Acuzatii grave la adresa UE, pentru misiunea din Kosovo

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 12:04
2288 citiri
Acuzatii grave la adresa UE, pentru misiunea din Kosovo
Foto: Eulex

Misiunea europeana in Kosovo pentru combaterea crimei organizate si coruptiei este acuzata ca respinge sau renunta la investigarea cazurilor in care sunt implicati importanti politicieni kosovari.

Aceasta este concluzia unui nou raport privind activitatea misiunii Eulex, instituita in urma cu sase ani cu scopul de a ghida si monitoriza sistemul judiciar din Kosovo, scrie The Guardian.

Dezvaluirile vin la scurt timp dupa ce Eulex a fost acuzata de musamalizarea cazurilor de coruptie in randul personalului sau. Noua sefa a diplomatiei europene, Federica Mogherini, a promis ca va trimite un investigator independent in Kosovo.

Andrea Capussela, seful unitatii economice in misiunea internationala ce a supravegheat Kosovo dupa independenta, a scris o carte in care sugereaza ca scandalul iscat din sanul misiunii este doar o mica parte a problemei. Problema adevarata este ca, in timpul mandatului Eulex, coruptia a crescut exponential.

Eulex are puterea de a investiga, pune sub acuzatie si judeca acele cazuri importante ce au legatura cu crimele de razboi, crima organizata si coruptia.

Capussela a analizat cele 15 cazuri in care Eulex a emis puneri sub acuzare si din care patru au dus la condamnari. "Avand in vedere cat de raspandite sunt in Kosovo coruptia politica si crima organizata, aceste rezultate sunt extrem de inadecvate", spune Capussela.

In opt cazuri, in care Capussela sustine ca exista "dovezi credibile si bine documentate ce sugereaza ca s-au comis crime grave", Eulex nu a facut nicio punere sub acuzare sau nici macar nu a investigat cazul.

Acesta sugereaza ca pot exista mult mai multe cazuri neinvestigate. Eulex a mostenit 1.187 de cazuri de la misiunea ONU Unmik.

In cele 15 cazuri in care Eulex a emis puneri sub acuzare, Capussela sustine ca sapte au fost fortate de presiunea externa, fie pentru ca misiunea a fost constienta ca lipsa sa de actiune va fi data in vileag, fie "dupa ce UE sau publicul international au solicitat o investigatie".

In trei din cele patru cazuri unde s-au obtinut condamnari, a fost vorba despre personaje secundare, intrucat principalele personaje cu legaturi cu aceleasi infractiuni fie nu au fost investigate, fie nu au fost puse sub acuzare.

Drept rezultat, sustine acesta, mai multi indicatori arata ca atat coruptia, cat si crima organizata s-au inrautatit in timpul mandatului misiunii Eulex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kosovo coruptie misiune UE, #Kosovo coruptie Eulex , #Kosovo