Butoiul cu pulbere din Balcani a ajuns la ONU

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 15:17
2842 citiri
Butoiul cu pulbere din Balcani a ajuns la ONU

Ca dovada a faptului ca situatia din Kosovo nu trebuie data uitarii, o disputa virulenta izbucnita la ONU saptamana aceasta a reamintit ca in Balcani exista nemultumiri accentuate care pot izbucni oricand.

Dupa un inceput pozitiv, deceniul actual se apropie de un final tensionat si conflictual in Balcanii de Vest. Aceasta situatie reprezinta o problema grava atat pentru regiune, cat si pentru Europa intreaga, scrie The Guardian.

Disputa a izbucnit in timpul unei dezbateri a Consiliului de Securitate, privitoare la progresul inregistrat de Kosovo de la declaratia sa unilaterala de independenta fata de Serbia.

Ministrul de externe din Kosovo, Skender Hiseni, a acuzat Belgradul ca a intervenit in zonele nordice, unde locuiesc multi etnici sarbi.

"Nelegiuirile, comise fara indoiala cu sprijinul conducerii de la Belgrad, au transformat aceasta zona din Kosovo intr-un fief al infractorilor si al activitatilor economice ilegale", a declarat Hiseni.

De partea cealalta, Boris Tadic, presedintele Serbiei, a ripostat. "Serbia, impreuna cu o serie de state membre in UE, se confrunta cu numeroase probleme ce decurg din activitatile mafiei etnicilor albanezi din Kosovo, care este specializata in traficul de narcotice, de fiinte umane si de arme", a declarat Tadic. Potrivit acestuia, Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo.

Din perspectiva ONU, aceasta ultima afirmatie este corecta din punct de vedere legal. Rezistenta opusa de Rusia a impiedicat recunoasterea Kosovo ca stat. Potrivit termenilor Rezolutiei 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate, teritoriul ramane sub administratie internationala.

Liderii din Kosovo, deloc descurajati, lupta cu tot mai multa vehementa impotriva statutului de "protectorat" al tarii, insa nu si impotriva ajutorului din partea Uniunii sau a securitatii asigurate.

Aceasta situatie dificila aduce cu sine si aspecte nefavorabile pentru Serbia. In vreme ce sperantele ei de a se alatura UE sunt acum puse in asteptare pana la arestarea criminalului de razboi Ratko Mladic, situatia din Kosovo reprezinta inca un impediment.

Problemele subliniate de Kosovo se fac simtite in intreaga zona a Balcanilor de Vest, subminand progresul regional. Aderarea Croatiei la UE a fost amanata de o disputa teritoriala cu Slovenia; aderarea sa la NATO, ce ar putea avea loc la summitul de luna viitoare, ar putea suferi si ea o amanare.

Sperantele Macedoniei de a se alatura forului de la Bruxelles au fost afectate de relatiile ostile cu grecii, iar Muntenegrul, care si-a depus cererea in decembrie, nici nu a fost inca luat in considerare.

In acest caz, principalul motiv al stagnarii ar fi atitudinea tot mai refractara din randul tarilor vest-europene lovite grav de recesiune, care nu doresc sa mai accepte in Uniune membre sarace.

Referitor la situatiile de dezintegrare a unor tari, Bosnia si Herzegovina se afla pe primul loc in Balcani. Intr-o situatie asemanatoare celei din Kosovo, liderii Republicii semi-autonome Srpska doresc sa puna capat statutului de protectorat international conferit de acordul de pace de la Dayton, in urma razboiului bosniac din anii 1992-1995.

Se vorbeste chiar despre posibilitatea organizarii unui referendum privitor la secesiune. Ca si in alte regiuni ale lumii, problemele economice accentueaza tensiunile din domeniul politic, mai scrie The Guardian.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#atmosfera tensionata Balcani, #Kosovo Rusia Serbia , #Kosovo