Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vulcanii din Japonia sunt gata sa erupa

Vineri, 25 Martie 2011, ora 07:57
5302 citiri
Vulcanii din Japonia sunt gata sa erupa
Foto: Arhiva

Vulcanii din zona arhipeleagului nipon se pot activa si pot erupe in urmatoarele luni, conform unui studiu al expertilor francezi, motiv pentru care acestia vor fi tinuti sub atenta observatie, in urmatoarele luni.

Confruntata cu unul dintre cele mai teribile cutremure, un tsunami devastator, criza nucleara si eruptia vulcanului Shinmoedake, de pe insula Kyushu, se pare ca Japonia va trebui sa faca fata in urmatoarele luni si unor posibile eruptii vulcanice de amploare, scrie Sciences & Avenir.

Avertizarea vine in urma unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Fizica a Pamantului de la Paris, care au modelat variatiile de stres ale scoartei terestre la adancimi cuprinse intre 20 si 60 de kilometri.

Expertii francezi recomanda monitorizarea atenta a vulcanilor din zona Cercului de Foc al Pacificului, in special zona arhipelagului nipon.

Studiul noteaza iminenta unor eruptii, in urmatoarele luni, deoarece camerele de magma ale vulcanilor sunt supuse acum unor presiuni uriase, de ordinul a un milion de pascali, la 20 de kilometri adancime, din cauza unor forte de expansiune.

Cutremurele majore care au avut loc in ultima perioada, cum ar fi cel din 11 martie si sutele de replici puternice care l-au urmat, au provocat schimbari dramatice in stresul tectonic al zonei.

Deoarece regiunea de coasta din Sendai s-a deplasat cu aproximativ 4,2 metri spre vest, peste linia de coasta, care s-a deplasat si ea cu aproximativ 50 de centimetri, au aparut aceste tensiuni mari in scoarta.

In profunzime, regiunile vizate au fost supuse unor presiuni uriase, astfel ca unele placi au suportat comprimari, iar altele s-au dilatat.

Nathalie Feuillet este specialist in seimologie si coordonatoarea studiului, fiind cea care in ianuarie 2011 a previzionat miscari tectonice puternice in zona si cutremure in Haiti, Martinica si Guadalupe.

In cazul arhipelagului nipon, ea previzioneaza ca in curand va avea loc o decompresie in zona, care ar putea provoca eliberari masive de gaz si magma.

In consecinta, Japonia se poate confrunta in urmatoarea perioada cu un val de eruptii vulcanice, dar si cu noi cutremure.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vulcani Japonia, #eruptii vulcani Japonia, #cutremur Japonia , #Japonia