O agentie specializata a ONU va analiza deflagratiile din Beirut: "Nu exista indicii privind posibile materiale nucleare"

Miercuri, 05 August 2020, ora 16:00
1923 citiri
O agentie specializata a ONU va analiza deflagratiile din Beirut: "Nu exista indicii privind posibile materiale nucleare"

Organizatia Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBTO), o agentie specializata a ONU, analizeaza datele exploziei de proportii produse marti la Beirut, care a provocat peste 100 de morti in capitala Libanului si care a fost inregistrata de mai multe statii de masurare din cadrul retelei internationale de care dispune agentia, informeaza EFE.

"Echipele noastre studiaza datele", a declarat miercuri pentru EFE, din Viena, Gill Tudor, purtatorul de cuvant al CTBTO, cu sediul in capitala Austriei.

Deflagratiile, dintre care una extrem de puternica, au fost inregistrate de Sistemul International de Monitorizare (SIM) al organizatiei, o retea mondiala de instalatii de monitorizare seismica, hidroacustica si infrasonica. Desi scopul sau este de a detecta posibile explozii nucleare si de a obtine probe cum ca acestea s-au produs, reteaua detecteaza si localizeaza inclusiv energia eliberata de o explozie, fie ea nucleara sau nu, sau de un fenomen natural produs subteran, subacvatic sau in atmosfera.

Deocamdata, dupa cum a comunicat marti noaptea secretarul executiv al CTBTO, Lassina Zerbo, pe contul sau de Twitter, expertii analizeaza toate datele de la doua statii, una in Germania si alta in Tunisia, a declarat Tudor.

"SIM a detectat semnale puternice ale unei explozii de proportii la Beirut", la 4 august 2020, la orele 15.05 GMT, la statiile infrasonice I48TU din Tunisia si 126DE din Germania", a scris Zerbo in tweet-ul sau. "Analistii continua sa verifice datele. Gandurile noastre se indreapta catre numeroasele victime pe care explozia le-a provocat. Solidaritate cu Libanul", si-a incheiat Zerbo scurtul sau mesaj.

Pana acum, nu exista indicii privind posibile materiale nucleare implicate in explozie si nici nu pare probabila o astfel de posibilitate, a confirmat Gill Tudor. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al CTBTO a admis ca organizatia nu se afla deocamdata in postura de a exclude 100% aceasta eventualitate, dat fiind ca verificarea prezentei izotopilor radioactivi necesita mai mult timp, in timp ce detectarea exploziei propriu-zise de catre reteaua de masurare are loc imediat.

Dupa cum a declarat premierul libanez Hassan Diab intr-o intalnire cu presedintele republicii, Michel Aoun, o incarcatura de 2.750 de tone de azotat de amoniu stocata intr-un depozit din port, timp de sase ani, fara masuri de siguranta, a explodat, insa nu se cunoaste deocamdata originea deflagratiei. Cel putin 100 de oameni au murit, peste 4.000 au fost raniti si intre 250.000 si 300.000 au ramas fara locuinte.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
Carrandash
rank 2
Agentia Nationala de Presa a Romaniei, difuzeaza din nou....