Imagini apocaliptice surprinse pe aeroportul din Kabul. Cel puțin 90 de persoane au fost ucise, după mai multe explozii

Vineri, 27 August 2021, ora 11:10
5286 citiri
Imagini apocaliptice surprinse pe aeroportul din Kabul. Cel puțin 90 de persoane au fost ucise, după mai multe explozii

Cel puţin 13 soldaţi americani şi alte 90 de persoane, între care 28 de talibani, au fost ucişi de cele două explozii care au avut loc joi seară în apropierea aeroportului din Kabul şi care au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic, potrivit BBC.

Pe rețelele sociale apar imagini cu afganii disperați, în aeroport.

„Scene în afara aeroportului Kabul, mai devreme, în această dimineață. Cinci explozii au zguduit ieri capitala Afganistanului. Au fost uciși aproape 90 de oameni și 150 de persoane au fost rănite”.

Cel puţin 13 soldaţi americani au fost de asemenea ucişi în exploziile de joi.

Evacuarea civililor este acum accelerată, a comentat un oficial pentru Reuters, care a adăugat că zborurile continuă să plece regulat.

Preşedintele american Joe Biden a promis să se răzbune pe atacatori, spunând că „îi vom vâna şi îi vom pedepsi”.

Toate forţele străine în Afganistan au ca obiectiv evacuarea cetăţenilor şi personalului ambasadelor până pe 30 august, a declarat un diplomat NATO. Alerta privind alte atacuri teroriste este menţinută.

În ţară se află încă 1.500 de cetăţeni americani, în jur de 400 de britanici şi 200 de germani, după cum a fost estimat. Nu este clar dacă în Afganistan se mai află cetăţeni francezi, însă Franţa a anunţat că va încheia operaţiunea vineri seară.

Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară.

Un număr de cel puţin 28 din cei 60 de afgani ucişi în afara aeroportului din Kabul erau membri ai talibanilor, potrivit oficialului taliban.

Nu există motive pentru a prelungi termenul-limită pentru forţele străine să părăsească Afganistanul, a adăugat el.

Statele Unite sunt criticate pentru decizia de a se baza pe talibani să asigure perimetrul aeroportului din Kabul, singurul din Afganistan care este deschis şi de unde toate forţele străine au ca obiectiv evacuarea cetăţenilor şi personalului ambasadelor până pe 30 august.

„Nu este vorba despre încredere, este o chestiune de interes reciproc, dar nu am primit până acum o dovadă, de la niciun comandat dintre ai noştri din teren, că a existat o complicitate între talibani şi ISIS în ceea ce s-a întâmplat”, le-a spus preşedintele Joe Biden reporterilor joi noapte, citează BBC.

Într-un briefing al Departamentului de Stat, secretarul de stat Anthony Blinken a fost întrebat de ce SUA ar trebui să acorde atenţie dorinţelor talibanilor având în vedere că nu a fost instituit niciun guvern recunoscut legal.

„Talibanii, chiar dacă ne place sau nu, deţin controlul - în mare, controlul asupra ţării, cu siguranţă, controlul asupra oraşului Kabul. Este important să lucrăm cu ei pentru a încerca să înlesnim şi să asigurăm plecarea tuturor celor care vor să plece”.

Blinken a adăugat că Statele Unite continuă să negocieze cu talibanii legat de ce se va întâmpla după ce retragerea va fi finalizată, „pentru a încerca să avansăm o soluţionare paşnică a conflictului din Afganistan”.

Citeste si:
Noi restricții pentru femeile afgane. Talibanii le interzic să apară în seriale TV
Noi restricții pentru femeile afgane. Talibanii le interzic să apară în seriale TV
Femeilor afgane le este interzis să apară în filme artistice sau seriale TV, potrivit noilor reguli impuse de guvernul taliban. De asemenea, jurnalistele şi prezentatoarele sunt obligate să...
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri seară, 1 decembrie, că partidul pe care îl conduce exclude ipoteza răsturnării propriului guvern prin moţiune de cenzură, dacă PNL nu...