Desi unele tari nici nu il recunosc ca stat, Kosovo are sanse sa adere la UE

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 12:06
2858 citiri
Desi unele tari nici nu il recunosc ca stat, Kosovo are sanse sa adere la UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana va semna saptamana viitoare un acord cu Kosovo, care va deschide calea aderarii sale la blocul comunitar, desi unele state membre UE, inclusiv Romania, nu au recunoscut independenta sa fata de Serbia.

Aceasta decizie, care ar putea ajuta de asemenea la apropierea Serbiei de UE, ar putea provoca ingrijorarea unor state membre UE, care se confrunta cu miscari separatiste interne, au declarat oficiali citati de Radio Free Europe.

Spania, Ciprul, Romania, Grecia si Slovacia nu au recunoscut Kosovo dupa separarea sa de Serbia in 2008, la aproape un deceniu dupa ce majoritatea etnica albaneza a dus o lupta de gherila impotriva Belgradului.

Romania, considerata un obstacol in calea integrarii Kosovo in UE

Unda verde la negocieri

Cu toate acestea, statele respective au autorizat in trecut UE sa demareze negocieri cu Kosovo, pentru a ajuta la calmarea tensiunilor nationaliste din Balcani.

Kosovo a incheiat in iulie 2014 negocierile cu UE in vederea unui Acord de Stabilizare si Asociere, un pas pe calea unei eventuale aderari la UE, care ii poate aduce beneficii economice.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, si comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna acordul saptamana viitoare, au declarat marti oficialii citati. Acesta ar urma sa intre in vigoare anul viitor.

UE, deranjata de visele de unire ale Albaniei cu Kosovo

"Semnarea acordului va consolida perspectiva europeana a Kosovo si va ajuta la stabilizarea interna", a precizat un oficial european.

Aceasta decizie vine in pofida progreselor slabe inregistrate de Kosovo in domenii politice importante. "Statul de drept in Kosovo, inclusiv independenta justitiei, si rezultatele limitate in lupta impotriva crimei organizate si coruptiei raman preocupari majore", afirma Comisia Europeana in ultimul raport privind Kosovo, in urma cu un an.

Haos in Parlamentul din Kosovo: Un politician si-a atacat colegii cu gaze lacrimogene (Foto&Video)

Anarhie in Parlamentul din Kosovo: Opozitia, nou atac cu gaze lacrimogene (Foto&Video)

Premier atacat cu oua de parlamentari (Video)

Veste ingrijoratoare pentru Serbia

Un nou pas spre aderarea Kosovo la UE este o ingrijorare si pentru Serbia, care considera Kosovo in continuare o parte a teritoriului sau.

Pentru a inlatura ingrijorarile Serbiei, UE pare dispusa sa faca concesii in favoarea Belgradului.

"Sunt increzator ca primele doua capitole cu Serbia (in vederea aderarii la UE) pot fi deschise pana la sfarsitul anului", a declarat un oficial de rang inalt din UE.

Capitolele sunt domenii politice pe care un candidat la aderarea la UE trebuie sa le alinieze la regulile europene inainte de a putea adera.

Pentru ca Serbia sa adere la UE, 35 de capitole, de la drepturi fundamentale pana la probleme economice, trebuie deschise si apoi inchise cu succes, cu aprobarea tuturor statelor membre.

UE a integrat majoritatea statelor foste comuniste din Europa de Est intre 2004 si 2007. Croatia este ultima tara care a aderat, in 2013. Pe langa Serbia, alti candidati in vederea aderarii la UE sunt Macedonia, Muntenegrul, Albania si Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Kosovo UE, #Kosovo aderare UE, #Kosovo Uniunea Europeana , #Kosovo