Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Franta este "vioara intai" in Libia - TV Ziare.com

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 21:04
2643 citiri
Franta este "vioara intai" in Libia - TV Ziare.com
Foto: TV Ziare.com

Franta este "vioara intai" in "concertul" puterilor internationale care actioneaza in Libia, pentru ca doreste sa recupereze ocaziile pierdute in timpul crizei tunisiene, iar Nicolas Sarkozy are nevoie sa isi refaca imaginea interna, destul de sifonata, apreciaza lectorul universitar Marius Lazar (foto), specialist in Relatii Internationale si pe probleme din Orientul Mijlociu.

Invitat la TV Ziare.com, acesta a explicat ca Franta a preluat initiativa in Libia dupa instalarea noului ministru de Externe, Alain Juppe, in conditiile in care predecesorul acestuia a fost aspru criticat pentru modul in care a gestionat situatia din Tunisia.

Marius Lazar a dezmintit afirmatiile unor participanti la emisiune care au sustinut ca "Franta a dat foc lumii" sau ca exista riscul declansarii unui al treilea razboi mondial, odata cu implicarea fortelor coalitiei internationale in conflictul din Libia.

Marius Lazar a explicat ca interventia Frantei este nobila si binevenita, in conditiile in care ofensiva lui Gaddafi impotriva propriului popor risca sa se termine intr-o baie de sange, iar fortele fidele regimului autoritar par sa reuseasca sa recupereze teritoriul pierdut initial.

Acesta a subliniat insa ca situatia din Libia permite refacerea unor strategii proprii in regiune pentru Franta si recastigarea unor pozitii pierdute in Orientul Mijlociu, dar a atras atentia si asupra atitudinilor ezitante ale altor participanti.

Astfel, puterile europene au avut o pozitie destul de defensiva, vrand mai intai sa vada daca rebeliunea libiana poate avea succes fara implicari externe. Pe de alta parte, Germania a adoptat o alta strategie.

Alaturi de Italia, Germania este unul din principalii parteneri economici ai Libiei. In plus, dupa cel de-al doilea razboi mondial Germania a adoptat o pozitie de neimplicare in conflictele externe, iar pe plan intern, regimul Merkel are si asa dificultati, o implicare militara in Libia putand duce la noi critici din partea oponentilor.

Nu avea rost sa fim foarte exaltati si sa ne pozitionam intr-un mod excesiv

De asemenea, SUA au la randul lor o pozitie ambigua. Presedintele Barack Obama e presat de Congres si de miscarile pacifiste, si nu doreste o implicare mai sustinuta, in conditiile in care Statele Unite au de gestionat dosare mult mai complicate, in Irak si Afganistan.

O pozitie la fel de ambigua a adoptat si Liga Araba. Dupa ce, la inceput a fost de acord cu o interventie externa impotriva regimului Gaddafi si a dat unda verde fortelor coalitiei internationale, acum a dat un pas inapoi.

La nivel formal, probabil ca este o decizie unanima, toate tarile arabe sunt de acord ca Gaddafi a intrecut masura, iar acesta oricum nu a fost deloc iubit in interiorul lumii arabe deoarece a incercat intotdeauna sa se autoimpuna. Dar pozitia ligii arabe e pur teoretica, afirma Marius Lazar.

Pe de alta parte, acesta explica disensiunile dintre Franta si SUA pe tema implicarii NATO in Libia, spunand ca Franta sustine ca o implicare directa a NATO duce la sporirea angoaselor si reticentelor lumii musulmane fata de Occident. De fapt, ar putea fi vorba doar de faptul ca Franta incearca sa recupereze influenta pierduta in politica externa si in interiorul UE.

In ceea ce priveste pozitia Romaniei, aceasta a avut o atitudine de expectativa incercand sa vada care este pozitia marilor puteri europene. Marius Lazar considera ca este vorba de o prudenta a ministerului de Externe de la Bucuresti, apreciind ca "nu avea rost sa fim foarte exaltati si sa ne pozitionam intr-un mod excesiv".

Intrebat de cititorii Ziare.com daca poate estima cat va dura conflictul din Libia, acesta a explicat ca este greu de precizat, in conditiile in care tensiunile dureaza de o luna si jumatate, chiar mai mult, iar fortele internationale nu reusesc inca sa se sincronizeze, adoptand chiar de la inceput atitudini destul de defensive.

"Franta, ONU, Liga Araba au intervenit doar cand a fost clar ca rebelii vor pierde. E o decizie mai degraba strategica, ea incearca sa impiedice un dezastru absolut(...) Deocamdata ofensiva militara este pur aeriana, pana se vor rezolva disputele intre principalele forte internationale", a mai explicat acesta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Romania Libia, #razboi Libia, #Franta Libia , #Razboi Libia