Ziare.com

Romania isi schimba pozitia in privinta Kosovo?

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 21:27

   

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu considera ca pozitia Romaniei in problema Kosovo se va schimba, cel mai probabil, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis ca declarerea unilaterala a independentei provinciei, in 2008, nu reprezinta o violare a dreptului international.

Trebuie vazuta motivarea Curtii, dar "evident vom aplica deciziile CIJ asa cum am facut in celelalte cazuri", a explicat la RFI Cristian Diaconescu.

Romania, Grecia, Spania, Slovacia sau Cipru nu au recunoscut independenta Kosovo.
"Pozitia Bucurestiului a avut o argumentatie solida din punct de vedere juridic. Noi am tratat aceasta problema pe palierul politico-strategic", a explicat Diaconescu.

Potrivit acestuia sunt de vazut nuantele si interpretarile pe care le da Curtea. "Pozitia politica a unui stat serios nu se poate modifica decat pe baza unor argumente pe care si le asuma din perspectiva dreptului international. Nu atitudini resentimentare sau exclusiviste sau de alta natura in legatura cu situatia autodeterminarii si drepturile minoritare au stat la baza pozitiei noastre cat o rationalitate juridica in legatura cu modul de creere si functionare a unor state", a spus fostul ministru.

Diaconescu a tinut sa sublinieze ca nu este obligatoriu si automat necesar ca Romania sa-si modifice pozitia, insa autoritatile de la Bucuresti vor tine seama si vor aplica deciziile Curtii Internationale de Justitie, asa cum au facut si in toate celelalte cazuri.

Imediat dupa anuntarea deciziei Curtii de Justitie de la Haga, oficialii de la Bruxelles au sfatuit Serbia si Kosovo sa recurga la dialog si au cerut statelor membre, care nu au recunoscut independenta, sa tina cont de decizia instantei internationale.

69 de tari din intreaga lume, inclusiv majoritatea statelor europene, au recunoscut
independenta provinciei Kosovo.

C.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 985 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In fata marelui complot international masonic, Romania trebuie sa ramana consecventa. Kosovo, este inima Serbiei! Sa respectam bataia ei in istorie si suflul ei de viata pentru intreaga ortodoxie. Kosovo TREBUIE SI VA RAMANE parte integranta in teritoriul

unei natii, model de credinta si de demnitate. NATIA SARBA!!!! Un exemplu de demnitate , credinta si putere. Pentru cine are ochi si urechi de auzit.

 

In

momentul in care Romania isi va schimba pozitia,inevitabilul va fi aproape,vezi ultimele luari de pozitie ale lu laszlo tokes.

@radar: "Kosovo, este inima Serbiei!"

Care e procentul de populatie sirba in Kosovo? 6%! 94% din populatie nici nu vrea sa auda de Serbia. Ce fel de inima a Serbiei e asta?

Putina logica si realism nu strica.

Dar

crezi ca interesa pe cineva drepturile omului(romanilor)in timpul imperiului austro-ungar?

Sau

ca sa fiu mai explicit,intereasa pe cineva procentele in aceea vreme?

Gresit

Problema este ca in cazul Kosovo,aceasta unire a fost facuta fortat de Americani si Englezi,cei mai mari dezbinatori din Istoria Umana.Defapt nu a fost o unire,si mai degraba un teritoriu furat.Este ca si cum Cei din Texas,Arizona,California,New Mexico care au apartinut Mexic-ului,as dori separarea din USA si revenirea la Mexic.Normal trebuia facut un referendum national cu toata populatia Serbiei participante la vot.Nu un referendum facut numai de populatia albana...era si normal ca aia sa voteze impotriva Serbiei.Este ca si cum la niste alegeri prezidentiale voteaza numai alegatorii unui singur canditat,si ceilalti nu.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor