Independenta Kosovo nu incalca dreptul international, a decis Curtea de la Haga

Joi, 22 Iulie 2010, ora 17:05
4284 citiri
Independenta Kosovo nu incalca dreptul international, a decis Curtea de la Haga
Foto: TravelBlog

Curtea Internationala de la Haga a decis, joi, ca declaratia de independenta a fostei provincii sarbe Kosovo nu incalca dreptul international.

Decizia nu este definitiva si va avea ca urmare alte presiuni din partea autoritatilor din Kosovo, care vor incerca sa obtina recunoasterea independentei la nivel international, scrie Wall Street Journal.

Presedintele Curtii Internationale de la Haga, Hisashi Owada, a declarat joi ca dreptul international nu contine "prohibitii privind declaratiile de independenta".

Kosovo: Curtea de la Haga da joi avizul privind independenta tarii

Zece dintre cei 14 judecatori ai Curtii Internationale de Justitie au fost de acord ca declararea independentei de catre Kosovo nu a incalcat dreptul international general, relateaza B92, preluat de Newsin.

Prima reactia a Kosovo dupa ce CIJ a decis ca independenta nu incalca dreptul international a fost aceea de a invita Serbia sa discute cu un Kosovo "suveran".

"Ma astept ca Serbia sa vina la noi, pentru a discuta despre atat de multe probleme de interes reciproc, de importanta reciproca", a declarat ministrul de externe din Kosovo, Skender Hyseni, adaugand ca "astfel de discutii pot avea loc numai intre state suverane".

Apel la calm la Belgrad

Reactia Serbiei a fost pe masura: Belgradul nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici, citat de B92.

Acesta a mai subliniat ca Serbia va continua cu o lupta diplomatica pentru Kosovo, notand ca procesul va fi unul dificil. Urmatorul pas va fi dezbaterea din Adunarea generala a ONU, din toamna, iar pana atunci, ministrul a mai spus ca este extrem de important sa se mentina pacea si stabilitatea in provincie si le-a cerut cetatenilor sa ramana calmi, informeaza Newsin.

In acest context, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat ca Alianta va continua sa isi desfasoare activitatea in Kosovo prin intermediul KFOR.

"CIJ a dat un aviz consultativ privitor la Kosovo. Acest aviz nu schimba cu nimic mandatul KFOR. Acesta va continua sa isi exercite mandatul pentru a mentine un climat sigur in intregul Kosovo, in interesul tuturor comunitatilor", se arata intr-un comunicat remis presei si citat de Newsin.

Pe de alta parte, Statele Unite au salutat decizia Curtii de la Haga si au cerut Europei se alinieze spiritului hotararii CIJ, in conditiile in care nu toate statele UE au recunoscut independenta Kosovo, printre acestea fiind si Romania.

Romania, printre statele care nu recunosc independenta Kosovo

Independenta Kosovo a fost recunoscuta de 69 de tari, printre care Statele Unite si multe dintre statele europene. Serbia, Rusia, dar si Romania fac parte dintre statele care nu recunosc independenta provinciei si condamna actiunile autoritatilor de la Pristina.

Va recunoaste Romania independenta Kosovo?

Provincia, cu populatie majoritar albaneza (doua milioane de persoane, din care 90% albanezi), si-a declarat independenta de Serbia in 2008.

Autoritatile de la Belgrad considera in continuare ca provincia apartine Serbiei si au deschis procesul de la Haga, sperand ca astfel ascensiunea Kosovo in comunitatea internationala va fi oprita.

Oficialii sarbi au declarat, inainte ca instanta de la Haga sa delibereze, ca o decizie in favoarea legalitatii independentei Kosovo ar putea insemna un precedent periculos, care ar da legitimitate miscarilor secesioniste din mai multe tari.

"In cazul in care Curtea de la Haga sprijina secesiunea, nicio granita din regiune si din lume nu va mai fi sigura", a spus Vuk Jeremic, ministrul de Externe sarb.

In Kosovo, dar si in Serbia, clopotele bisericilor au batut in jurul orei cinci dupa-amiaza, cand instanta delibera, iar patriarhul Irinej al sarbilor a indemnat populatia la calm si la compromis, indiferent care ar fi decizia, potrivit Associated Press.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kosovo, #independenta Kosovo, #Curte Haga Kosovo, #decizie Haga Kosovo , #Kosovo