Vot cu scantei in Parlamentul din Kosovo pentru crearea unui tribunal pentru crime de razboi

Marti, 04 August 2015, ora 07:57
2005 citiri
Vot cu scantei in Parlamentul din Kosovo pentru crearea unui tribunal pentru crime de razboi
Foto: Captura Youtube/AP Archive

Parlamentul din Kosovo a votat luni in favoarea modificarii constitutiei si crearii unui tribunal pentru crime de razboi, cerut de Occident pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe.

Votul a avut loc la doar o luna dupa prima tentativa a parlamentului de a aproba crearea instantei, vazuta de multi albanezi din Kosovo ca o incercare de a defaima razboiul lor de gherila din 1998-1999 impotriva dominatiei sarbe, relateaza Reuters si France Presse.

Modificarile constitutionale au fost aprobate de 82 de deputati in parlamentul de 120 de locuri.

"Aflarea adevarului despre unele afirmatii din timpul si de dupa razboi este o provocare cu care ne confruntam", a explicat inaintea votului in fata deputatilor prim-ministrul kosovar Isa Mustafa.

"Aceasta este o cerere explicita a partenerilor strategici ai Kosovo, mai ales Statele Unite si Uniunea Europeana", a adaugat el.

In prezent desfiintata, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) a fost acuzata ani de zile ca a scos organe de la etnici sarbi captivi, care au fost apoi ucisi si organele lor vandute pe piata neagra, aminteste Reuters. Multi fosti membri ai UCK fac acum parte din elita politica in Kosovo, iar fostii combatanti sunt considerati eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

Principalii sustinatori diplomatici si financiari ai Kosovo, Statele Unite si Uniunea Europeana, i-au cerut insistent sa abordeze acuzatiile.

Ei afirma ca esecul de a crea instanta risca sa vada aceasta problema preluata de Consiliul de Securitate al ONU si implicarea inevitabila a marelui aliat al Serbiei Rusia, care se opune suveranitatii Kosovo.

Dupa un deceniu de rezistenta pasiva, UCK a ridicat armele impotriva fostului om forte sarb Slobodan Milosevic la sfarsitul anilor 1990, obtinand in cele din urma sprijinul aerian al NATO pentru a opri uciderea si expulzarea civililor etnici albanezi, aminteste Reuters.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008 si a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia. De asemenea, nici Romania nu se afla printre tarile care au recunoscut independenta Kosovo.

Noul tribunal va avea sediul in Olanda, din cauza preocuparilor legate de intimidarea martorilor si coruptiei judiciare in Kosovo.

Fostul prim-ministru si comandant al UCK in timpul razboiului, Ramush Haradinaj, a fost printre cei care s-au opus in parlament tribunalului.

"Prin aprobarea acestui tribunal ne transformam singuri intr-un monstru. In timpul razboiului nu am fost monstri, am fost victime", a declarat Haradinaj, care conduce acum Alianta pentru Viitorul Kosovo, de Opozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#parlament kosovo tribunal crime razboi Olanda, #UCK crime razboi vanzare organe sarbi , #Kosovo