Basescu despre razboiul din Libia: Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo (Video)

Autor: Ana Ilie
Duminica, 20 Martie 2011, ora 21:14
6163 citiri
Basescu despre razboiul din Libia: Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo (Video)
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a prezentat pozitia Romaniei fata de situatia din Libia: solidaritate si respect fata de rezolutia 1973 din 17 martie a ONU, si "cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo".

Basescu a vorbit la postul public de televiziune, in cadrul Jurnalului TVR.

Razboi in Libia: Rusia si China critica atacul asupra civililor

Este prima reactie oficiala a presedintelui de la adoptarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU privind impunerea unei zone de interdictie aeriana deasupra Libiei.

Ziare.com ti-a prezentat declaratiile presedintelui in format Live Text:

- Problema este ca suntem ca un tragator care are o arma in mana si ii tremura mana pe tragaci. Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata.

- Romania a spus foarte clar ca este solidara si respecta rezolutia 1973 din 17 martie care prevede realizara zonei de interdictie aeriana in Libia in vederea protejarii civililor. Consider ca un sef de stat care trage in propriul popor nu mai are legitimitate.

(o problema tehnica a intrerupt transmisiunea TVR, timp de aproximativ 20 de minute)

- Nu este cazul inca, dar poate acest interviu ne va prilejui explicarea modului de functionare a NATO. In momentul de fata NATO nu actioneaza in spatiul Libiei, este o coalitie formata din Franta, Canada si alte tari. Romania a participat la toate procesele interne ale NATO. Eu, inca din 11 martie, am precizat ca o interventie in Libia tine de legalitate si ca structura NATO.

- De la momentul rezolutiei, Romania a participat la toate procesele de decizie politica si planificare militara din interiorul NATO. In aceasta noapte ar trebui sa se finalizeze un plan de operatie. Dupa aceasta urmeaza un alt proces, care este directiva de operatii. Si ajungerea la o directiva de operatii este o decizie politica, poate fi finalizata maine, peste 48 sau 72 de ore. Romania ramane in interiorul acestui club. Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo.

- Nu cred ca este nevoie de o reactie atat timp cat nu este luata o decizie. Acum, ce stim cu precizie, ca planul de operatie nu va viza decat o etapa, cea de impunere a zonei de interdicite aeriana. Nu stim ce va specifica etapa doi, etc. Romania are capabilitati in ceea ce priveste sprijinul umanitar, medicamente...

- Nu stim daca se va implica UE in etapa umanitara, sau ONU, sigur Romania are niste capabilitati si atunci cand ne vor fi solicitate le vom pune la dispozitie. Acum nu le-a cerut nimeni.

- Eu nu pot lua decizii singur. Este atributul CSAT sa decida pozitia si implicarea Romaniei in functie de ceea ce ni se va solicita. In primul rand voi convoca CSAT pentru a-l informa. Pot sa va spun ca nu sunt implicatii pentru prima etapa.

- De nu vom reusi sa trecem la un program de achizitii va trebui sa prelungim resursa avioanelor pe care le avem. Acestea sunt strict pentru protejarea spatiului aerian, nu pot fi trimise de tipul celor care se executa acum.

- Acum s-a suspendat din nou sedinta NATO, va fi reluata peste patru ore, sunt discutii serioase, inclusiv despre eficientizarea operatiunii, sunt niste lucruri care tin de bucataria interna a NATO.

- Si daca am fi vrut nu aveam cu ce sa participam la aceasta faza a operatiunilor pentru ca avioanele noastre nu fac fata si aici sunt poate putin rautacios. Daca poti sa contribui militar in astfel de momente este mai mult decat orice diplomatie iar efectele se cunosc intotdeauna dupa.

- Acum putem vedea ce inseamna demagogia. Daca am fi luat decizia atunci (de achizitionare de avioane, n.r.) acum am fi avut alta pozitie. S-a taraganat exact pentru ca a fost o lunga perioada pentru optiuni. A durat doi ani pana cand armata a avut o optiune clara. Sigur, armata voia F16 noi.

- Va pot enunta un lucru auzit de la militari: nicio armata nu se preda in fata unui avion, oricat de performant. Eu observ ca desi a inceput actiunea militara in Libia trupele lui Gaddafi se pare ca au cucerit Misrata si sunt in periferiile din Benghazi, sunt locuri cunoscute, am incarcat si la Ras Lanuf...ma rog. Eu cred ca misiunea asumata de fortele occidentale trebuie indeplinita.

- Noi suntem membri NATO si acolo vom actiona, nici nu avem capabilitati.

- Cred ca este o exagerare, acolo nimeni nu ridica tonul, lucrurile se spun de pe pozitii nationale de multe ori dar si bazate pe o analiza care vizeaza interesul tuturor. Eu am sustinut ca nu UE trebuie sa fie steagul interventiei, ci NATO, si NATO doar daca va fi o rezolutie ONU care intre timp s-a adoptat. Dar si recunoasterea guvernului de tranzitie de la Benghazi...eu am avut punctul de vedere ca nu trebuie sa recunoastem, pentru ca e format din ministrii lui Gaddafi, care sunt la fel de criminali, cel mult pot fi interlocutori de moment, pana se clarifica lucrurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu Libia, #razboi Libia , #Razboi Libia