarele unei centrale nucleare, declansand un accident nuclear ale carui urmari vor fi vizibile deceniile urmatoare.

Unda seismica a lovit la ora 2:46 PM (ora locala), a durat aproximativ doua minute, iar epicentrul a fost la 380 de kilometri nord-est de capitala Tokio. Cel mai afectat oras a fost Miyagi, din prefectura cu acelasi nume.

Pamantul intreg s-a miscat pe axa atunci cand a avut loc cutremurul din Japonia. Oamenii de stiinta au apreciat ca seismul din Japonia a deplasat axa de rotatie a Pamantului cu aproape 10 centimetri. Miscarea seismica a fost urmata de mii de replici de intensitate mai mica, insa nu atat de mica incat sa nu semene panica printre locuitorii si-asa greu incercati ai Japoniei.

La 30 de minute de la cutremur, cladirile inalte din Tokio continuau sa se clatine, iar retelele de telefonie mobila nu functionau. S-au inregistrat zone in care solul s-a lichefiat in urma cutremurului.

Nori negri de fum s-au ridicat deasupra portului din Tokio si mii de oameni au iesit in strada. Posturile de televiziune nipone au transmis imagini cu masini luate de ape si cu angajati din Tokio care incercau sa-si tina computerele pe birou.

Initial, japonezii nu au intrat in panica, iesind disciplinati afara din cladiri. Dupa replici insa si dupa ce un tsunami urias a lovit toate zonele de coasta, televiziunile au transmis imagini cutremuratoare.

Martorii descriau o "atmosfera suprarealista" in capitala Tokio, in care nu mai circula niciun mijloc de transport. Sute de zboruri si mii de pasageri au ramas blocati pe aeroporturile nipone. Milioane de case din Tokio si imprejurimi nu erau alimentate cu energie electrica.

Pe tot cuprinsul tarii au fost raportate peste 80 de incendii, unele la centrale nucleare. Cinci centrale nucleare din zona afectata de cutremur au fost inchise, din motive de securitate. Cea mai grava situatie a fost inregistrata la Fukushima Daiichi. La noua luni distanta, ce s-a intamplat la Fukushima Daiichi - explozii dupa explozii, topirea reactoarelor, contaminarea puternica - este calificat drept un accident nuclear de aceeasi gravitate ca si accidentul de la Cernobil. Se estimeaza ca mai sunt necesare cateva decenii pana cand vor fi indepartate complet efectele accidentului.

Tsunamiul a lovit cu putere, la cateva minute dupa cutremur: valuri de pana la 40 de metri inaltime au patruns pana la zece kilometri in interiorul insulelor nipone. Torente uriase de noroi si ramasite de cladiri, masini, nave, vegetatie, au maturat in cale tot. Trenuri de pasageri au fost spulberate de valurile seismice, masinile au fost luate cu totul pe sus, vasele de pescuit au fost asezate pe acoperisul cladirilor de cateva etaje, iar avioanele au fost tarate kilometri buni departe de eroporturi.

Apele involburate nu au iertat nimic in cale. Ce ramasese in picioare dupa cutremur a fost pur si simplu spulberat de tsunami si facut una cu pamantul.

Zeci de de echipe internationale de cautare si salvare din peste 45 de tari au fost puse in stare de alerta, pregatite sa asiste la nevoie Japonia, la initiativa Biroului Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Efectele cutremurului si tsunamiului au fost resimtite la mii de kilometri distanta. Agentia de Meteorologie din Japonia a emis o alerta de tsunami pentru Japonia, Rusia, Guam, Taiwan, Filipine, Indonezia si Hawaii. Nu mai putin de 53 de state au primit avertizari de tsunami.

Valurile provocate de tsunami au atins coasta de vest a Statelor Unite. Oamenii au fost evacuati din zonele costale din statele Oregon, California si Washington. In California, la Crescent City, valurile au atins 2 metri. Pe coastele Americii Latine a fost instituita starea de alerta. Valul seismic produs de cutremurul din Japonia s-a indreptat si spre Noua Zeelanda, cu o viteza de circa 800 de kilometri pe ora

Vulcanul Karangetang, unul din cei mai activi din Indonezia, a intrat in eruptie in insulele Celebes, la cateva ore dupa ce cutremurul cu magnitudine de 9 grade a zguduit nord-estul Japoniei. Insula Hawaii a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter.

Yenul a cazut imediat la bursa, iar actiunile marilor companii de asigurare din intreaga lume au scazut ca urmare a cutremurului din Japonia. Marile fabrici din Japonia si-au inchis imediat portile si au inregistrat pierderi grele in urma seismului. Sony, Toyota, Honda si Nissan au anuntat ca isi inceteaza temporar productia.

Bilantul final al cutremurului din 11 martie 2011 a fost unul cutremurator: 15.842 de morti, 5.890 raniti si 3.485 de disparuti in 18 prefecturi; peste 125.000 de cladiri au fost distruse sau deteriorate.

Cutremurul din Japonia este al cincilea cel mai puternic din lume, din 1900 incoace, potrivit USGS.

O catastrofa de asemenea proportii nu a mai lovit Japonia de foarte multi ani. Cel mai grav cutremur al istoriei recente se produsese in 1996, in orasul Kobe, cand au murit peste 6.400 de oameni.

Un tsunami devastator, produs in Oceanul Indian in 26 decembrie 2004 si declansat de un seism cu magnitudinea de 9,3, a provocat peste 230.000 de victime, cea mai mare parte in Indonezia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cutremur Japonia, #tsunami Japonia, #accident nuclear Japonia, #Fukushima accident nuclear , #Japonia