Cum i-au abandonat olandezii și suedezii pe colegii lor afgani din Kabul. "Au venit la ambasadă și n-au mai găsit pe nimeni, spre marea lor uluială"

Miercuri, 18 August 2021, ora 14:28
22660 citiri
Cum i-au abandonat olandezii și suedezii pe colegii lor afgani din Kabul. "Au venit la ambasadă și n-au mai găsit pe nimeni, spre marea lor uluială"
Evacuarea persoanelor vulnerabile din Afganistan este o operațiune tot mai complicată FOTO Hepta

Relatări ale unor publicații din Olanda și Suedia arată că funcționarii detașați de aceste țări la ambasadele din Kabul i-au părăsit fără avertisment pe colegii lor afgani.

Tot personalul cu cetățenie suedeză al ambasadei din Kabul, în total 19 persoane, a fost evacuat din Afganistan chiar în cursul zilei de duminică, 15 august, când talibanii au preluat controlul țării.

"Evacuarea a avut loc cu elicopterul și avionul către o bază militară americană din Doha, Qatar", a declarat ministrul de externe Ann Linde, într-o conferință de presă susținută luni, 16 august.

Dar interpreții afgani și alți angajați locali care au lucrat cot la cot cu suedezii sunt acum lăsați în urmă de guvernul suedez, relatează publicația suedeză Expressen.

Jurnaliștii spun că au primit scrisori ulterior de la angajați afgani ai ambasadei, în care aceștia cereau ajutor cu disperare. "Nu știm ce se întâmplă. Au părăsit biroul efectiv în timp ce lucram cu toții. Am încercat să-i contactăm ulterior, dar nu ne-au răspuns la telefon și ne-au blocat mailurile", ar fi transmis unul dintre afganii lăsați în urmă.

În aceeași scrisoare, un afgan mai spune că "ne putem plânge mai încolo despre tratamentul inuman al diplomaților suedezi, dar prioritatea acum este să ne fie salvate viețile. Talibanii au început deja să intre în case și să aresteze oameni care au lucrat pentru misiunile străine".

Ministra de externe a Suediei, Ann Linde, a declarat că diplomații au ieșit intempestiv din ambasadă fiindcă au trebuit să respecte protocolul de evacuare. Linde mai spune că se fac eforturi la nivel internațional pentru găsirea unei soluții de evacuare a angajaților afgani și a familiilor acestora.

O situație similară a fost semnalată și la Ambasada Olandei la Kabul. "Când angajații afgani s-au prezentat la serviciu la ambasadă în cursul zilei de duminică n-au mai găsit pe nimeni, pur și simplu, spre uriașa lor uluire", arată o relatare a publicației NRC.

În timp ce diplomații olandezi care lucrau în capitala afgană au fost acum toți mutați într-un loc mai sigur din oraș, cei 37 de angajați afgani și rudele lor - aproximativ 200 de oameni în total - sunt încă acasă, trăind cu spaimă cu privire la viitor. Unii dintre ei nu au dormit de zile întregi. Îi macină o întrebare: de ce a așteptat Olanda atât de mult timp să-i evacueze?

„I-am avertizat pe șefii ambasadei încă din februarie: situația din Afganistan se deteriorează, faceți ceva pentru noi. Și vă rog să nu așteptați atât de mult, pentru că lucrurile se pot schimba rapid aici", a declarat un bărbat, angajat afgan al ambasadei, pentru publicația citată.

Spre deosebire de omologii suedezi, angajații afgani închiși în case sunt în legătură, prin diverse canale, cu colegii lor olandezi din Kabul.

Jurnaliștii mai arată că există o celulă de criză la Haga care lucrează la o soluție de evacuare a grupului vulnerabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#kabul, #evacuare diplomati afganistan, #trupe americane Afganistan, #ambasada suediei kabul, #ambasada olandei kabul , #kabul