Un nou fitil in butoioul cu publere numit Balcani: Albania

Sambata, 17 August 2013, ora 11:25
6317 citiri
Un nou fitil in butoioul cu publere numit Balcani: Albania

Albania se pregateste sa elibereze pasapoarte tuturor etnicilor albanezi, cetateni ai tarilor vecine. Este un vechi plan al Albaniei de a reconstrui pe cale oculta "Albania Mare", dar in acelasi timp un mod imprudent de a tulbura linistea, si asa fragila, din peninsula Balcanica.

Incercarea de a redesena granitele Albaniei a facut-o si fostul dictator comunist Enver Hodja, dar s-a izbit de un altul cu mult mai puternic si mai influent decat el, I. B. Tito, aminteste Pravda. Ca solutie de compromis, Tito a creat atunci Provincia Autonoma Kosovo, in cadrul statului federal Iugoslavia, si a linistit apele.

Acum, alti lideri tulbura aceleasi ape, desi - cu chiu cu vai - problema Kosovo a rezolvat-o Europa. Dar albanezii au in vedere etnicii albanezi din Serbia, Muntenegru, Macedonia si Grecia, patru state a caror liniste Albania incearca s-o afecteze pe cai subterane.

Albanezii au facut si ceva calcule. In Macedonia sunt vreo 500.000 etnici albanezi (25% din populatia tarii), in Muntenegru sunt 30.000 (5%), in Serbia 60.000 (0,8 %), grupati cu totii in valea Presevo, iar in Grecia 400.000, grupati si acestia in regiunea Epirus. In total, se aduna 990.000 locuitori - rotund, sa zicem aproape un milion.

Joaca de-a steagul

Un calcul nedeclarat mai adauga la aceasta cifra si populatia din Kosovo, de 1,7 milioane locuitori. Albania a recunoscut Kosovo ca stat independent, desi il considera ca un fel de al doilea stat albanez, situatie acceptata tacit si de o parte din populatie, care arboreaza ostentativ pe cladiri steaguri albaneze, in locul celor kosovare. Este un mod de a crea confuzie si de a agita spiritele.

Daca tinem seama de faptul ca, in conformitate cu ultimul recensamant, Albania numara 2,8 milioane locuitori, s-ar parea ca etnicii albanezi din tarile vecine numara inca o data pe atat, iar aceasta aritmetica poate sa ocupe un loc important in calculele patriotarzilor albanezi.

Fireste, Albania vrea sa distribuie pasapoarte, dar trebuie vazut daca si etnicii albanezi le vor. Aici, lucrurile sunt confuze. Un sondaj Gallup arata ca majoritatea lor sunt in favoarea unui asemenea scenariu. In acelasi timp, la recentele alegeri parlamentare din Albania, partizanii ideii de a retrasa granitele tarii abia au adunat 2% din voturi.

Inca o data se confirma ca sondajul de opinie e una, iar numaratoarea de la urna este cu totul altceva. La sondaj, oamenii raspund intr-o doara, dar la urna se dovedesc prudenti. Avantati si curajosi sunt numai liderii.

Cu toate acestea, Tirana n-a renuntat la ideea de a distribui pasapoarte etnicilor sai din tarile vecine. Occidentul este oarecum incurcat. Pe de o parte, are tot interesul sa nu-i irite pe etnicii albanezi, pe de alta parte, ar fi riscanta orice tulburare la periferia Serbiei, care se simte lovita, ranita si chiar amputata, dupa toate cate i s-au intamplat.

Din fericire, Tirana pare cam singura in acest razboi de tipul unul contra toti. UE n-o va sprijini cata vreme vizeaza o tara membra a Uniunii: Grecia. De la Washington n-are nicio speranta: cei de acolo considera Balcanii o problema incheiata. Pana si presa rusa trateaza cu ironie ideea de a desena cineva pe harta Europei o Albanie Mare.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...