Iulian Fota: Recunoasterea independentei Kosovo trebuie jucata profesionist, ca la carte

Joi, 04 Iunie 2015, ora 07:27
7120 citiri
Iulian Fota: Recunoasterea independentei Kosovo trebuie jucata profesionist, ca la carte
Foto: captura Youtube / Wroclaw Global Forum

Recunoasterea independentei Kosovo este o chestiune "foarte sensibila, foarte complexa si foarte importanta pentru noi ca tara", pentru ca reprezinta o schimbare majora in politica externa, asa ca "trebuie jucata profesionist, ca la carte", afirma Iulian Fota, fost consilier prezidential pentru securitate nationala.

"Nu trebuie sa abordam subiectul politicianist. Faptul ca premierul se pronunta pe acest subiect si presedintele nu spune nimic mie nu imi place.

Poate s-au inteles, nu stiu. Eu am mai spus si cu alte ocazii: cand premierul vorbeste pe politica externa, inevitabil si automat il obliga si pe presedinte sa se pronunte. Premierul nu poate modifica politica externa a Romaniei fara acordul presedintelui si, in anumite privinte, chiar si Parlamentul poate avea un cuvant de spus", a declarat Iulian Fota pentru Ziare.com.

Romania, pe lista celor 5 tari care nu au recunoscut independenta Kosovo

Dupa ce Parlamentul European a incurajat Romania sa recunoasca independenta Kosovo, iar premierul Albaniei a cerut din nou acelasi lucru, Victor Ponta a declarat recent pentru o televiziune din Pristina ca Romania "ar putea recunoaste Kosovo"

"In anul 2008, Romania a decis sa nu recunoasca Kosovo. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat de atunci. Guvernele s-au schimbat si unele noi decizii despre recunoasterea Kosovo ar putea fi luate", a declarat Ponta, saptamana trecuta, aflat in vizita in Albania.

Parlamentul European incurajeaza Romania sa recunoasca Kosovo (Video)

Ponta: Romania ar putea recunoaste Kosovo

Cinci state UE - Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania - nu au recunoscut pana in prezent independenta Kosovo. Declaratia premierului roman a nemultumit Ambasada Serbiei la Bucuresti, care a precizat ca nu a primit din partea Romaniei informatii oficiale despre posibilitatea recunoasterii Kosovo si a subliniat ca apreciaza pozitia actuala a tarii noastre de a nu recunoaste independenta acestei regiuni.

Romania recunoaste independenta Kosovo? Ce spune Ambasada Serbiei

Un alt semnal a venit, marti, din partea europarlamentarului PSD Emilian Pavel. Noul presedinte ales al grupului informal "Prietenii Serbiei" din Parlamentul European a declarat ca Romania trebuie sa-si alinieze pozitia cu cea a altor state membre ale Uniunii Europene si sa recunoasca independenta Kosovo, relateaza Agerpres.

In context, Emilian Pavel a vorbit despre aderarea Serbiei la UE si si-a exprimat speranta ca primul capitol din negocierile de preaderare ar putea fi deschis cat mai curand posibil.

Iulian Fota reaminteste ca premierul Victor Ponta a mai sustinut recunoasterea independentei Kosovo.

"Nu e prima data cand premierul mentioneaza o astfel de posibilitate. Si pe timpul presedintelui Traian Basescu, aproximativ acum un an de zile, a adus in discutie aceasta chestiune", ne-a spus fostul consilier prezidential.

O politica de 15 ani a statului roman

Intrebat de ce insista seful Executivului, cata vreme nu ii intra in atributii, Iulian Fota a raspuns: "Nu stim".

"Pentru Romania, chestiunea Kosovo a fost o problema de principiu. Cel putin in ceea ce priveste Balcanii de Vest, unde noi am dezvoltat doua idei mari in politica noastra externa: prima a fost ca toate tarile din Balcanii de Vest, undeva in viitor, in functie de cum indeplinesc conditiile necesare, sa devina membre ale NATO si UE, sau macar ale uneia dintre cele doua organizatii.

A doua idee a fost nerecunoasterea independentei Kosovo, o politica a statului roman care cred ca are deja 15 ani.

Nu stiu ce argumente are premierul in a propune schimbarea politicii statului roman in chestiunea Kosovo, dar as vrea sa fac doua precizari: seful politicii externe este presedintele, nu premierul, deci conteaza doar pana la un punct ce spune premierul. Daca nu este completat de presedinte, pozitia premierului poate fi vulnerabila.

Pe de alta parte, o discutie pe independenta Kosovo nu cred ca ar strica. Dupa 15 ani poate ca unele din conditiile internationale s-au mai schimbat", a completat acesta.

Ponta, in favoarea recunoasterii rapide a Kosovo: Basescu e mai prudent decat mine

Basescu: Ponta sa nu mai dea semnalul "Lasati sa plece presedintele, ca recunosc Kosovo imediat"

Recunoasterea independentei Kosovo, o schimbare majora de politica externa

Iulian Fota spune ca ar putea exista multe explicatii ale faptului ca premierul Victor Ponta insista in acest demers.

"Explicatiile posibile pot fi mai multe, dar in acest moment vreau sa va spun doar un lucru. Cand o tara isi modifica o componenta importanta a politicii externe (repet, daca ar fi sa fac o lista de 5 puncte extrem de importante pentru politica externa a Romaniei, chestiunea Kosovo cu siguranta s-ar afla pe ea), atunci ar trebui pus in miscare un intreg mecanism legat de negocierile cu mai multe parti, legat de ceea ce tu, ca tara, ceri pentru a modifica politica respectiva.

De ce as renunta la o atitudine pe care am adoptat-o timp de 15 ani (politica asta e formulata dupa 1999, dupa ce Kosovo a capatat un alt statut international), fara niste argumente foarte puternice?

Or, noi tocmai argumentele acestea nu le avem, nu le stim.

Eu nu as vrea sa le avansez pe ale mele, vreau sa le stiu pe ale premierului. Recunoasterea independentei Kosovo este o schimbare majora, repet, majora, de politica externa pentru Romania. Nu spun ca e bine sau rau, sa ne intelegem, pentru ca s-ar putea sa nu fie o idee rea, dar este important cum este pusa in practica. Cum se relationeaza cu presedintele? Cum se raporteaza Ministerul de Externe la aceasta chestiune? Cum au mers negocierile, daca au avut loc negocieri, si ce obtine Romania din toata aceasta modificare de paradigma?", a mai spus Iulian Fota.

Fostul consilier prezidential a mai subliniat ca negocierile pe acest subiect "trebuie sa se poarte intre mai multe parti: intre Romania si Occident, intre Romania si Albania, intre Romania si Serbia, pentru ca asta va irita in mod clar Serbia".

"Daca premierul a iesit public, inseamna ca deja au avut loc negocieri, cu Occidentul in ansamblul sau (Europa si SUA), cu Albania si cu Serbia. Asta e formula obligatorie. Se poate extinde cercul, dar macar cu acestia trei. Si inseamna ca negocierile au dus la ceva bun pentru Romania, si atunci e corect sa facem pasul asta", a mai comentat Iulian Fota.

"Nu schimbi o politica fundamentatala fara ca tu, ca tara, sa obtii un castig"

Intrebat care este semnalul public care ne va arata ca Romania va face acest pas important, acesta a spus ca se poate merge si pe "incredere".

"Eu sunt dispus sa le acord incredere si premierului, si presedintelui. Daca ne spun: 'Aveti incredere, am negociat cum trebuie si Romania iese in castig din aceasta modificare de politica externa'.

Repet, nu schimbi o politica fundamentatala fara ca tu, ca tara, sa obtii un castig, pentru ca nu te obliga nimeni! Un aliat in plus, incredere, credibilitate, poate ceva concret, asistenta financiara, nu stiu, lista poate fi lunga, depinde ce s-a negociat.

Altfel ar fi periculos sa fim in varianta cealalta: un joc politicianist, vorbe aruncate ca sa le facem pe plac colegilor si vecinilor albanezi, iar Romania, ca tara, sa nu se aleaga cu nimic", a conchis fostul consilier prezidential.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Iulian Fota Romania recunoaste Kosovo, #Ponta Romania recunoaste Kosovo, #Serbia Romania Kosovo , #Kosovo