Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bombardamentul care aduce pacea - Opinii

Duminica, 20 Martie 2011, ora 09:33
2411 citiri
Bombardamentul care aduce pacea - Opinii
Foto: yahoo.com

Gaddafi e un nelegiuit. Multa lume il compara cu Ceausescu. Nebunia de-a vorbi in numele poporului care moare de foame de la inaltimea unui palat aurit n-are cum sa nu starneasca revolta. Atentie, insa! Romania nu-i Libia.

Aici, "agenturili" au facut un plan simplu, au asumat un numar de victime scazut fata de macelul care poate traversa Libia, si o tranzitie la adapostul normelor europene, la picioarele unui continent educat.

Despre ce inseamna civilizatia aici, si ce presupune ea in lumea araba, ar fi de discutat luni intregi, si tot nu s-ar putea spune ce sacrificii merita democratia, ce inteleg popoarele sarace ca aduce in afara de internet, alegeri libere (care nu topesc nostalgia) si masini inteligente de spalat vase.

Daca nu erau, insa, "agenturili", priveam si acum la televizor un program de ode si invatam ca in Occident, imperialistii curata sufletul omului de orice aspiratie, transformandu-l in vehicul pentru dolari multi care ajung, invariabil, in buzunarele capitalistilor.

Ce se petrece insa in Libia nu lasa loc de judecati peiorative. Acolo, mana civilizatiei asumate de NATO isi propune sa schimbe mult mai mult decat un dictator si o oranduire rudimentara. Cum se va sfarsi totul? Graba cu care francezii s-au ridicat de la sol pentru a pune in opera rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU adauga alta intrebare: cand?

Sunt numeroase voci care sustin ca Romania trebuia sa sustina macar verbal o interventie masiva. Ma bucur ca nu a facut-o, si in ciuda nervozitatii iscate din cauza ca prin politica prudenta, Traian Basescu ar fi dezabonat tara de la beneficiile ulterioare incheierii macelului - sa radem cu castigul romanesc de pe urma razboiului din Iraq - cred ca nu e momentul sa fim partasi aprigi la desfasurarea de forte.

Desigur ca acolo, in prima faza, e vorba despre celebrele "interventii chirurgicale", care de fiecare data cand au fost decise au bagat in pamant multi civili nevinovati. Esecul acestora va duce la alta Rezolutie, apoi la o interventie terestra de la care va fi greu sa ne eschivam.

Suntem intr-un parteneriat pe care trebuie sa-l onoram, asa cum am facut-o in Iraq si Afganistan. Mai ales ca noua ne vine mai usor sa intervenim in numele pacii care va veni, de vreme ce nu vom participa la taierea tortului.

Noi suntem in stare sa credem, in timp ce nimeni, sau foarte putini, pun botul la declaratiile americane, franceze si britanice care isi scot armatele din contemplare in numele civililor. Am fi plecat si in Sudan, sau in Rwanda, unde au pierit milioane, dar acolo nu ne-a chemat nimeni sa ne onoram angajamentele. Aia sunt prea saraci. Despre studentii impuscati in Bahrein ce sa mai vorbim?

Si triburile din jamahirie sunt sarace, si e greu de crezut ca dupa ce scapa de cei 500 de dinari de persoana dati de Gaddafi va veni Sarkozy sa le ofere umarul sau. Pana atunci, insa, va curge mult sange. Un razboi civil la scara mare este greu de evitat, unde mai pui ca in nebunia lui, comandantul suprem poate recurge la arme chimice.

Totul in numele pacii. Ca si terorismul, de altfel, tradus de utilizatorii sai drept lupta pentru eliberarea popoarelor de influenta nefasta a americanilor. In numele careia, totul este permis.

Muammar Gaddafi va trage totul dupa el, iar fanatismul, un modus vivendi care tine de foame, il va ajuta sa parjoleasca totul inainte sa se lase prins si umilit, ca alti dictatori celebri.

Dar trebuie extras din lumea sa. Consecintele, problema morala nu mai exista in fata interesului economic. As fi bucuros sa constat ca de aceasta data, interventia va ocoli civilii si va rezolva punctual problema - desi nu mai tin minte ca in afara de Dudaev, cineva sa fi fost omorat de o racheta teleghidata in timp ce vorbea la telefon.

Populatia fidela il va apara. Citesc o ultima stire inainte sa ma retrag in perna, teribil de amarat: Gaddafi a ordonat deschiderea depozitelor de arme pentru cetateni, ca sa se apere de "cruciatii coloniali".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#razboi Libia, #Gaddafi lupte, #atacuri Libia , #Razboi Libia