Cinci lucruri mai putin stiute despre razboiul din Libia - ce ascund marile puteri

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 14:00
13853 citiri
Cinci lucruri mai putin stiute despre razboiul din Libia - ce ascund marile puteri
Foto:minnpost.com

Razboiul din Libia e mai mult decat o simpla confruntare militara, cu doua tabere definite, lupte la sol si atacuri aeriene din partea celor mai importante tari ale NATO, urmare a rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU.

De fapt, lucrurile sunt mult, mult mai complicate. Razboiul se poarta, in acelasi timp, cu mijloace de manipulare sau cu miscari de imagine sau fuga de responsabilitate publica. Si nu numai din partea guvernului libian, desi acesta este de departe autorul celor mai mari minciuni.

Marile puteri, de la America la Rusia, au propriile strategii, prin care incearca nu atat sa obtina roluri importante in complicata ecuatie a razboiului din Libia, cat, paradoxal, sa arate ca au o implicare cat mai mica.

1. Americanii fug de rolul de lider

Intr-o departare radicala de politica interventionista a predecesorului sau George W. Bush, liderul american Barack Obama incearca sa arate ca SUA se tin deoparte de o interventie masiva in Libia. Mai mult, americanii au facut tot posibilul ca interventia sa treaca sub conducerea NATO si sa arate ca ei sunt doar membri egali intr-o coalitie. Pur si simplu, americanii fug de rolul de lider.

Cu toate astea, adevarul e altul. Americanii au fost liderii acestei coalitii, pe toate planurile. Comanda initiala a operatiunii a fost americana, iar majoritatea covarsitoare a bombelor care au lovit obiective militare ale lui Gaddafi au fost americane.

Mai mult, planificarea operationala a fost americana si cele mai multe bombe de mare precizie au fost, de asemenea, americane.

De ce, totusi, fug americanii de rolul de lider si incearca sa arate ca au o implicare mult mai mica? Din mai multe motive.

In primul rand, americanii poarta inca stigmatul interventiei din Irak. Desi lucrurile sunt diferite in Libia si nu poate fi vorba de o invazie, ideea ca SUA sunt din nou in fruntea unui atac asupra unei tari arabe le poate dauna nu numai la imagine, ci si in domeniul securitatii, din cauza ca poate starni un nou val de nemultumire din partea populatiilor islamice, mai ales a unor grupari radicale.

Apoi, lucruri precum faptul ca un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, cum e presedintele Barack Obama, e in fruntea unui razboi, fie el si umanitar, sau ca interventia americana ii costa deja pe contribuabilii americani sume uriase sunt alte motive pentru care SUA vor sa atraga cat mai putin atentia asupra lor.

2. America e singurul lider posibil

Cu toate astea, coalitia internationala nu poate avea alt lider decat America. Desi oficial, comanda operatiunilor a trecut la NATO, americanii sunt in continuare cei care au, de departe, rolul cel mai important in conducerea razboiului. Nu pentru ca asa vor ei, ci pentru ca asta e singura cale posibila. Dintr-un motiv simplu - nu exista alta posibilitate. Americanii sunt singurii care au capacitatile necesare unei interventii atat de precise.

Desi alte puteri, ca Franta si Marea Britanie, au dotari bune, niciuna nu se compara cu cea americana. In primul rand, americanii au sateliti de spionaj extrem de performanti, pe care aliatii lor nu-i detin si care le permit sa identifice cu precizie maxima tintele. De fapt, chiar si francezii si britanicii se folosesc de tintele indicate de sistemele americane pentru a lovi o mare parte din obiective. Din simplul motiv ca ei nu au nimic asa de precis.

Apoi, armele americane sunt mult mai performante. Americanii au rachete mult mai precise, bombe ghidate cu laser si alte asemenea arme pe care fie europenii nu le detin, fie le au in cantitati mult mai mici. Chiar si capacitatile de transport sunt mult mai performante. Spre exemplu, portavioanele americane se pot duce oriunde in lume, asa ca avioanele lor pot ataca Libia din orice parte a globului. Prin comparatie, singurul portavion veritabil francez nu are nici macar autonomia de a iesi din Mediterana, desi in acest caz nici nu are nevoie.

3. Rusii sunt ipocriti

Rusia a fost foarte vocala in ultimele saptamani in a condamna interventia aliatilor in razboiul din Libia, afirmand ca rezolutia Consiliului de Securitate al ONU ar permite doar atacarea avioanelor lui Gaddafi care se ridica de la sol, nu si atacarea aeroporturilor militare ale acestuia, a pieselor de artilerie, a tancurilor sau chiar a unitatilor militare care asediaza orase civile.

De fapt, Rusia face doar un joc de imagine ipocrit. Rusii nu s-au opus in Consiliul de Securitate al ONU interventiei, desi o puteau face si o puteau bloca de unii singuri. Mai mult, ei stiau exact faptul ca formula "toate mijloacele necesare pentru protejarea civililor" inseamna si interventiile pe care acum le condamna.

De unde stiau? Simplu. Formula a mai fost folosita si in multe alte interventii sub egida ONU. Rusii nu sunt atat de naivi incat sa nu stie ce insemna asta. Pentru ei, era foarte clar ca occidentalii vor ataca o gama larga de tinte. Din ratiuni care tin de contractele de miliarde cu Gaddafi sau de politica lor traditionala referitoare la suveranitate sau neinterventie, au ales totusi sa pretinda ca nu stiau. Nimic mai fals.

4. Occidentalii isi ajuta si dusmanii

Un lucru despre care se vorbeste mai putin e faptul ca insurgenta anti-Gaddafi are si o prezenta islamista. Ba chiar, printre rebeli, exista si oameni afiliati unor dusmani de moarte ai americanilor, asa cum sunt Al-Qaida sau Hezbollah.

Cu alte cuvinte, americanii si aliatii lor occidentali au intervenit militar pentru a proteja si unii dintre dusmanii lor de moarte, radicalii islamisti. E adevarat, insa, acestia nu reprezinta cea mai importanta parte a rebeliunii, ci doar o mica parte, cei mai multi dintre rebeli fiind moderati. Cu toate astea, prezenta lor acolo nu poate fi negata. Iar atentia la aceasta problema e una dintre marile preocupari americane, fie ca Gaddafi e rasturnat sau nu de la putere.

5. Razboi care costa enorm

Un subiect mai putin tratat e acela al costului razboiului din Libia, care ii "arde la buzunar" pe occidentali. Spre exemplu, doar in prima saptamana a inerventiei, SUA au avut cheltuieli de nu mai putin de 600 de milioane de dolari.

Iar costurile cresc in fiecare zi, atat pentru americani, cat si pentru aliatii lor. Asta pentru ca o singura racheta Tomahawk trasa de americani costa aproape un milion de dolari, iar cele folosite de aliatii lor au preturi asemanatoare. La asta se adauga milioane de dolari pe zi in costurile simplei patrulari a avioanelor.

Intretinerea trupelor si alte asemenea lucruri vor duce factura totala la multe, multe miliarde de dolari. Asta mai ales din cauza faptului ca razboiul nu se va termina prea curand, dat fiind ca Gaddafi are resurse uriase pentru a rezista, iar rebelii pur si simplu nu il pot rasturna prin forta, cel putin deocamdata.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#marile puteri Libia, #interventie Libia marile puteri , #Razboi Libia
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
cele cinci lucruri sunt urmatoarele - 1 - petrol - 2 - petrol - 3 - petrol - 4 - petrol - 5 - petrol