Un fost premier al Japoniei lauda viata din Crimeea

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 21:12
3126 citiri
Un fost premier al Japoniei lauda viata din Crimeea
Foto: JapanTimes

Un controversat fost premier japonez a laudat, miercuri, viata din peninsula ucraineana anexata de Rusia, Crimeea. Yukio Hatoyama a criticat pozitia Japoniei fata de anexarea peninsulei, intr-o vizita la Simferopol.

Cetatenii din Crimeea "duc o viata fericita, pasnica", le-a spus Yukio Hatoyama jurnalistilor din Crimeea, miercuri, potrivit AFP.

Fostul premier nipon a ajuns marti in Crimeea, intr-o vizita de trei zile, in pofida opozitiei Japoniei fata de aceasta initiativa. Fostul premier a sustinut ca doreste sa vada cu ochii proprii cum se desfasoara viata in Crimeea.

Tokyo a sanctionat Rusia, alaturi de Occident, pentru anexarea Crimeii in luna martie a anului trecut. Seful diplomatiei nipone, Fumio Kishida, le-a spus reporterilor, anterior vizitei lui Hatoyama, ca Guvernul a incercat sa-l opreasca pe fostul premier, care are o aplecare spre comiterea de gafe, sa calatoreasca in peninsula anexata.

Hatoyama a explicat, in Crimeea, ca referendumul pentru independenta de anul trecut a indeplinit normele democratice, cu toate ca a fost respins pe plan international.

"Faptul ca o delegatie japoneza viziteaza Crimeea pe fondul sanctiunilor este, desigur, considerat un comportament inacceptabil (...) Guvernul japonez ar putea critica actiunile noastre dar eu cred ca insasi existenta criticii subliniaza semnificatia acestei actiuni", s-a gratulat Hatoyama.

Hatoyama s-a mai declarat rusinat de presa japoneza si a spus ca Japonia se inspira de la "Occident, in special SUA". "Este o rusine ca informatia din presa nipona si americana este unilaterala. Trebuie sa ai curajul sa lasi publicul sa stie faptele reale care exista".

Hatoyama, un barbat foarte avut, a devenit premier in 2009 si a condus Partidul Democrat din Japonia, insa mandatul sau a fost haotic si s-a incheiat dupa noua luni, pe fondul unor gafe si greseli.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premier japonez Crimeea, #premier japonez gafa Crimeea , #Japonia