Batalia pentru Libia: Se strange latul in jurul lui Gaddafi

Autor: Ana Ilie
Vineri, 26 August 2011, ora 10:22
4116 citiri
Batalia pentru Libia: Se strange latul in jurul lui Gaddafi

Moammar Gaddafi n-a fost inca prins de rebeli, insa acestia simt, laolalta cu intreaga lume, ca latul se strange in jurul fostului lider libian. Toate informatiile pe care le au Pentagonul si rebelii conduc la concluzia ca acesta nu a parasit Tripoli - cu toate ca unii spun ca s-ar fi putut baricada in localitatea sa natala, Sirte.

Rebelii strang randurile pentru a ataca, asadar, Sirte, unde s-ar afla aproximativ 1.500 de loialisti ai lui Gaddafi, bine pregatiti, informeaza BBC.

Siruri lungi de tancuri se apropie de Sirte, unde rebelii sunt asteptati de brigada lui Kamis, unul din fiii lui Gaddafi, care are in subordine fortele de elita si care respinge orice negociere cu rebelii. Acestia se asteapta ca lupta pentru Sirte sa dureze trei-patru zile, si sa fie sangeroasa.

Intre timp, in Capitala Tripoli, eliberata de fortele rebelilor, se mai inregistreaza confruntari sporadice, in zonele in care mai rezista inca mercenari - se estimeaza ca aceste lupte mai pot dura inca o saptamana.

Intrucat Capitala este relativ securizata, Consiliul National de Tranzitie (CNT) al rebelilor, a luat decizia de a-si muta sediul din Benghazi la Tripoli, si de a incepe munca pentru tranzitia la democratie, dar si reconstructia si refacerea economica.

Mutarea la Tripoli este esentiala pentru o comunicare mai buna intre fortele rebelilor, si CNT poate guverna de aici intreaga tara.

Capitala revine incet-incet la normal: magazinele au inceput sa se deschida, asa ca oamenii au acces la alimente, insa furnizarea apei nu a fost reluata inca, ridicand temeri privind izbucnirea unor focare de infectie. Situatia precara din spitale a fost temporar usurata, dupa descoperirea unui urias depozit de medicamente si alte produse necesare bunei lor functionari.

Cat despre Gaddafi, acesta a transmis un nou mesaj prin intermediul televiziunii, indemnandu-si suporterii, cati au mai ramas, sa "purifice" Capitala de "sobolani". "Nu plecati din Tripoli din cauza sobolanilor. Luptati-va cu ei, luptati-va cu ei si omorati-i", a spus acesta.

Purtatorul sau de cuvant, Moussa Ibrahim, a spus ca fostul lider se mai afla inca in Libia si "conduce lupta pentru libertate si independenta in fiecare zi", iar "intreaga familie a liderului este bine". Exista rapoarte ca Moussa Ibrahim a fost intre timp gasit si retinut de rebeli.

Citește și:
Butoaiele cu uraniu dispărute din Libia au fost găsite. Cele 2,5 tone au fost recuperate în apropierea unui depozit
Butoaiele cu uraniu dispărute din Libia au fost găsite. Cele 2,5 tone au fost recuperate în apropierea unui depozit
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot uraniul declarat dispărut în Libia, informează Reuters. Cantitatea de concentrat de...
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
#Libia, #razboi Libia, #rebeli Libia, #gaddafi libia , #Razboi Libia