Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gaze lacrimogene in Parlamentul Kosovo: Opozitia blocheza din nou lucrarile

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 08:37
2067 citiri
Gaze lacrimogene in Parlamentul Kosovo: Opozitia blocheza din nou lucrarile
Foto: Glauk Konjufca/Facebook (Arhiva)

Opozitia kosovara a blocat vineri in doua randuri lucrarile Parlamentului cu gaze lacrimogene, pentru a incerca sa obtina renuntarea la acordurile vizand normalizarea relatiilor cu Serbia, a transmis un corespondent al agentiei France Presse aflat la fata locului.

In pofida masurilor de securitate intarite adoptate pentru a evita astfel de incidente, un deputat al Opozitiei a reusit sa patrunda in sala de sedinta cu o bomba lacrimogena pe care a activat-o. Gazul s-a raspandit, iar presedintele Parlamentului a suspendat sedinta.

"Vom face tot ce ne sta in putere pentru a bloca lucrarile Parlamentului", a declarat Glauk Konjufca (foto), vicepresedinte al partidului Vetevendosje (Autodeterminare), care conduce miscarea de protest.

"Guvernul provoaca o criza cautand sa convoace aceste sesiuni. Asta nu face decat sa inrautateasca situatia", a adaugat el.

Dupa acest incident, Guvernul a decis sa ii convoace din nou pe deputati. Un membru al opozitiei a reusit din nou sa declanseze o bomba lacrimogena in sala Parlamentului, in pofida prezentei a peste 100 de politisti avand misiunea de a-i separa pe deputatii favorabili executivului de cei ai Opozitiei.

Pe de alta parte, reuniti in fata Parlamentului, aproape 200 de simpatizanti ai Vetevendosje, principala formatiune a opozitiei, au fost imprastiati de fortele de ordine cu ajutorul gazelor lacrimogene.

In mai multe randuri, Opozitia a aruncat cu gaze lacrimogene in Parlamentul de la Pristina, dar si cu oua si a provocat scandal, pentru a impiedica tinerea sedintelor.

Opozitia doreste sa obtina abandonarea unui acord incheiat in 2013 si care vizeaza normalizarea relatiilor dintre Kosovo si Serbia, dar si a unei intelegeri care prevede trasarea granitei cu Muntenegru.

Intelegerea cu Serbia acorda zonelor cu etnici sarbi din Kosovo puteri locale mai mari si posibilitatea de a primit finantare din partea Belgradului.

Opozitia, si in principal Vetevendosje, este impotriva dialogului desfasurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, sustinand ca acesta compromite independenta proclamata unilateral in 2008 de fosta provincie sarba.

Joi, cele 28 de tari membre ale UE au dat unda verde pentru semnarea "acordului de stabilizare si asociere", prima etapa pe lungul drum al aderarii Kosovo la UE.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#gaze lacrimonege Parlament Kosovo, #Glauk Konjufca opozitie , #Kosovo