VIDEO 75 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima, primul atac cu bomba atomica din istorie

Joi, 06 August 2020, ora 08:41
5249 citiri
VIDEO 75 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima, primul atac cu bomba atomica din istorie
FOTO Pixabay

Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc in urma cu 75 de ani la 6 august 1945 la Hiroshima, in contextul particular al pandemiei de coronavirus ce a fortat limitarea in acest an a omagiilor aduse victimelor, relateaza France Presse.

Supravietuitori ai bombei atomice, descendenti ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe si cativa reprezentanti oficiali straini au participat la principala ceremonie de comemorare, la inceputul diminetii la Hiroshima (vestul Japoniei), majoritatea purtand masti.

Marele public, pe de alta parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19 si a trebuit sa se multumeasca sa urmareasca ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumanarilor plutitoare de la Hiroshima, de la caderea noptii in fiecare 6 august in memoria victimelor.

O rugaciune tacuta a avut loc la ora locala 8.15 (miercuri 23.15 GMT), marcand momentul exact cand bomba atomica a explodat pe cerul Hiroshimei in urma cu 75 de ani.

"Nu trebuie sa permitem niciodata repetarea acestui trecut dureros", a declarat intr-un discurs primarul orasului, Kazumi Matsui.

"Ma angajez sa fac tot posibilul pentru a asigura o lume fara arme nucleare si o pace durabila", a promis la randul sau Abe, care a fost adesea criticat pentru intentia sa de a revizui constitutia pacifista a Japoniei.

Bomba "Little Boy" a facut aproximativ 140.000 de morti la Hiroshima. Multe victime au fost ucise pe loc si multe altele au murit din cauza ranilor sau a radiatiilor in saptamanile si lunile care au urmat.

Trei zile mai tarziu, o a doua bomba atomica americana a fost lansata asupra Nagasaki (sud-vest), provocand inca 74.000 de morti.

Aceste doua bombe de o putere distructiva fara precedent la acea vreme au ingenuncheat Japonia: pe 15 august 1945, imparatul Hirohito a anuntat capitularea in fata Aliatilor, marcand astfel sfarsitul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Cu toate acestea, istoricii continua sa dezbata daca acest atac nuclear dublu chiar a salvat mai multe vieti prin precipitarea sfarsitului conflictului.

Multi considera crime de razboi atacurile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki, din cauza amplorii fara precedent a devastarii si a numarului mare de victime civile.

Statele Unite nu si-au cerut niciodata oficial scuze. Dar in 2016, Barack Obama a devenit primul presedinte american in functie care s-a dus la Hiroshima, unde a adus un omagiu victimelor si a chemat la o lume fara arme nucleare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care este cea mai importantă armă a Iranului
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Principalele arme ale Iranului nu sunt bombele atomice. În ciuda fricii internaționale, țara nu a dezvoltat niciodată un arsenal nuclear. Cea mai puternică armă a regimului de la Teheran...
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Oman, sultanat din Golf care a jucat mult timp rol de mediator între Teheran şi occidentali, a condamnat vineri ”atacul israelian” în Iran, după exploziile produse în zori în provincia...
#hirosima, #atac, #bomba atomica , #Japonia