Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O agentie specializata a ONU va analiza deflagratiile din Beirut: "Nu exista indicii privind posibile materiale nucleare"

Miercuri, 05 August 2020, ora 16:00
1960 citiri
O agentie specializata a ONU va analiza deflagratiile din Beirut: "Nu exista indicii privind posibile materiale nucleare"
Foto: Hepta.ro

Organizatia Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBTO), o agentie specializata a ONU, analizeaza datele exploziei de proportii produse marti la Beirut, care a provocat peste 100 de morti in capitala Libanului si care a fost inregistrata de mai multe statii de masurare din cadrul retelei internationale de care dispune agentia, informeaza EFE.

"Echipele noastre studiaza datele", a declarat miercuri pentru EFE, din Viena, Gill Tudor, purtatorul de cuvant al CTBTO, cu sediul in capitala Austriei.

Deflagratiile, dintre care una extrem de puternica, au fost inregistrate de Sistemul International de Monitorizare (SIM) al organizatiei, o retea mondiala de instalatii de monitorizare seismica, hidroacustica si infrasonica. Desi scopul sau este de a detecta posibile explozii nucleare si de a obtine probe cum ca acestea s-au produs, reteaua detecteaza si localizeaza inclusiv energia eliberata de o explozie, fie ea nucleara sau nu, sau de un fenomen natural produs subteran, subacvatic sau in atmosfera.

Deocamdata, dupa cum a comunicat marti noaptea secretarul executiv al CTBTO, Lassina Zerbo, pe contul sau de Twitter, expertii analizeaza toate datele de la doua statii, una in Germania si alta in Tunisia, a declarat Tudor.

"SIM a detectat semnale puternice ale unei explozii de proportii la Beirut", la 4 august 2020, la orele 15.05 GMT, la statiile infrasonice I48TU din Tunisia si 126DE din Germania", a scris Zerbo in tweet-ul sau. "Analistii continua sa verifice datele. Gandurile noastre se indreapta catre numeroasele victime pe care explozia le-a provocat. Solidaritate cu Libanul", si-a incheiat Zerbo scurtul sau mesaj.

Pana acum, nu exista indicii privind posibile materiale nucleare implicate in explozie si nici nu pare probabila o astfel de posibilitate, a confirmat Gill Tudor. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al CTBTO a admis ca organizatia nu se afla deocamdata in postura de a exclude 100% aceasta eventualitate, dat fiind ca verificarea prezentei izotopilor radioactivi necesita mai mult timp, in timp ce detectarea exploziei propriu-zise de catre reteaua de masurare are loc imediat.

Dupa cum a declarat premierul libanez Hassan Diab intr-o intalnire cu presedintele republicii, Michel Aoun, o incarcatura de 2.750 de tone de azotat de amoniu stocata intr-un depozit din port, timp de sase ani, fara masuri de siguranta, a explodat, insa nu se cunoaste deocamdata originea deflagratiei. Cel putin 100 de oameni au murit, peste 4.000 au fost raniti si intre 250.000 si 300.000 au ramas fara locuinte.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Beirut, #ONU Beirut, #Beirut explozie , #Liban
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Agentia Nationala de Presa a Romaniei, difuzeaza din nou....